Τετάρτη 5 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Παλεύουμε για Λαϊκή Εξουσία - Οικονομία

Ομιλία του μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε συγκέντρωση των εργαζομένων στον ΟΣΕ στο ξενοδοχείο «STANLEY»

Στους εργαζόμενους του ΟΣΕ μίλησε προχτές, σε συγκέντρωση στο ξενοδοχείο «STANLEY», ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, αναπτύσσοντας τις θέσεις του Κόμματος για τις πολιτικές εξελίξεις και την πρόταση εξουσίας του ΚΚΕ. Ανάμεσα στα άλλα, ο Σπύρος Χαλβατζής, κάνοντας και ιδιαίτερη αναφορά στις ιδιωτικοποιήσεις των πρώην ΔΕΚΟ, τόνισε:

«Οι εργάτες, οι εργαζόμενοι, το εργατοτεχνικό και επιστημονικό δυναμικό στον ΟΣΕ μπορούν σήμερα να δουν και να αξιολογήσουν πολύ καλύτερα και πιο ολοκληρωμένα από χτες την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, που έχει επιβεβαιωθεί, όχι μόνον για την πορεία, την κατάσταση και τις αρνητικές επιπτώσεις της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής στις πρώην ΔΕΚΟ, αλλά συνολικά τις θέσεις του ΚΚΕ απέναντι στην πολιτική της ΕΕ, των μονοπωλίων, την πολιτική της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων. Πολιτική η οποία εξασφαλίζει τεράστια κέρδη για το μεγάλο κεφάλαιο και λιτότητα για την εργατική τάξη, για όλους τους εργαζόμενους.

Και δεν αφορά μόνον τους εργαζόμενους στον ΟΣΕ και τις άλλες πρώην ΔΕΚΟ, αλλά όλους τους εργαζόμενους, οι οποίοι πληρώνουν πανάκριβα τις προσφερόμενες υπηρεσίες, μετά τη λεγόμενη απελευθέρωση.

Είναι η πολιτική της ΕΕ, που εφαρμόζει σήμερα η ΝΔ. Πολιτική που έχει αφετηρία τα χρόνια της διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ και συνεχίζεται πιο γρήγορα, πιο βίαια, πιο αποφασιστικά από τη σημερινή κυβέρνηση. Σ' αυτήν την πολιτική, στα βασικά της σημεία, στη λογική της απελευθέρωσης, συμφωνεί και ο ΣΥΝ. Κι αυτό όχι μόνο με τη συνθήκη του Μάαστριχτ, αλλά συμφωνώντας με σειρά επιλογών και αποφάσεων της ΕΕ».

Συμφωνούν ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ

«Και δεν πρόκειται μόνο - συνέχισε - για την πορεία του ΟΣΕ. Αυτή η πολιτική αφορά γενικότερα τις συγκοινωνίες, τα οδικά δίκτυα, τις αερομεταφορές, τις επικοινωνίες, την ενέργεια, τα λιμάνια, ακόμα και την πολεμική βιομηχανία. Τα πάντα ιδιωτικοποιούνται. Κι ασφαλώς δεν είναι μόνον οικονομικές οι συνέπειες. Είναι και πολιτικές και σχετίζονται, σε πολλές περιπτώσεις, με την άμυνα και την ασφάλεια της χώρας. Η πολιτική της απελευθέρωσης δεν έχει όρια. Κι από τη στιγμή που συμφωνεί μια πολιτική δύναμη με αυτή τη στρατηγική κατεύθυνση, όλες οι άλλες τοποθετήσεις της, οι κορόνες της για τις συνέπειες, για τις επιμέρους επιπτώσεις, αυτής ακριβώς της πολιτικής, ουσιαστικά δεν έχουν κανένα νόημα. Στα βασικά συμφωνούν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ.

Στο επίκεντρο μπαίνουν τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν την ανάπτυξη της χώρας. Και σήμερα, όπως και χτες, το βασικό ερώτημα είναι: Ποιος κερδίζει και ποιος πληρώνει την όποια ανάπτυξη πραγματοποιείται στη χώρα. Και υπάρχει ανάπτυξη. Τα λεγόμενα αναπτυξιακά έργα ποιον ωφελούν; Τα έργα που γίνονται καλύπτουν τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες;

Ως ΚΚΕ συζητάμε με τους εργαζόμενους και επιδιώκουμε να συνδυάζουμε την πρότασή μας με τις εξελίξεις, αλλά κυρίως με την προοπτική της πάλης για βαθύτερες αλλαγές, μέχρι το επίπεδο της εξουσίας.

Αναλύουμε την πρότασή μας για τα ζητήματα της οικονομίας και πολιτικής σε όλους τους τομείς. Για παράδειγμα, για τα ζητήματα της ενέργειας, που για μας είναι στρατηγικής σημασίας, πραγματοποιήσαμε πρόσφατα ημερίδα, στην οποία καταθέσαμε τις προτάσεις μας, αλλά ακούσαμε και απόψεις όλων σχεδόν των εμπλεκόμενων φορέων.

Συζητάμε για τα μεγάλα έργα και ποιες πρέπει να είναι οι προτεραιότητες έργων προς όφελος των εργαζομένων. Για την αντιπλημμυρική, αντιπυρική, αντισεισμική προστασία, αλλά και για τις εργασιακές σχέσεις των εργαζόμενων, για την Κοινωνική Ασφάλιση κλπ., η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα. Συζητάμε για όλα τα θέματα που απασχολούν την εργατική τάξη, τα πλατιά λαϊκά στρώματα, τη νεολαία. Τίποτα δεν είναι αδιάφορο για μας.

Σε σειρά εκδηλώσεων που πραγματοποιούμε σε όλη τη χώρα, παρουσιάζουμε τις θέσεις μας για τις σημερινές εξελίξεις και τη συνολική μας πρόταση για την πορεία διαμόρφωσης των προϋποθέσεων συγκρότησης του αντιιμπεριαλιστικού, αντιμονοπωλιακού, δημοκρατικού μετώπου πάλης, για τη λαϊκή εξουσία. Για την εξουσία εκείνη που θα οργανώσει την παραγωγική βάση της χώρας, την ίδια την παραγωγή, στη βάση των σύγχρονων αναγκών της εργατικής, λαϊκής οικογένειας, αυτών που παράγουν τον πλούτο. Αναπτύσσουμε τη δράση μας για να κατανοηθεί ο χαρακτήρας του Μετώπου που προτείνουμε, ως κοινωνικοπολιτικής συμμαχίας των αντιιμπεριαλιστικών, αντιμονοπωλιακών, δημοκρατικών δυνάμεων, που παλεύει όχι μόνο να αποσπάσει κατακτήσεις, αλλά για να υλοποιήσει το έργο της κατάκτησης της εξουσίας.

Εξειδικεύουμε δημιουργικά την ενιαία κατεύθυνση δράσης μας σε όλους τους χώρους, στις γυναίκες, στη νεολαία, στους χώρους της τέχνης, του πολιτισμού, της διανόησης, ειδικότερα στους νέους επιστήμονες. Εντείνουμε τη δουλειά μας, αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες για την κοινή δράση του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, στο διεθνή αγώνα κατά του ιμπεριαλισμού, αλλά και για ιδεολογικά, θεωρητικά ζητήματα που απασχολούν τα κομμουνιστικά κόμματα.

Αντιπαλεύουμε την προσπάθεια των αστικών δυνάμεων να ενισχύουν συστηματικά τις οπορτουνιστικές αντιλήψεις. Με πολλούς τρόπους φουσκώνουν αυτές τις απόψεις για δημιουργία εντυπώσεων και για να διαμορφώνουν κλίμα. Προβάλλουν τις αντιλήψεις εκείνες που έχουν στόχο και συμβάλλουν στο χαμήλωμα των στόχων και απαιτήσεων του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Προτείνουν σαν λύση δοκιμασμένες από το παρελθόν σοσιαλδημοκρατικές αντιλήψεις τις οποίες καλύπτουν με τις θεωρίες του "εφικτού". Ετσι χαμηλώνουν τον πήχη των διεκδικήσεων. Ολα αυτά τα αντιπαλεύουμε».

Μετά την ομιλία ακολούθησε σειρά από ερωτήσεις. Απαντώντας, μεταξύ άλλων, σε ερώτηση για το ρόλο των μεταφορών στο πλαίσιο μιας λαϊκής εξουσίας και οικονομίας, σημείωσε ότι αυτές θα υπηρετούν με συνέπεια και επάρκεια τις καθημερινές διευρυνόμενες λαϊκές ανάγκες. Θα υπηρετούν και θα προστατεύουν το περιβάλλον. Θα μπορέσει να οργανωθεί και να σχεδιαστεί το μεταφορικό έργο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αναφερόμενος γενικότερα στις επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας, επισήμανε ότι ο κεντρικός σχεδιασμός θα παίξει πρωτεύοντα ρόλο στη λειτουργία αυτών των επιχειρήσεων. Αυτές οι επιχειρήσεις μπορούν να λειτουργήσουν ως μοχλός ανάπτυξης. Από τη στιγμή που αλλάζουν οι παραγωγικές σχέσεις, αλλάζει η πολιτική εξουσία, κατέληξε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ