ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Ιούνη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
«Κυβέρνηση αλλαγής» για τη στήριξη του κεφαλαίου

Η κυβέρνηση Κόντε παρουσίασε χτες το πρόγραμμά της στη Γερουσία, ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης

Από αριστερά προς δεξιά: Ντι Μάγιο, Κόντε, Σαλβίνι, επίδοξοι υπερασπιστές του ιταλικού κεφαλαίου

ANSA

Από αριστερά προς δεξιά: Ντι Μάγιο, Κόντε, Σαλβίνι, επίδοξοι υπερασπιστές του ιταλικού κεφαλαίου
ΡΩΜΗ.--

Η νέα κυβέρνηση που συγκρότησαν τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα «Κίνημα 5 Αστέρων» (M5S) και «Λέγκα» στην Ιταλία παρουσίασε χτες το πρόγραμμά της στη Γερουσία για να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης, ενώ σήμερα αναμένεται αντίστοιχη συνεδρίαση και στην Κάτω Βουλή της χώρας.

Ο επικεφαλής της νέας κυβέρνησης, Τζουζέπε Κόντε, ζήτησε στήριξη «όχι απλά σε μια κυβερνητική ομάδα, αλλά επίσης σε ένα πρόγραμμα αλλαγής της Ιταλίας», καθώς ζητούμενο είναι η αντιμετώπιση ευρύτερων «προκλήσεων» για το ιταλικό κεφάλαιο, τις οποίες γεννούν η όξυνση του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού και τα σύνθετα παζάρια που φουντώνουν, με αντιπάλους και συνεργάτες.

Μεταξύ άλλων, ο Κόντε επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του θα επιδιώξει να πρωταγωνιστήσει στη διαχείριση «κρίσιμων» ζητημάτων, υποστηρίζοντας ότι θα επιδιωχθεί μια αλλαγή που «θα θέσει τέρμα στην "επιχείρηση της μετανάστευσης", που έχει αναπτυχθεί δυσανάλογα, κάτω από το μανδύα της ψεύτικης αλληλεγγύης». Επίσης, μίλησε για «αλλαγή» όσον αφορά τη «γρήγορη και αποτελεσματική» απόδοση δικαιοσύνης αλλά και «ενίσχυση της νόμιμης άμυνας», προμηνύοντας ουσιαστικά ισχυροποίηση μέσων καταστολής και αστυνομοκρατίας, σε μια περίοδο που η Ιταλία ιεραρχεί και τη βαθύτερη εμπλοκή της σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, και στο όνομα της «άμυνας» της χώρας.

Σχετικά με την εξωτερική πολιτική της νέας κυβέρνησης, ο Κόντε τόνισε πως «σκοπεύουμε να συνεχίσουμε τη συνειδητή συμμετοχή στην Ατλαντική Συμμαχία (ΝΑΤΟ), με τις ΗΠΑ ως ειδικό σύμμαχο», προσθέτοντας ωστόσο ότι «θα είμαστε οι υποστηρικτές του ανοίγματος προς τη Ρωσία, που έχει σταθεροποιήσει τον διεθνή της ρόλο σε διάφορες γεωπολιτικές κρίσεις τα τελευταία χρόνια... Θα προωθήσουμε μια αναθεώρηση του συστήματος κυρώσεων προς τη Μοσχα».

Στο μεταξύ, ενδεικτικές ήταν και οι δηλώσεις του ηγέτη του M5S και επικεφαλής του νεοσύστατου υπουργείου Εργασίας και Βιομηχανίας, Λουίτζι ντι Μάγιο, που ανήγγειλε νέους νόμους για «κατώτατο ωρομίσθιο» και «πάνω απ' όλα στήριξη του διαλόγου ανάμεσα σε μεγάλους διεθνείς ομίλους και τους νέους, που αυτό που θέλουν είναι να έχουν έστω κάποια κατώτατα δικαιώματα, όχι το φεγγάρι». Προσπαθώντας να εμφανιστεί ως υποστηρικτής της νέας γενιάς, ο ντι Μάγιο συναντήθηκε με νεαρούς εργαζόμενους διανομείς στον κλάδο της εστίασης, προσπαθώντας να πείσει ότι λύση στην άγρια επίθεση της μεγαλοεργοδοσίας θα δώσει το παζάρι μαζί της και λανσάροντας την προστασία «κατώτατων δικαιωμάτων» για να κρύψει ότι στόχος είναι η διαρκής «συμπίεση» κατακτήσεων, όρος άλλωστε για την πολυπόθητη «ανάπτυξη».

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος της ένωσης των μεγαλοβιομηχάνων (Confindustria), Βιντσέντζο Μπότσια, δήλωσε ότι η νέα κυβέρνηση πρέπει να αποκαταστήσει την «εμπιστοσύνη των επενδυτών» στη χώρα και ότι «είναι κρίσιμη η υπεύθυνη δράση» για να μην τεθεί σε κίνδυνο η «ανάπτυξη».

ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Πολλοί οι «μνηστήρες» για μια πιθανή διευθέτηση

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΟΣΧΑ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Με νέα ταχύτητα αναζωπυρώνονται οι διεργασίες γύρω από την Κορεατική Χερσόνησο, μετά και την (προς το παρόν...) νέα ανακοίνωση ότι τελικά θα γίνει στις 12 Ιούνη στη Σιγκαπούρη η Σύνοδος ανάμεσα στους ηγέτες ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας, Ντόναλντ Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν. Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς μίλησε για «μια διαδικασία που πρόκειται να ξεκινήσει» με τη Σύνοδο Τραμπ - Κιμ, ενώ ο ίδιος ο Τραμπ είπε ότι στις 12 Ιούνη δεν θα υπογραφτεί κάποια συμφωνία, αλλά θα είναι περισσότερο ένα είδος «συνάντησης γνωριμίας».

Ενδεικτικές του ενδιαφέροντος που υπάρχει για τη Χερσόνησο είναι και οι δηλώσεις του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν από τη Βιέννη, καθώς αναδεικνύοντας ότι η Μόσχα διεκδικεί ρόλο στη «διευθέτηση» του Κορεατικού, δήλωσε ότι η Ρωσία θα κάνει «τα πάντα για αποκλιμάκωση στην Κορεατική Χερσόνησο», προσθέτοντας πάντως ότι η εγκατάλειψη των πυρηνικών όπλων από τη Βόρεια Κορέα δεν μπορεί να είναι «μονομερής» ενέργεια και ότι η «συνέχιση των στρατιωτικών δραστηριοτήτων και ελιγμών» (πρόσφατα έγιναν νέα γυμνάσια ΗΠΑ - Νότιας Κορέας) από την άλλη πλευρά είναι «αντιπαραγωγική». Στο μεταξύ, ρωσικά ΜΜΕ μετέδιδαν χτες ότι ο Κιμ μπορεί να πάρει μέρος σε Οικονομικό Φόρουμ που θα γίνει στο Βλαδιβοστόκ το Σεπτέμβρη, στο πλαίσιο πρόσκλησης για επίσημη επίσκεψη στη Ρωσία που του έστειλε ο Πούτιν.

ΚΥΠΡΟΣ
Μπλεγμένη σε πολύπλευρα αντιλαϊκά σχέδια

Ενδεικτική η συζήτηση για το ενδεχόμενο ένταξής της στο ΝΑΤΟ

Το επικίνδυνο ενδοϊμπεριαλιστικό παζάρι που δυναμώνει σε όλη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο καταδεικνύεται από τη συζήτηση που ξαναφουντώνει για το ενδεχόμενο ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ, σε μια περίοδο που ειδικά οι ΗΠΑ και γενικότερα η Δύση δυναμώνουν το ενδιαφέρον τους για τις ενεργειακές και γεωπολιτικές «ισορροπίες» στην ευρύτερη περιοχή.

Τη συζήτηση αυτή επιβεβαίωσε ουσιαστικά και ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, που μετά από συνάντησή του με τον ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Αντρο Κυπριανού, είπε ότι «δεν υπάρχει αυτήν τη στιγμή προχωρημένη συζήτηση για κάτι τέτοιο» αλλά και ότι σε μια τέτοια περίπτωση το ζήτημα «θα συζητηθεί με αρχηγούς κομμάτων, με απόλυτο σεβασμό». Από τη μεριά του ο Α. Κυπριανού - σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο» - είπε ότι το ΑΚΕΛ διαφωνεί με μια τέτοια εξέλιξη και ότι αν «απασχολήσει» την κυβέρνηση «θα τοποθετηθούμε πιο συγκεκριμένα».

Πάντως, η συζήτηση για ένα τέτοιο ενδεχόμενο «απλώνεται» μέσα από διάφορα δημοσιεύματα που συνδέουν μια «συνεργασία» με το ΝΑΤΟ και με πιθανά «οφέλη» που μπορεί να προκύψουν για το Κυπριακό, η «λύση» του οποίου ούτως ή άλλως αφορά την αναμέτρηση ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων και την προώθηση κρίσιμων επιχειρηματικών και γεωστρατηγικών επιδιώξεων.

Να σημειωθεί μάλιστα ότι ο ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, βρέθηκε στις ΗΠΑ στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο 4ο Φόρουμ της Ουάσιγκτον με θέμα «Πετρέλαιο και Φυσικό Αέριο» (4th Washington Oil and Gas Forum). Εκεί συνάντησε και μια σειρά στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης, όπως τον αναπληρωτή ΥΠΕΞ για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις Τζόναθαν Κοέν, με θέματα συζήτησης τις εξελίξεις στις σχέσεις της ΕΕ με Ιράν - Τουρκία - Συρία- Ρωσία, αλλά και ειδικότερα στην Ανατολική Μεσόγειο, «κυρίως ως προς το κεφάλαιο της Ενέργειας», σύμφωνα με τα σχετικά ρεπορτάζ.

Τα παζάρια αυτά δυναμώνουν σε μια περίοδο που επιταχύνονται διάφοροι μονοπωλιακοί σχεδιασμοί, όπως οι γεωτρήσεις της «ExxonMobil» (σε κοινοπραξία με την «Qatar Petroleum») στην κυπριακή ΑΟΖ. Ασφαλώς, τις δικές του επιδιώξεις υπερασπίζεται και το τουρκικό κεφάλαιο, που ιεραρχεί ψηλά την περιοχή, αφού οι γεωτρήσεις που έχει εξαγγείλει στα ανοιχτά της Κύπρου ενδέχεται να γίνουν ακόμα και πριν από τις τουρκικές εκλογές (24 Ιούνη).

  • Χτεσινά δημοσιεύματα εμφάνιζαν πλοίο - γεωτρύπανο με τουρκική σημαία και το όνομα «Fatih» (Πορθητής) να βρίσκεται αγκυροβολημένο στην Αττάλεια, προκειμένου τις αμέσως επόμενες βδομάδες να ξεκινήσει «την πρώτη μεγάλου θαλάσσιου βάθους γεώτρηση της Τουρκίας στη Μεσόγειο». Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, οι πρώτες τέτοιες επιχειρήσεις αναμένονται στα ανοιχτά της χερσονήσου του Ακάμα (Δυτική Κύπρος).
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Την αποπομπή της Βενεζουέλας από τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ), κατηγορώντας τη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνησή της ότι «παραβιάζει τους δημοκρατικούς κανόνες», ζήτησε για άλλη μια φορά η κυβέρνηση των ΗΠΑ. Η αξίωση διατυπώθηκε από τον ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο, τη Δευτέρα, στη συνεδρίαση του ΟΑΚ, που ανέκαθεν ήταν το «μακρύ χέρι» του αμερικανικού ιμπεριαλισμού στην ήπειρο. Την πρόταση στήριξαν άμεσα ο Καναδάς, το Μεξικό, η Βραζιλία, η Χιλή, η Αργεντινή και το Περού, μην αναγνωρίζοντας τις πρόσφατες προεδρικές εκλογές, που ανέδειξαν και πάλι στην προεδρία τον Ν. Μαδούρο.

ΜΟΣΧΑ.-- Επίσημη επίσκεψη πραγματοποιεί από τις 8 έως τις 10 Ιούνη ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στην Κίνα, όπου θα έχει διμερείς επαφές και θα συμμετάσχει και στη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (ΟΣΣ/SCO) στο Τσινγκντάο. Αναμένεται να υπάρξουν διευρυμένες συνομιλίες με τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και να υπογραφούν σειρά συμφωνιών στο πλαίσιο - όπως λέγεται - μιας «ολοκληρωμένης στρατηγικής συνεργασίας Κίνας - Ρωσίας». Είναι χαρακτηριστικό ότι η συνάντηση πραγματοποιείται την ίδια περίοδο που γίνεται η Σύνοδος των G7 (των 7 πιο αναπτυγμένων καπιταλιστικών χωρών - πρώην G8 μέχρι τον αποκλεισμό της Ρωσίας το 2014, μετά τη σύγκρουση στην Ουκρανία).

ΤΥΝΙΔΑ.-- «Μεγάλη κατάπληξη» εξέφρασε χτες εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τυνησίας μετά τις τελευταίες ξενοφοβικές δηλώσεις του αντιπροέδρου της ιταλικής κυβέρνησης και υπουργού Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι, σε κυριακάτικη συγκέντρωση του ευρωσκεπτικιστικού κόμματός του («Λέγκα») στη Σικελία, πως η Τυνησία «δεν εξάγει κυρίους αλλά περισσότερο κατάδικους». Νωρίτερα ανακοινώθηκε ότι το πρόσφατο ναυάγιο πλοιαρίου με Αφρικανούς μετανάστες ανοιχτά των ακτών της Τυνησίας προκάλεσε το θάνατο άνω των 60 ανθρώπων, ανάμεσά τους και παιδιών.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Νέα πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ εξελέγη χτες, με 128 ψήφους υπέρ, 62 κατά και 2 αποχές, η υπουργός Εξωτερικών του Εκουαδόρ, Μαρία Φερνάντα Εσπινόσα Γκάρσες.

ΙΣΠΑΝΙΑ - ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σπέρνει αυταπάτες περί «κοινωνικής Ευρώπης»

Η νέα σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση της Ισπανίας υπό τον Πέδρο Σάντσεθ, μετά την αποπομπή του Μαριάνο Ραχόι, αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα και παρά τις διακηρύξεις θα δώσει συνέχεια στην αντιλαϊκή πολιτική των προκατόχων της. Ο νέος πρωθυπουργός επιχείρησε για άλλη μια φορά να εξωραΐσει τη λυκοσυμμαχία της ΕΕ, καλώντας ουσιαστικά το λαό να κυνηγάει χίμαιρες περί «κοινωνικής Ευρώπης». Η νέα κυβέρνηση, είπε χαρακτηριστικά στην πρώτη του συνέντευξη, «είναι απόλυτα πεπεισμένη ότι το σχέδιο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης πρέπει να οδηγήσει πάνω απ' όλα στη δημιουργία ενός χώρου προόδου και κοινής ευημερίας» και «θα βάζει τη συναίνεση πριν από τις εντάσεις, σε κάθε πεδίο και σε αυτό της πολιτικής, εντός της χώρας και διεθνώς», διαβεβαίωσε. Σύμφωνα με όσα δημοσιεύονται στον ισπανικό Τύπο με πληροφορίες από στελέχη των Σοσιαλιστών, νέος υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να αναλάβει ο 71χρονος πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Χοσέπ Μπορέλ, που έχει θητεύσει σε πολλά υπουργεία στο παρελθόν. Η κυβέρνηση θα αποτελείται από τον ίδιο αριθμό ανδρών και γυναικών.

Στο μεταξύ, χτες, ο πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μ. Ραχόι, ανακοίνωσε την παραίτησή του από την ηγεσία του νεοφιλελεύθερου Λαϊκού Κόμματος (PP), στην οποία βρισκόταν από το 2004.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ