ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Επιταχύνουν κατασχέσεις σε βάρος φτωχών εμπόρων και επαγγελματιών

Κατασχέσεις με συνοπτικές διαδικασίες σε βάρος αυτοαπασχολούμενων και μικροεπαγγελματιών για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία σηματοδοτεί απόφαση του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση. Σε εφαρμογή πρόσφατου νόμου ιδρύεται το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΕ) στο οποίο περνούν τα ληξιπρόθεσμα χρέη πάνω από 5.000 ευρώ προς το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ. Από την 1η του Γενάρη 2014 μεταβιβάζεται στο νέο φορέα και η αρμοδιότητα είσπραξης για τις οφειλές προς τον ΟΓΑ και το ΕΤΑΑ.

Η υπουργική απόφαση αναφέρει ρητά πως «επιταχύνονται οι διαδικασίες για τη λήψη μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, τα οποία μπορούν να λαμβάνονται σε χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει τον ένα μήνα και είκοσι μέρες», δηλαδή μέσα σε 50 μέρες από τη βεβαίωση της οφειλής. Μετά την παρέλευση της προθεσμίας και εφόσον ο οφειλέτης δεν προχωρήσει σε εξόφληση ή ρύθμιση, ενεργοποιούνται τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

Την ίδια στιγμή αυξάνονται συνεχώς τα λαϊκά νοικοκυριά που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους ασήκωτους φόρους και τα χαράτσια που επιβάλουν οι κυβερνώντες, με αποτέλεσμα να αυξάνει συνεχώς ο κατάλογος των φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, οι οποίες δεν ξεπερνούν τα 3.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών πάνω από 2 εκατομμύρια είναι πλέον τα νοικοκυριά, τα οποία έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές. Στην πραγματικότητα πρόκειται για περιπτώσεις που κινδυνεύουν άμεσα με κατασχέσεις μισθών και συντάξεων, αφού οι σχετικές διατάξεις προβλέπουν ότι μπορεί να γίνει κατάσχεση μισθών και συντάξεων, απευθείας από τα λογιστήρια των επιχειρήσεων, τα ασφαλιστικά ταμεία και τραπεζικούς λογαριασμούς, για οφειλές που ξεκινούν από τα 300 ευρώ! Μέχρι σήμερα «ακατάσχετο» είναι το ποσό του μισθού και της σύνταξης μέχρι τα 1.000 ευρώ το μήνα, ενώ μεθοδεύεται η συρρίκνωση. Ποινικές διώξεις προβλέπονται για οφειλές πάνω από 5.000 ευρώ.

Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η κυβέρνηση αλλάζει τις διαδικασίες επιτόπιας κατάσχεσης χρηματικών ποσών από επιχειρήσεις που έχουν οφειλές πάνω από 50.000 ευρώ. Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, κατασχέσεις θα μπορούν να γίνονται και κατά τη διάρκεια της νύχτας, τα Σάββατα, τις Κυριακές, και όλες τις άλλες μέρες που μπορεί να εξαιρούσε ο σχετικός νόμος.

Η πρεμούρα της συγκυβέρνησης συνδέεται με την απογείωση των εμφανιζόμενων ληξιπρόθεσμων οφειλών» λαϊκών νοικοκυριών, στις οποίες και θα επικεντρώσουν. Το φαινόμενο που αναμένεται να προσλάβει μαζικότερες διαστάσεις μετά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων αλλά και του χαρατσιού που ισχύει πάνω στη λαϊκή κατοικία και που ήδη αποστέλλεται με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Τα διαχειριστικά ζόρια του κεφαλαίου, οι εμφανιζόμενες «αστοχίες» στην εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού έχουν κινητοποιήσει τα αντιλαϊκά ανακλαστικά, φέρνουν στην ημερήσια διάταξη την ενεργοποίηση του μέτρου της κατάσχεσης μισθών και συντάξεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών: Στα 13 δισ. ευρώ (!) εμφανίζονται τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία, αυτά που δημιουργήθηκαν μέσα στο 12μηνο του 2012. Παρά τις κυβερνητικές φοβέρες, τους εκβιασμούς αλλά και την ισχύουσα ρύθμιση «διευκόλυνσης» συνεχίζουν να εμφανίζουν «χαμηλούς» ρυθμούς εισπραξιμότητας, γεγονός που υποδηλώνει την οικονομική αδυναμία των λαϊκών στρωμάτων, να τους πληρώσουν τους ασήκωτους φόρους και τα βαριά χαράτσια.

Στο 5μηνο του 2013, στα κιτάπια της Εφορίας εμφανίστηκαν ακόμη 3 δισ. ευρώ, τα οποία στο μεγαλύτερο τμήμα τους αφορούν σε χαράτσια του 2012 που κατέστησαν ληξιπρόθεσμα φέτος.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΝΕΩΝ ΓΕΩΡΓΩΝ»
Τώρα κινδυνεύουν με κυρώσεις!

Τουλάχιστον 5.000 δικαιούχοι που έγιναν δεκτοί το 2009, απειλούνται με επιστροφή όσων χρημάτων έχουν ήδη λάβει

Με «έξωση» από τα περιβόητα προγράμματα της υποτιθέμενης ενίσχυσης νέων αγροτών, αλλά και με την επιβολή χρηματικών κυρώσεων απειλούνται τουλάχιστον 5.000 νέοι παραγωγοί, ενδεχόμενο που αν υλοποιηθεί θα σημάνει γι' αυτούς κυριολεκτική οικονομική καταστροφή. Για το πρόβλημα έχουν προειδοποιήσει ήδη από τις αρχές του χρόνου γεωπόνοι των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και είχε δημοσιεύσει στις 14 Απρίλη ο «Ρ», ενώ είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι για την ενδεχόμενη απένταξη από τα σχετικά προγράμματα η συντριπτική πλειοψηφία των δικαιούχων δεν φέρει ευθύνη.

Το πρόβλημα αφορά περί τους 5.000 αγρότες και κτηνοτρόφους που είχαν γίνει δεκτοί στο Μέτρο 112 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» κατά την 4η Προγραμματική Περίοδο (2007 - 2013) του 2009, στο πλαίσιο του οποίου χορηγούνταν οικονομικές ενισχύσεις ως ...«πριμ πρώτης εγκατάστασης» νέων γεωργών ηλικίας κάτω των 40 ετών, σε τρεις δόσεις. Για την είσοδο στο συγκεκριμένο μέτρο ο υποψήφιος έπρεπε να καταθέσει συγκεκριμένο επιχειρηματικό σχέδιο και βάσει της σταδιακής υλοποίησής του εκταμιεύονταν οι επόμενες δόσεις, ενώ παράλληλα αναλάμβανε μια σειρά άλλες συμβατικές υποχρεώσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, μέχρι σήμερα έχει καταβληθεί η πρώτη δόση οικονομικής ενίσχυσης, συνολικού ύψους 101 εκατ. ευρώ, η οποία ανέρχεται περίπου στο 70% της προβλεπόμενης δημόσιας δαπάνης. Το υπόλοιπο 30% της οικονομικής ενίσχυσης καταβάλλεται σε δύο δόσεις με την εκπλήρωση των προβλεπόμενων στόχων του επιχειρηματικού σχεδίου του κάθε δικαιούχου. Αν ωστόσο οι δικαιούχοι δεν υποβάλουν αίτηση και φάκελο δικαιολογητικών για τη λήψη της 2ης και 3ης δόσης εντός προβλεπόμενων προθεσμιών ή αν δεν τηρήσουν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις κατά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο υλοποίησης του επιχειρηματικού σχεδίου, «χωρίς να συντρέχει λόγος ανωτέρας βίας, εφαρμόζονται κυρώσεις», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όχι μόνο δεν θα λάβουν το υπόλοιπο του ποσού, αλλά θα τους απαιτηθεί να επιστρέψουν και όσα έχουν ήδη λάβει.

Πίσω από τη βιτρίνα των ...«ενισχύσεων»

Πολλοί δικαιούχοι που ενώ έχουν υλοποιήσει κανονικά τις δεσμεύσεις τους, λόγω κακής ενημέρωσης από τις αρμόδιες υπηρεσίες δεν έχουν καταθέσει αιτήσεις για τη λήψη της β' και γ' δόσης και κινδυνεύουν αυτομάτως με κυρώσεις, κάτι που έχει επισημάνει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επαγγελματιών Γεωπόνων (ΠΟΣΕΓ). Μεγάλος αριθμός δικαιούχων πάλι, που θέλησε να ασχοληθεί με την κτηνοτροφία, δεν κατάφερε να αποκτήσει εγκαίρως άδεια λειτουργίας σταβλικών εγκαταστάσεων, καθώς οι αδειοδοτήσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες προχωρούν με πολύ αργούς ρυθμούς.

Υπάρχει ωστόσο και εκείνη η κατηγορία, που επένδυσε - και μέσω τραπεζικού δανεισμού - σε προϊόντα, όπως τα καπνά, που στη συνέχεια με τις αναθεωρήσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής τέθηκαν εκτός συστήματος επιδοτήσεων. Αρκετοί είναι επίσης εκείνοι που είχαν προϋπολογίσει στο κόστος έναρξης της δραστηριότητάς τους την ενίσχυση και από τα «Σχέδια Βελτίωσης» - άλλα επιδοτούμενα προγράμματα - που με ευθύνη της κυβέρνησης καθυστέρησε η εκταμίευση των σχετικών κονδυλίων, με αποτέλεσμα οι δικαιούχοι του προγράμματος «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» να μην μπορούν αντικειμενικά να εκπληρώσουν τους όρους του προγράμματος. Αν υπολογιστεί και το βαρύ τίμημα που πληρώνει και ο αγροτικός πληθυσμός της χώρας εξαιτίας της βαθύτατης κρίσης που έχει «τσακίσει» το εισόδημά του, εύκολα καταλαβαίνει κάποιος πόσο εφικτό είναι να ολοκληρωθεί επιτυχώς ένα επιχειρηματικό πλάνο στον πρωτογενή τομέα, το οποίο συντάχθηκε πριν από το 2009.

Ολα τα παραπάνω η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης δεν φαίνεται να τα λαμβάνει υπόψη, καθώς εφαρμόζει στον τομέα ευθύνης της τη φρενήρη πολιτική περικοπών και αναζήτησης εσόδων, ενώ ταυτόχρονα αποκαλύπτει ορισμένες μόνο πλευρές της σκληρής πραγματικότητας που κρύβεται πίσω από τη βιτρίνα των προγραμμάτων αγροτικών «ενισχύσεων».

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
«Τρέχουν» οι προθεσμίες

Icon

Με βάση το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ διαμορφώνονται οι καταληκτικές προθεσμίες για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Ο προγραμματισμός, στο ερχόμενο διάστημα, έχει ως εξής :

  • Για τα ψηφία 7 και 8 : μέχρι και την 12η Αυγούστου
  • Για το ψηφίο 9 : μέχρι και την 26η Αυγούστου
  • Για το ψηφίο 0: μέχρι και την 30ή Αυγούστου 2013
ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Απαιτούν ακόμη πιο φτηνό ρεύμα

Ακόμα πιο φτηνό από το ήδη φτηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα που τους προσφέρει η ΔΕΗ απαιτούν οι βιομήχανοι, χαρακτηρίζοντας ανεπαρκείς τις μειώσεις στα τιμολόγια υψηλής και μέσης τάσης που ανακοίνωσε η εταιρεία.

Η Ενωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ), που εκπροσωπεί τις 17 μεγαλύτερες ενεργοβόρες βιομηχανίες εταιρείες - μέλη, ισχυρίζεται πως δεν καλύπτουν το αυξημένο κόστος ενέργειας οι μειώσεις στη μέση τάση που φτάνουν μέχρι και 10%. Για την υψηλή τάση, υποστηρίχθηκε ότι με τις μειώσεις το κόστος ενέργειας στην καλύτερη περίπτωση παραμένει στα ίδια επίπεδα. Απαιτεί επί της ουσίας να πέσει η τιμή της κιλοβατώρας στην υψηλή τάση από 70 ευρώ ανά μεγαβατώρα κάτω από τα 50 ευρώ, όπως είναι οι τιμές σε Γερμανία και Γαλλία...

Επίσης ζητούν από την κυβέρνηση να αφαιρεθούν από τα τελικά τιμολόγια οι επιβαρύνσεις για το κόστος χρήσης των δικτύων, τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, το τέλος για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το τέλος για τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ