Τετάρτη 5 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέες ισραηλινές επιδρομές και προκλήσεις Ράις

Στη «Χαμάς» επέρριψε την ευθύνη για τις σφαγές στη Γάζα η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, ενώ η ισραηλινή ηγεσία απειλεί με ευρεία εισβολή

Παιδιά στη Γάζα καταγγέλλουν το διαρκές έγκλημα

Associated Press

Παιδιά στη Γάζα καταγγέλλουν το διαρκές έγκλημα
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Για «επανάληψη των διαπραγματεύσεων» πίεζε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών και για τις «καλές της προθέσεις» διαβεβαίωνε, χθες, υποκριτικά η ισραηλινή πλευρά, την ώρα που οι αεροπορικές και χερσαίες επιδρομές στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας συνεχίζονταν με αμείωτο ρυθμό και διογκωνόταν η φημολογία περί εξαπόλυσης ευρείας στρατιωτικής επιχείρησης, μετά το πέρας της επίσκεψης της Αμερικανίδας υπουργού. Η Κοντολίζα Ράις συναντήθηκε, το απόγευμα χθες, με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο, ζητώντας «επανέναρξη του διαλόγου» με το Ισραήλ, ενώ οι κηδείες των θυμάτων από το λουτρό αίματος δεν είχαν ακόμη τελειώσει.

Ο Μαχμούντ Αμπάς αρκέστηκε να επαναδιατυπώσει τη «στρατηγική επιλογή των Παλαιστινίων για ειρήνη και διάλογο», θέτοντας ως προαπαιτούμενο την επικράτηση εκεχειρίας και τον τερματισμό της ισραηλινής επιθετικότητας. Εκπρόσωπος της «Χαμάς», από την πόλη της Γάζας, καλούσε τον Αμπάς να σταματήσει οριστικά τις διαπραγματεύσεις και κατηγορούσε τις ΗΠΑ ότι «δίνουν το πράσινο φως για τις σφαγές». Παράλληλα, όμως, δήλωνε ότι η οργάνωση έχει «επαφές με τρίτο μέρος» για να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός.

Αργά χθες, η Ράις επρόκειτο να συναντηθεί με την ισραηλινή ηγεσία. Η Ισραηλινή υπουργός Εξωτερικών Τζίπι Λίβνι δήλωνε ότι το Ισραήλ «θέλει το διάλογο και την ειρήνη», αλλά «δε θα ανεχτεί ένα εξτρεμιστικό κράτος στη Γάζα», διευκρινίζοντας ότι «στόχος της όποιας επιχείρησης δεν είναι η επανακατάληψη της Γάζας, αλλά ο τερματισμός της εκτόξευσης ρουκετών». Πάντως, μερίδα του ισραηλινού Τύπου χθες (π.χ. εφημερίδα «Χααρέτζ») καλούσε την κυβέρνηση «να συνομιλήσει με τη "Χαμάς" γιατί και η στρατιωτική δύναμη έχει όρια».

Πριν την άφιξή της στο Ισραήλ, η Ράις συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο στο Κάιρο. Δεν παρέλειψε, δε, εκφράζοντας «θλίψη για τις απώλειες αθώων», να επιρρίψει πλήρως την ευθύνη για τη σφαγή στη Γάζα στη «Χαμάς», υποστηρίζοντας προκλητικά ότι «πρόκειται για εξτρεμιστές που δε θέλουν την ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους» (!) και αναγνωρίζοντας το «αυτονόητο δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα». Η Ράις, φυσικά, δε σχολίασε διόλου ότι από τους τουλάχιστον 121 νεκρούς Παλαιστινίους, στη Λωρίδα της Γάζας, περισσότεροι από τους μισούς ήταν πολίτες, ανάμεσά τους, δε, πολλά μικρά παιδιά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ