Τετάρτη 5 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗΣ
Συμμαχία δυνάμεων ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό

Αποσπάσματα από ομιλία του μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο Ιλιον

«Απέναντι στον ελληνικό λαό δεν ήταν και δεν είναι μόνο η αντιλαϊκή κυβέρνηση της ΝΔ ή και η εξίσου αντιλαϊκή πολιτική του ΠΑΣΟΚ. Απέναντι στο λαό ορθώνεται η μονοπωλιακή ιδιοκτησία, η μονοπώληση ολόκληρων κλάδων, η αστική τάξη», τόνισε στην προχτεσινή του ομιλία στο Ιλιον ο Δημ. Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας σε πολιτική συγκέντρωση για τις εξελίξεις και παρουσιάζοντας την πολιτική πρόταση του Κόμματος.

Ο Δ. Αρβανιτάκης υπογράμμισε ότι «σήμερα είναι πολύ πιο ώριμη από προηγούμενα η αναγκαιότητα και η επικαιρότητα του σοσιαλισμού. Η εργατική τάξη αυξάνεται συνεχώς. Τα λαϊκά στρώματα δεινοπαθούν. Η φτωχή και μεσαία αγροτιά μειώνεται. Οι αυτοαπασχολούμενοι ζουν στο όριο της φτώχειας. Ο πλούτος, που παράγουν οι εργαζόμενοι, συγκεντρώνεται στα χέρια της πλουτοκρατίας. Μόνο ο σοσιαλισμός μπορεί να αντικαταστήσει αυτό το βάρβαρο σύστημα του καπιταλισμού, τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό. Οι θεωρίες του τρίτου δρόμου, της "μεικτής οικονομίας" αποδείχτηκαν ότι είναι ο "φερετζές" του συστήματος». Οπως επισήμανε, «γνωρίζουμε ότι φτωχά λαϊκά στρώματα, ενώ δεινοπαθούν από τα μονοπώλια και την αστική τάξη δε φτάνουν στο επίπεδο να υιοθετούν, να δέχονται ή να συμφωνούν σ' όλα μαζί μας. Το παίρνουμε υπόψη μας. Δε θέτουμε ως προϋπόθεση τη συμφωνία σ' όλα και για το σοσιαλισμό, για να οικοδομήσουμε κοινωνικές και πολιτικές συμφωνίες. Προωθούμε τις συμμαχίες, παίρνοντας όμως υπόψη ότι σήμερα πίσω από την αντιιμπεριαλιστική, αντιμονοπωλιακή πάλη δεν υπάρχει ελπίδα για το λαό».

Στη συνέχεια, εξήγησε ότι «σήμερα η πάλη ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό σημαίνει στην πράξη ότι χρειάζονται κοινωνικοποιημένοι τομείς στην οικονομία αντί της ιδιοκτησίας των μονοπωλίων και των μονοπωλιακών ενώσεων. Φιλολαϊκός σχεδιασμός για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών κι όχι τους νόμους της ανταγωνιστικότητας και τις διεθνείς ιμπεριαλιστικές και κρατικές ρυθμίσεις υπέρ των μονοπωλίων και της αστικής τάξης.

Αυτή είναι η απάντηση στη σημερινή ανάπτυξη του καπιταλισμού, που στηρίζει η ΕΕ και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, που οδηγεί στη διαιώνιση του συστήματος, τη συγκέντρωση του πλούτου και της ιδιοκτησίας στα μονοπώλια, στους μονοπωλιακούς οργανισμούς, στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις και την αστική τάξη».

Ο Δημήτρης Αρβανιτάκης επισήμανε ότι «το ΚΚΕ προτείνει στο λαό (κι αυτό κάνει) τη χάραξη ενός δρόμου και συμμαχίας δυνάμεων που θα υιοθετεί στόχους πάλης ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, αλλά και τους φορείς που τους στηρίζουν. Αυτός ο δρόμος πάλης δεν πρέπει να μείνει στη μέση, αλλά πρέπει να ολοκληρωθεί στο επίπεδο της εξουσίας. Προτείνουμε γι' αυτό και παλεύουμε για τη συγκρότηση του αντιμονοπωλιακού, αντιιμπεριαλιστικού δημοκρατικού μετώπου. Το μέτωπο είναι η κοινωνική και πολιτική συμμαχία των εργατών, των φτωχών και μεσαίων αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών ΕΒΕ».

Σημείωσε ότι «η συμφωνία για το μέτωπο πρέπει να περιέχει τις θέσεις της λαϊκής εξουσίας που θα έχει κίνητρο και σκοπό την οικοδόμηση της λαϊκής οικονομίας, με στόχο την ευημερία του λαού, τη διευρυμένη ικανοποίηση των σύγχρονων υλικών και πολιτιστικών - πνευματικών αναγκών του. Και θα παλεύει ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό». Μεταξύ άλλων, το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε και στον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «παραμένει το ίδιο κόμμα όπως διαμορφώθηκε τη δεκαετία του '90 και προεκλογικά. Φτιάχτηκε με τα "υλικά", δηλαδή με στελέχη που εγκαταλείποντας το ΚΚΕ το 1990, έβαλαν ως στόχο τους τη διάλυσή του. Οσο κι αν προσπαθεί να δείξει ότι αποτελεί ριζοσπαστική δύναμη, η πραγματικότητα δεν κρύβεται και μετά το συνέδριό του και τη νέα ηγεσία του. Είναι το κόμμα που προσφέρεται να δώσει χέρι βοήθειας στις δυσκολίες που συναντούν τα μονοπώλια, η αστική τάξη και η ΕΕ λόγω της λαϊκής αγανάκτησης και πάλης». Πρόσθεσε, δε, ότι «όσες φορές ο ελληνικός λαός πήγε να σηκώσει κεφάλι αυτό το κόμμα στάθηκε εμπόδιο. Το Μάαστριχτ το ψήφισε μαζί με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Στα εθνικιστικά συλλαλητήρια, όταν διέλυαν τη Γιουγκοσλαβία, με πρόσχημα το όνομα της FYROM συμμετείχε, την ανατροπή του σοσιαλισμού τη χειροκρότησε. Σήμερα, συνεχίζει να διαλαλεί ο νέος του πρόεδρος ότι τα "καθεστώτα" του υπαρκτού σοσιαλισμού δεν ήταν σοσιαλιστικά. Εχει χορτάσει ο λαός από τέτοιες θεωρίες των απολογητών των μονοπωλίων και του εκμεταλλευτικού συστήματος».

Μετά την ομιλία του Δ. Αρβανιτάκη ακολούθησε συζήτηση με τους παρευρισκόμενους στην εκδήλωση με θέματα όπως τις προσπάθειες αναδιάταξης του πολιτικού σκηνικού, τη σταθερή θέση του ΚΚΕ στα νέα δεδομένα, την εκλογή Χριστόφια στην Κύπρο, του σχεδιασμού στα Βαλκάνια, αλλά και για ζητήματα Παιδείας και Υγείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ