ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Μάρτη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΕΕ - ΔΝΤ
Αντιδράσεις ενόψει απειλών για «εμπορικό πόλεμο»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Πιο ευέλικτος» φαίνεται πως προτίθεται να εμφανιστεί ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στο πλαίσιο των μεγάλων παζαριών που έχει ξεκινήσει εδώ και δυο βδομάδες, με όπλο την κατά 25% αύξηση των δασμών στον εισαγόμενο χάλυβα και κατά 10% στο εισαγόμενο αλουμίνιο.

Δύο από τους κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησής του, ο υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος και ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν, υποστήριξαν ότι ο Τραμπ μπορεί να δείξει «πιο ευέλικτος» στο θέμα της επικείμενης επιβολής των δασμών, φέρνοντας ως παράδειγμα την πρόσφατη δήλωσή του ότι αν επιτευχθεί μία ικανοποιητική επαναδιαπραγμάτευση της «Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου Βόρειας Αμερικής» (γνωστής ως NAFTA), ο Καναδάς και το Μεξικό θα μπορούσαν να εξαιρεθούν από τους νέους δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο. Ετσι, ο Ρος εκτίμησε χτες ότι ο Τραμπ «έχει αρχίσει να δείχνει έναν βαθμό ευελιξίας» και να υιοθετεί μία στάση «χειρουργικής προσέγγισης» (όπως είχε ζητήσει προχτές ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Πολ Ράιαν). Εξέφρασε επίσης τη βεβαιότητά του ότι η κυβέρνηση «θα προχωρήσει το σχέδιο» αύξησης των δασμών, αλλά και ότι «θα υπάρξει ένας μηχανισμός που θα έχει κάποια ελαστικότητα»...

Βέβαια, η ανυποχώρητη στάση του Τραμπ στο θέμα της αύξησης των δασμών προκάλεσε μία ακόμη παραίτηση συμβούλου στο Λευκό Οίκο. Πρόκειται για τον Γκάρι Κον, πρώην διευθυντικό στέλεχος της τράπεζας «Goldman Sachs» και επικεφαλής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου, ο οποίος από την αρχή είχε ταχθεί ξεκάθαρα απέναντι σε οποιοδήποτε σενάριο αύξησης δασμών και εμπορικού πολέμου.

Παράλληλα, συνεχίστηκαν και χτες οι αντιδράσεις ξένων αξιωματούχων. Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, προειδοποίησε ότι «κανείς δεν βγαίνει νικητής από έναν εμπορικό πόλεμο», εκτιμώντας πως ο οικονομικός μακροοικονομικός αντίκτυπος των αμερικανικών δασμών στις εισαγωγές «θα είναι σοβαρός» αν άλλες χώρες απαντήσουν με εμπορικά αντίποινα. «Συνήθως βρίσκει κανείς χαμένους και στις δύο πλευρές», τόνισε, ευελπιστώντας ότι ο Τραμπ δεν θα υλοποιήσει τις απειλές του.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ, υποστήριξε ότι «οι εμπορικοί πόλεμοι είναι κακοί και χάνονται εύκολα», συμπληρώνοντας πως «είναι καιρός οι πολιτικοί αξιωματούχοι και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού να ενεργήσουν με υπευθυνότητα».

Η επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ, Σεσίλια Μάλμστρομ, απέρριψε επίσης τον ισχυρισμό του Τραμπ πως τα σχέδια για αύξηση των δασμών γίνονται για να «προστατευτεί η ασφάλεια των ΗΠΑ», τονίζοντας ότι αδυνατεί να διακρίνει πώς μπορεί να συνιστούν απειλή για την ασφάλεια των ΗΠΑ «χώρες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, που είναι φίλοι και σύμμαχοι των ΗΠΑ». Η ίδια επιβεβαίωσε ότι τις τελευταίες μέρες κυκλοφορεί μεταξύ χωρών - μελών της ΕΕ λίστα με αμερικανικά προϊόντα, όπως οι μηχανές «Harley Davidson», αμερικανικά τρόφιμα και ποτά, στα οποία θα μπορούσαν να επιβληθούν ευρωπαϊκά αντίποινα. Θύμισε ότι όταν το 2002 ο τότε Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Ου. Μπους είχε επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα, είχε προκαλέσει την απώλεια «χιλιάδων θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ».

Τέλος, χτες, αξιωματούχοι στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου επιβεβαίωσαν ότι τουλάχιστον 18 χώρες (μεταξύ των οποίων οι Ρωσία, Κίνα, Βραζιλία, Ινδία και Αυστραλία) έχουν εκφράσει «ανησυχίες» για το ενδεχόμενο αύξησης των δασμών στις εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου στις ΗΠΑ.

ΗΠΑ - ΣΟΥΗΔΙΑ
Επίσκεψη του Σουηδού πρωθυπουργού στο Λευκό Οίκο

Στην οικονομική και στρατιωτική συνεργασία, αλλά και στην επιβολή δασμών σε χάλυβα και αλουμίνιο επικεντρώθηκαν οι δυο ηγέτες

Από τις κοινές δηλώσεις Ντ. Τραμπ και Στ. Λεβέν

Copyright 2018 The Associated

Από τις κοινές δηλώσεις Ντ. Τραμπ και Στ. Λεβέν
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.--

Θέματα οικονομικής και στρατιωτικής συνεργασίας συζήτησαν ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, και ο Σουηδός πρωθυπουργός, Στέφαν Λεβέν, κατά την προχτεσινή επίσκεψή του στο Λευκό Οίκο, συνοδευόμενος από αντιπροσωπεία Σουηδών επιχειρηματιών. Στο επίκεντρο των δηλώσεων βρέθηκε, όπως αναμενόταν, το ζητήματα των σχεδίων επιβολής αυστηρότερων δασμών από την κυβέρνηση των ΗΠΑ σε εισαγόμενα προϊόντα χάλυβα και αλουμινίου.

Οπως είπε ο Τραμπ σε σχετική ερώτηση, ένας λόγος για τον οποίο εκλέχτηκε Πρόεδρος είναι για να μειώσει το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το θέμα, σημείωσε με νόημα: «Οταν έχεις έλλειμμα με κάθε χώρα, οι εμπορικοί πόλεμοι δεν είναι τόσο κακοί. Οταν είμαστε "πίσω" με κάποιες χώρες - κατά 30, 40, 60, 100 δισ. δολάρια - ο εμπορικός πόλεμος πληγώνει αυτούς, όχι εμάς».

Ξεκαθάρισε για ακόμη μια φορά πως αξιοποιεί τους δασμούς για να παζαρέψει καλύτερους όρους σε εμπορικές και επενδυτικές συμφωνίες: «Διαπραγματευόμαστε στη NAFTA. Και αν πετύχουμε μια συμφωνία με τον Καναδά και το Μεξικό (σ.σ. συμφέρουσα για τις ΗΠΑ), τότε δεν θα υπάρχει κανένας λόγος να τους επιβάλλουμε δασμούς». Αντίστοιχα, «αν η ΕΕ άρει ορισμένα φοβερά εμπόδια για τις επιχειρήσεις μας που θέλουν να παράγουν εκεί, τότε μπορούμε να αρχίσουμε να μιλάμε (σ.σ. για άρση των δασμών)».

Από την πλευρά του, ο Σουηδός πρωθυπουργός σημείωσε πως κατανοεί και σέβεται την «άποψη του Προέδρου Τραμπ ότι πρέπει να φροντίζει για τη δική του χώρα. Αυτό είναι και το δικό μου κύριο καθήκον». Ετσι, «ως Σουηδός υποστηρίζω τις προσπάθειες της ΕΕ να επιτύχει εμπόριο με τα λιγότερα δυνατά εμπόδια», ενώ «είναι σημαντικό για μας να βρούμε έναν τρόπο συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ».

Οι δυο ηγέτες εξήραν τις οικονομικές τους σχέσεις, σημειώνοντας πως «οι ΗΠΑ είναι ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές στη Σουηδία και οι σουηδικές επενδύσεις στις ΗΠΑ υποστηρίζουν πάνω από 200.000 αμερικανικές θέσεις εργασίας. Δεσμευόμαστε να επιδιώξουμε ακόμη μεγαλύτερη οικονομική συνεργασία με τη Σουηδία», είπε ο Ντ. Τραμπ. Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή του που η Σουηδία «θα προμηθευτεί το αντιπυραυλικό σύστημα Patriot με μια συμφωνία αξίας άνω των 3 δισ. δολαρίων».

ΣΥΡΙΑ
Κλιμακώνονται οι μάχες και οι αντιπαραθέσεις

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Οι κόντρες Τουρκίας - ΗΠΑ, με φόντο την τουρκική χερσαία επέμβαση στον κουρδικό θύλακα Αφρίν στη βόρεια Συρία, συνεχίστηκαν και χτες, με τον Ιμπραχίμ Καλίν, εκπρόσωπο Τύπου του Τούρκου Προέδρου, να καλεί την Ουάσιγκτον να σταματήσει τις ενισχύσεις των Κούρδων των δυνάμεων YPG με Αραβες μαχητές από το Μάνμπιτζ και άλλες περιοχές της βορειοανατολικής Συρίας, που καταφθάνουν τις τελευταίες τρεις μέρες ώστε να πάρουν θέση ενάντια στα τουρκικά στρατεύματα εισβολής.

Οι ΗΠΑ δεν φάνηκε να ανταποκρίνονται άμεσα στο τουρκικό αίτημα, θεωρώντας ότι η τουρκική χερσαία επέμβαση στο Αφρίν αποδυναμώνει τις επιχειρήσεις ενάντια σε τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους».

Το ίδιο διάστημα, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ιρανό ομόλογό του Χασάν Ροχανί, συζητώντας την ανάγκη να τερματιστεί «η ανθρωπιστική καταστροφή» στην Ανατολική Γκούτα. Εκτίμησαν ότι είναι κρίσιμες οι προσπάθειες Ρωσίας, Τουρκίας και Ιράν για την εφαρμογή της εκεχειρίας στη Συρία, ενώ συζήτησαν τη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει αυτό το μήνα μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών τριών χωρών, καθώς και τη Σύνοδο Ρωσίας - Ιράν - Τουρκίας για τις εξελίξεις στη Συρία, που θα γίνει τον Απρίλη.

Στο μεταξύ, ο συριακός στρατός εντείνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στα περίχωρα της Ανατολικής Γκούτα, καταφέροντας μέχρι χτες το βράδυ να ελέγξει σημαντικές περιοχές της περιοχής, κόβοντάς τη στη μέση, μεταξύ βόρειου και νότιου τμήματος. Με τον τρόπο αυτό εμποδίζουν τις γραμμές ανεφοδιασμού των αντικαθεστωτικών και τζιχαντιστών που παραμένουν στην περιοχή, απορρίπτοντας χτες, για μία ακόμη φορά, τη ρωσική πρόταση για ασφαλή απομάκρυνσή τους με τα όπλα και τις οικογένειές τους.

Στην έδρα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, πάντως, συνεχίστηκαν και χτες οι διαξιφισμοί μεταξύ των πρεσβευτών δυτικών ιμπεριαλιστικών χωρών και της Ρωσίας, με πρόσχημα το υποκριτικό ενδιαφέρον των πρώτων για την κατάσταση στην Ανατολική Γκούτα και την εκεχειρία στη Συρία. Νωρίτερα, ο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, είχε ζητήσει από όλες τις πλευρές να καταβάλουν «κάθε προσπάθεια» για την εφαρμογή της απόφασης που πήρε το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού στις 24 Φλεβάρη για κατάπαυση πυρός.

ΑΥΣΤΡΙΑ
Τραυματίες από επίθεση με μαχαίρι στη Βιέννη

Ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη ενός άνδρα που επιτέθηκε με μαχαίρι σε βάρος διερχόμενων περαστικών σε κεντρική περιοχή της Βιέννης, κοντά στο πάρκο Πράτερ και το σταθμό του μετρό «Nestroyplatz» γύρω στις 8 χτες βράδυ, εξαπέλυσε η αστυνομία στην πρωτεύουσα της Αυστρίας.

Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν τον τραυματισμό τουλάχιστον ενός άνδρα και δύο γυναικών από 40 έως 50 χρόνων που μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία της Βιέννης. Τα κίνητρα και η ταυτότητα του δράστη ερευνώντο.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Πρόταση για επέκταση των στρατιωτικών αποστολών

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Την επέκταση έξι αποστολών του γερμανικού στρατού στο εξωτερικό εισηγήθηκε χτες το (υπηρεσιακό) υπουργικό συμβούλιο στη Γερμανία. Η πρόταση αναμένεται να ψηφιστεί από το γερμανικό Κοινοβούλιο. Η επέκταση αφορά τις αποστολές στο Μάλι, στο Αφγανιστάν, στο Σουδάν, στο Νότιο Σουδάν, στη ΝΑΤΟική αποστολή «Sea Guardian» στη Μεσόγειο και στον «αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους» σε Ιράκ και Συρία, στις οποίες συμμετέχουν περίπου 2.600 στρατιώτες. Συνολικά ο γερμανικός στρατός συμμετέχει σε 14 διεθνείς αποστολές με 3.600 στρατιώτες.

Για τις αποστολές προβλέπονται αριθμητική αύξηση και γεωγραφική επέκταση, δηλώνοντας το έντονο ενδιαφέρον υπεράσπισης των γερμανικών συμφερόντων στον ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό. Ενδεικτικά, η γερμανική αποστολή στο Αφγανιστάν θα αυξηθεί από 980 στρατιώτες σήμερα σε 1.300 και θα είναι η δεύτερη ενίσχυση μετά το τέλος της ΝΑΤΟικής αποστολής το 2013. Στο Μάλι η γερμανική συμμετοχή στην αποστολή των Ηνωμένων Εθνών θα αυξηθεί από 1.000 σε 1.100 στρατιώτες. Η γερμανική αποστολή για την εκπαίδευση του στρατού του Ιράκ θα μειωθεί αριθμητικά, αλλά θα επεκταθεί σε ολόκληρη τη χώρα, αντί για την κουρδική περιοχή στα βόρεια της χώρας (σήμερα). Ταυτόχρονα θα συνεχιστούν οι αναγνωριστικές πτήσεις των γερμανικών «Tornados» σε Ιράκ και Συρία στο πλαίσιο της διεθνούς συμμαχίας «κατά του Ισλαμικού Κράτους».

Για τη ΝΑΤΟϊκή επιχείρηση «Sea Guardian», με την οποία «εξασφαλίζονται οι θαλάσσιες διαδρομές στη Μεσόγειο», προορίζονται 650 στρατιώτες, από 190 σήμερα. Στην «ειρηνευτική» αποστολή του ΟΗΕ σε Σουδάν και Νότιο Σουδάν ο γερμανικός στρατός θα συμμετέχει με 50 από 20 στρατιώτες σήμερα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ