Πέμπτη 8 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Παζάρια Σαλμάν για εμπόριο, επενδύσεις και πολέμους

Ενώ πριν φύγει από το Κάιρο, χαρακτήρισε την Τουρκία «τμήμα του τριγώνου του κακού»...

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

«Τρίγωνο του κακού» χαρακτήρισε χτες την Τουρκία ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος στο θρόνο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, φεύγοντας από το Κάιρο προκειμένου να μεταβεί στο Λονδίνο, όπου ξεκίνησε αργότερα χτες το απόγευμα τριήμερη επίσημη επίσκεψη εν μέσω διαδηλώσεων για την καταστροφική ιμπεριαλιστική επέμβαση της χώρας του και των συμμάχων της στην Υεμένη.

Κατά πληροφορίες της αραβικής εφημερίδας «Αλ Σορούκ», ο Σαουδάραβας αξιωματούχος, σε συνάντηση που είχε με εκδότες και διευθυντές μεγάλων αιγυπτιακών ΜΜΕ, περιέγραψε την Τουρκία ως τμήμα «του τριγώνου του κακού» που συμπεριλαμβάνει το Ιράν και «ακραίες θρησκευτικές οργανώσεις». Ο Σαλμάν κατηγόρησε επίσης την Τουρκία ότι προσπαθεί να «αναστήσει» το ισλαμικό χαλιφάτο, που καταργήθηκε πριν περίπου έναν αιώνα με την κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Αναφερόμενος στη διατάραξη των σχέσεων της Σ. Αραβίας και άλλων χωρών του Κόλπου με το Κατάρ (που έχει άμεση σχέση με τον άγριο ανταγωνισμό μονοπωλίων πετρελαίου και φυσικού αερίου), εκτίμησε ότι μπορεί να διαρκέσει και τη συνέκρινε με το αμερικανικό εμπάργκο στην Κούβα που επιβλήθηκε πριν από 60 χρόνια. Σε μία προσπάθεια να υποβαθμίσει το Κατάρ, το συνέκρινε με έναν κεντρικό δρόμο του, λέγοντας ότι «είναι μικρότερο». Παρ' όλα αυτά, ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν ξεκαθάρισε ότι δεν θα απαγορευτεί στο Κατάρ να συμμετάσχει στην αραβική Σύνοδο Κορυφής που πρόκειται να φιλοξενήσει αργότερα αυτόν το μήνα η Σαουδική Αραβία.

Φτάνοντας αργότερα στο Λονδίνο, ο Σαουδάραβας πρίγκιπας συναντήθηκε με την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, η οποία του έθεσε υποκριτικά «ανησυχίες» που έχει δήθεν «για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Υεμένη» (δίχως βεβαίως να κάνει οποιαδήποτε νύξη για τα βρετανικά όπλα που χρησιμοποιούνται για τη σφαγή του λαού της χώρας!). Συναντήθηκε επίσης και με την βασίλισσα Ελισάβετ Β', αφού προηγουμένως του επιφύλαξαν «θερμή» υποδοχή χιλιάδες διαδηλωτές που διαμαρτύρονται για την καταστροφική επίθεση της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη.

Από τα κεντρικά ζητήματα που θα εξετάσει ο Σαουδάραβας πρίγκιπας με Βρετανούς αξιωματούχους θα είναι το μεγάλο σχέδιό του για τεράστιες επενδύσεις σε όλους τους τομείς και την «απεξάρτηση» της οικονομίας της Σ. Αραβίας από το πετρέλαιο, το οποίο είναι γνωστό ως «Οραμα 2030». Ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών Αντέλ αλ Τζουμπέιρ, που συνοδεύει τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, μιλώντας νωρίτερα χτες στο «ΒΒC4», διαβεβαίωσε τη βρετανική αστική τάξη ότι «μετά το Brexit θα υπάρξουν τεράστιες ευκαιρίες για το Ηνωμένο Βασίλειο στο πλαίσιο του Οράματος 2030».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ