Πέμπτη 8 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Επαφές Νοτιοκορεατών στις ΗΠΑ

Ενώ ο Αμερικανός Πρόεδρος ελπίζει οι προθέσεις της Πιονγιάνγκ για διάλογο να είναι «ειλικρινείς»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Στην Ουάσιγκτον αναμενόταν να βρεθούν χτες ο επικεφαλής του Γραφείου Εθνικής Ασφάλειας της Νότιας Κορέας Τσουνγκ Εουι-γιονγκ και ο διευθυντής της Υπηρεσίας Εθνικών Πληροφοριών της χώρας Σουχ Χουν, προκειμένου να συζητήσουν με την αμερικανική κυβέρνηση τις εξελίξεις στη Χερσόνησο. Θυμίζουμε ότι, προχτές, ανακοινώθηκε πως Νότια και Βόρεια Κορέα «αποφάσισαν να διεξάγουν την τρίτη διακορεατική Σύνοδο στο χωριό Πανμουτζόμ στα τέλη του Απρίλη», όπως και ότι οι δύο πλευρές «ανοίγουν μια γραμμή επικοινωνίας για έκτακτες καταστάσεις ("hot line") ανάμεσα στους ηγέτες των δύο χωρών, σε μια προσπάθεια να εκτονωθεί η στρατιωτική ένταση και να γίνουν στενές διαβουλεύσεις».

Η ανακοίνωση έγινε μετά από την επίσκεψη που έκανε υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία της νοτιοκορεατικής κυβέρνησης στην Πιονγιάνγκ, όπου συνάντησε και τον ηγέτη της χώρας, Κιμ Γιονγκ Ουν. Μάλιστα, η αντιπροσωπεία - επικεφαλής της οποίας ήταν ο Τσουνγκ Εουι-γιονγκ - υποστήριξε ότι «ο Βορράς εξέφρασε την πρόθεσή του να έχει ειλικρινείς συνομιλίες με τις ΗΠΑ, για να συζητήσουν την αποπυρηνικοποίηση και για να εξομαλύνουν τις σχέσεις με την Ουάσιγκτον».

Κατά την παραμονή τους στις ΗΠΑ, οι δύο Νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι θα συναντηθούν με τους Αμερικανούς ομολόγους τους, Χέρμπερτ ΜακΜάστερ και Μάικλ Πομπέο, ενώ μέχρι και χτες ήταν πιθανή μια συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Σε χτεσινές του δηλώσεις, πάντως, ο Αμερικανός ηγέτης είπε ότι οι προθέσεις της Βόρειας Κορέας για διάλογο είναι «ειλικρινείς», προσθέτοντας ότι «είναι ειλικρινείς, εξαιτίας των κυρώσεων και όλων όσων κάνουμε σχετικά με τη Βόρεια Κορέα, συμπεριλαμβανομένης - το ξέρετε - της μεγάλης βοήθειας που έχει δώσει η Κίνα». Ενώ πρόσθεσε: «Και μπορούν να κάνουν περισσότερα και πιστεύω ότι (ήδη), με σιγουριά, έχουν κάνει περισσότερα από όσα έχουν κάνει ποτέ για τη χώρα μας (σχετικά με τη Χερσόνησο). Ετσι, η Κίνα έχει αποτελέσει μεγάλη βοήθεια. Θεωρώ ότι αυτό ήταν (βασικός) παράγοντας (για τις εξελίξεις στη Χερσόνησο)». Και μεταξύ άλλων κατέληξε: «Οι κυρώσεις ήταν πολύ, πολύ ισχυρές, πολύ απειλητικές. Και δεν θέλουμε να τεθούν σε εφαρμογή. Ετσι πιστεύω πραγματικά ότι είναι ειλικρινείς (οι προθέσεις της Πιονγιάνγκ). Ελπίζω να είναι ειλικρινείς. Θα το μάθουμε σύντομα».

Να σημειωθεί, πάντως, ότι το αμέσως επόμενο διάστημα, Ουάσιγκτον και Σεούλ πρόκειται να συζητήσουν την αναθεώρηση της διμερούς συμφωνίας που αφορά τη στάθμευση αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Νότια Κορέα. Η Ουάσιγκτον ζητά «δικαιότερη μοιρασιά» των εξόδων των αποστολών, ενώ τους δικούς της όρους για τη συνέχιση της συνεργασίας θέτει και η Σεούλ, όπως έδειξαν και διάφορες καθυστερήσεις για την εγκατάσταση του αμερικανικού συστήματος THAAD στο έδαφός της.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μελετούν «ανταποδοτικές κινήσεις» και νέες συναντήσεις (2019-01-03 00:00:00.0)
Νέα κινητικότητα στο Κορεατικό (2018-09-28 00:00:00.0)
Επίσκεψη του Ρώσου ΥΠΕΞ στην Πιονγιάνγκ (2018-06-01 00:00:00.0)
«Πυρετός» συναντήσεων (2018-03-20 00:00:00.0)
Προγραμματίζεται συνάντηση των ηγετών ΗΠΑ - Βόρειας Κορέας (2018-03-10 00:00:00.0)
Ο Τραμπ ανεβάζει κι άλλο την ένταση (2017-08-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ