Πέμπτη 8 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Πρόταση για επέκταση των στρατιωτικών αποστολών

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Την επέκταση έξι αποστολών του γερμανικού στρατού στο εξωτερικό εισηγήθηκε χτες το (υπηρεσιακό) υπουργικό συμβούλιο στη Γερμανία. Η πρόταση αναμένεται να ψηφιστεί από το γερμανικό Κοινοβούλιο. Η επέκταση αφορά τις αποστολές στο Μάλι, στο Αφγανιστάν, στο Σουδάν, στο Νότιο Σουδάν, στη ΝΑΤΟική αποστολή «Sea Guardian» στη Μεσόγειο και στον «αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους» σε Ιράκ και Συρία, στις οποίες συμμετέχουν περίπου 2.600 στρατιώτες. Συνολικά ο γερμανικός στρατός συμμετέχει σε 14 διεθνείς αποστολές με 3.600 στρατιώτες.

Για τις αποστολές προβλέπονται αριθμητική αύξηση και γεωγραφική επέκταση, δηλώνοντας το έντονο ενδιαφέρον υπεράσπισης των γερμανικών συμφερόντων στον ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό. Ενδεικτικά, η γερμανική αποστολή στο Αφγανιστάν θα αυξηθεί από 980 στρατιώτες σήμερα σε 1.300 και θα είναι η δεύτερη ενίσχυση μετά το τέλος της ΝΑΤΟικής αποστολής το 2013. Στο Μάλι η γερμανική συμμετοχή στην αποστολή των Ηνωμένων Εθνών θα αυξηθεί από 1.000 σε 1.100 στρατιώτες. Η γερμανική αποστολή για την εκπαίδευση του στρατού του Ιράκ θα μειωθεί αριθμητικά, αλλά θα επεκταθεί σε ολόκληρη τη χώρα, αντί για την κουρδική περιοχή στα βόρεια της χώρας (σήμερα). Ταυτόχρονα θα συνεχιστούν οι αναγνωριστικές πτήσεις των γερμανικών «Tornados» σε Ιράκ και Συρία στο πλαίσιο της διεθνούς συμμαχίας «κατά του Ισλαμικού Κράτους».

Για τη ΝΑΤΟϊκή επιχείρηση «Sea Guardian», με την οποία «εξασφαλίζονται οι θαλάσσιες διαδρομές στη Μεσόγειο», προορίζονται 650 στρατιώτες, από 190 σήμερα. Στην «ειρηνευτική» αποστολή του ΟΗΕ σε Σουδάν και Νότιο Σουδάν ο γερμανικός στρατός θα συμμετέχει με 50 από 20 στρατιώτες σήμερα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ