Πέμπτη 8 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΕ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
«Λάδι» Τουσκ στη «φωτιά» της κόντρας με την Mέι

Από παλιότερη συνάντηση των Τουσκ και Μέι

Associated Press

Από παλιότερη συνάντηση των Τουσκ και Μέι
ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟΥ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

«Μία (σ.σ. μελλοντική εμπορική) συμφωνία δεν θα κάνει το εμπόριο ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ) και τις άλλες χώρες της ΕΕ χωρίς τριβές ή ομαλότερο. Θα το κάνει πιο δύσκολο και πιο δαπανηρό από ό,τι είναι σήμερα και για τις δύο πλευρές και αυτό είναι η ουσία του Brexit», τόνισε χτες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ, παρουσιάζοντας τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές διαπραγμάτευσης των μελλοντικών εμπορικών σχέσεων ΕΕ - Ηνωμένου Βασιλείου μετά το Brexit, στο Λουξεμβούργο.

Ο Τουσκ κατηγόρησε για πολλοστή φορά την Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι ότι συνεχίζει να τηρεί μία επιλεκτική προσέγγιση στη διαπραγμάτευση για τις μελλοντικές σχέσεις της χώρας της με την ΕΕ, τονίζοντας ότι καμία χώρα «δεν μπορεί να είναι ελεύθερη να επιλέγει μόνο τους τομείς σχέσεων που τη συμφέρουν». Αναφερόμενος στην ομιλία που εκφώνησε η Μέι την περασμένη Παρασκευή για το πώς σκέφτεται τις μελλοντικές σχέσεις με την ΕΕ, ο Τουσκ τις αποδοκίμασε, λέγοντας ότι «απλώς δεν είναι προς το συμφέρον μας». Παρατήρησε επίσης ότι οι «κόκκινες γραμμές» της Βρετανίας στη διαπραγμάτευση «περιορίζουν το βάθος μίας τέτοιας συνεργασίας στο μέλλον» και ότι αυτό «μπορεί ατυχώς να προκαλέσει αρνητικές οικονομικές συνέπειες».

Σε άλλο σημείο πρότεινε στο Λονδίνο ως αντάλλαγμα για μία συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου - ΕΕ να δεσμευτεί η Βρετανία εγγράφως ότι δεν θα γίνει φορολογικός παράδεισος, ότι δεν θα εφαρμόσει ένα λιγότερο ποιοτικό κανονιστικό πλαίσιο που θα υπονομεύει το μοντέλο λειτουργίας της ΕΕ. Μεταξύ των προτάσεων που ανακοίνωσε χτες ο Τουσκ για τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις Ηνωμένου Βασιλείου - ΕΕ συμπεριλαμβάνεται η επίτευξη μίας συμφωνίας που θα καλύπτει όλους τους τομείς αγαθών «χωρίς δασμούς και χωρίς ποσοτικούς περιορισμούς», ένας τελωνειακός διακανονισμός που θα μειώνει στο ελάχιστο τους φραγμούς στο εμπόριο, πρόσβαση στις εξαγωγές αλιευμάτων του Ηνωμένου Βασιλείου στις αγορές της ΕΕ με αντάλλαγμα ανταποδοτικά δικαιώματα αλιευτικών στόλων από χώρες της ΕΕ στα βρετανικά θαλάσσια ύδατα. Πρότεινε επίσης μία συμφωνία για τον τομέα των υπηρεσιών, δίχως να ξεκαθαρίζει εάν σε αυτόν θα συμπεριλαμβάνεται και ο χρηματοπιστωτικός (που ενδιαφέρει πρωτίστως τα μονοπώλια στο Σίτι του Λονδίνου). Πρότεινε, επίσης, μία συμφωνία που να ρυθμίζει τον τομέα των αερομεταφορών και συνεργασία στους τομείς της εκπαίδευσης, της έρευνας, της τεχνολογικής καινοτομίας, του πολιτισμού και της ασφάλειας.

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ (που θεωρείται από τους υπουργούς που υποστηρίζουν ένα «ήπιο» Brexit, δηλαδή την πρόσβαση των βρετανικών μονοπωλίων στην ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση της ΕΕ) εξέφρασε την πεποίθηση ότι τελικά οι δύο πλευρές μπορούν να φτάσουν σε μία εμπορική συμφωνία «που θα προστατεύει και τα ζωτικά συμφέροντα της Βρετανίας στο χρηματοπιστωτικό τομέα», προσθέτοντας ότι το Σίτι του Λονδίνου «δεν είναι μόνο βρετανικός αλλά και ευρωπαϊκός "άσσος"».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ