Πέμπτη 8 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Κλιμακώνονται οι μάχες και οι αντιπαραθέσεις

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Οι κόντρες Τουρκίας - ΗΠΑ, με φόντο την τουρκική χερσαία επέμβαση στον κουρδικό θύλακα Αφρίν στη βόρεια Συρία, συνεχίστηκαν και χτες, με τον Ιμπραχίμ Καλίν, εκπρόσωπο Τύπου του Τούρκου Προέδρου, να καλεί την Ουάσιγκτον να σταματήσει τις ενισχύσεις των Κούρδων των δυνάμεων YPG με Αραβες μαχητές από το Μάνμπιτζ και άλλες περιοχές της βορειοανατολικής Συρίας, που καταφθάνουν τις τελευταίες τρεις μέρες ώστε να πάρουν θέση ενάντια στα τουρκικά στρατεύματα εισβολής.

Οι ΗΠΑ δεν φάνηκε να ανταποκρίνονται άμεσα στο τουρκικό αίτημα, θεωρώντας ότι η τουρκική χερσαία επέμβαση στο Αφρίν αποδυναμώνει τις επιχειρήσεις ενάντια σε τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους».

Το ίδιο διάστημα, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ιρανό ομόλογό του Χασάν Ροχανί, συζητώντας την ανάγκη να τερματιστεί «η ανθρωπιστική καταστροφή» στην Ανατολική Γκούτα. Εκτίμησαν ότι είναι κρίσιμες οι προσπάθειες Ρωσίας, Τουρκίας και Ιράν για την εφαρμογή της εκεχειρίας στη Συρία, ενώ συζήτησαν τη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει αυτό το μήνα μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών τριών χωρών, καθώς και τη Σύνοδο Ρωσίας - Ιράν - Τουρκίας για τις εξελίξεις στη Συρία, που θα γίνει τον Απρίλη.

Στο μεταξύ, ο συριακός στρατός εντείνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στα περίχωρα της Ανατολικής Γκούτα, καταφέροντας μέχρι χτες το βράδυ να ελέγξει σημαντικές περιοχές της περιοχής, κόβοντάς τη στη μέση, μεταξύ βόρειου και νότιου τμήματος. Με τον τρόπο αυτό εμποδίζουν τις γραμμές ανεφοδιασμού των αντικαθεστωτικών και τζιχαντιστών που παραμένουν στην περιοχή, απορρίπτοντας χτες, για μία ακόμη φορά, τη ρωσική πρόταση για ασφαλή απομάκρυνσή τους με τα όπλα και τις οικογένειές τους.

Στην έδρα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, πάντως, συνεχίστηκαν και χτες οι διαξιφισμοί μεταξύ των πρεσβευτών δυτικών ιμπεριαλιστικών χωρών και της Ρωσίας, με πρόσχημα το υποκριτικό ενδιαφέρον των πρώτων για την κατάσταση στην Ανατολική Γκούτα και την εκεχειρία στη Συρία. Νωρίτερα, ο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, είχε ζητήσει από όλες τις πλευρές να καταβάλουν «κάθε προσπάθεια» για την εφαρμογή της απόφασης που πήρε το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού στις 24 Φλεβάρη για κατάπαυση πυρός.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ