Τετάρτη 5 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
«Προειδοποιήσεις» Ρωσίας και ΗΠΑ

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΜΟΣΧΑ.--

Ο Ρώσος πρέσβης (παρατηρητής) στο ΝΑΤΟ, Ντμίτρι Ρογκοζίν, απέκλεισε χτες το ενδεχόμενο επιστροφής των ρωσικών στρατευμάτων στη ΝΑΤΟική δύναμη KFOR στο Κοσσυφοπέδιο, διαβεβαιώνοντας πως η Μόσχα φροντίζει να τηρείται η εντολή που της έχει δοθεί απ' τον ΟΗΕ. Σε αντίθετη περίπτωση, ο Ρογκοζίν είπε πως η Ρωσία θα απαντήσει «στη Ν. Υόρκη (σ.σ. όπου είναι η έδρα του ΟΗΕ) και όχι στις Βρυξέλλες» (σ.σ. όπου είναι η έδρα του ΝΑΤΟ). Σε άλλο σημείο, ο Ρώσος αξιωματούχος κάλεσε τους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου να μην ενδώσουν σε προβοκατόρικες ενέργειες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σαν πρόσχημα απ' τη Δύση για να απομακρυνθεί η αποστολή του ΟΗΕ απ' το Κοσσυφοπέδιο. «Θα πρέπει να είναι καλά οργανωμένοι και να μην απαντούν σε προκλήσεις, προκειμένου το ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας να παραμείνει σε ισχύ» κατέληξε ο Ρογκοζίν. Απαντώντας σε ερώτηση εάν υπάρχει για τη Σερβία εναλλακτική λύση απ' την ένταξή της σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, ο Ρογκοζίν απάντησε ότι «πολλά περισσότερα προνόμια μπορούν να αποκτηθούν με την ουδετερότητα από ό,τι με την επιλογή της μιας ή της άλλης πλευράς»... Στον αντίποδα αυτών, ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Ντάνιελ Φρέι, μιλώντας σε επιτροπή της Γερουσίας προειδοποίησε την ηγεσία των Σερβοβόσνιων να μην εκμεταλλευτούν τις εντάσεις απ' την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου και το Λευκό Οίκο να παραμείνει «εστιασμένος» στην ανάπτυξη του προτεκτοράτου γιατί, όπως είπε, αυτή δεν μπορεί να γίνει «με τον αυτόματο πιλότο».

Το ίδιο 24ωρο, στο Βελιγράδι ο Σέρβος πρωθυπουργός Βόισλαβ Κοστούνιτσα κάλεσε όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα (ιδιαίτερα αυτά που συμμετέχουν στον κυβερνώντα συνασπισμό) να ενώσουν τις δυνάμεις τους μαζί του και να απορρίψουν στενότερες σχέσεις με την ΕΕ εάν οι Βρυξέλλες δεν υιοθετήσουν τις σερβικές θέσεις για το Κοσσυφοπέδιο.

Παράλληλα, στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο αξιωματούχοι της διοίκησης του ΟΗΕ είπαν πως ανέλαβαν τον έλεγχο σιδηροδρομικής γραμμής μήκους 50 χλμ. που είχε προχτές αναλάβει η σερβική σιδηροδρομική εταιρεία έπειτα από μπλόκο διαμαρτυρίας Σέρβων της περιοχής.

Τέλος, χτες την «ανεξαρτησία» του Κοσσυφοπεδίου αναγνώρισαν η Σουηδία, η Ολλανδία, ενώ και ο Ούγγρος πρωθυπουργός είπε πως το ίδιο θα κάνει η χώρα του δίχως να ανακοινώσει ημερομηνία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ