ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Οχτώβρη 1996
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Μήνυμα συντονισμού από την Πάτρα

Συγκέντρωση συμπαράστασης στους αγωνιζόμενους εργάτες της ΜΙΣΚΟ οργανώνει αύριο το ΕΚΠ. Σε εργασιακούς χώρους περιόδευσε χτες ο γγ της ΓΣΕΕ, Γ. Μαυρίκος, και τοπικά συνδικαλιστικά στελέχη

ΠΑΤΡΑ (του ανταποκριτή μας).-

Την ανάγκη συντονισμού της δράσης τους ενάντια στην επίθεση που δέχονται και στην ανεργία που καθημερινά αυξάνει, συνειδητοποιούν όλο και πιο έντονα οι εργαζόμενοι της Πάτρας.

Αυτό ήταν το μήνυμα που έδωσαν οι εργαζόμενοι της "Αχάια Κλάους",της "Μίσκο",αλλά και της "Φριγκορέξ",στη διάρκεια των συναντήσεων που είχαν χτες, με τον γενικό γραμματέα της ΓΣΕΕ, Γ. Μαυρίκο.Ο γγ της ΓΣΕΕ επισκέφθηκε χτες την Πάτρα και είχε συναντήσεις με εργαζόμενους σε χώρους που πλήττονται άμεσα από την πολιτική της ΕΕ και της ασυδοσίας του κεφαλαίου.

Στην "Αχάια Κλάους", ο Γ. Μαυρίκος σημείωσε πως η επιχείρηση μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει και να εξασφαλιστεί η εργασία του προσωπικού της. Πρόσθεσε πως η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το εργοστάσιο - όπως και άλλες επιχειρήσεις - είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένων κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης που προωθούν οι εκάστοτε κυβερνήσεις. Τέλος, τόνισε πως, απέναντι στην επίθεση που ετοιμάζει το ντόπιο και ξένο κεφάλαιο, οι εργαζόμενοι πρέπει να ετοιμάζουν τη δική τους αντεπίθεση, συντονίζοντας τη δράση τους, από άκρη σε άκρη της χώρας, με πρωτοπόρα τα σωματεία και τα Εργατικά Κέντρα, ώστε να αντιστρέψουν αυτή την κατάσταση.

Στη συνέχεια, ο γγ της ΓΣΕΕ, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Πάτρας Χ. Λιακόπουλο,και μέλη του ΔΣ του ΕΚΠ, επισκέφθηκε τη"Μίσκο" και μίλησε με τους εργαζόμενους, οι οποίοι πραγματοποιούσαν τρίωρη στάση εργασίας, διαμαρτυρόμενοι για το μπαράζ απολύσεων που έχει εξαπολύσει η πολυεθνική "Μπαρίλα". Στη συνέχεια, είχαν συνάντηση με την πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων στη "Μίσκο", Ντίνα Πεταλά,η οποία αναφέρθηκε στην ανάγκη κοινής δράσης των εργοστασιακών σωματείων σε όλη τη χώρα και τόνισε πως το σωματείο της "Μίσκο" θα αναλάβει πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση,σημειώνοντας: "Πιστεύω ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι της "Μίσκο" είναι κοινό πρόβλημα των εργαζομένων, οι οποίοι είτε το αντιμετωπίζουν, ήδη, σε άλλους εργοστασιακούς χώρους, είτε θα το αντιμετωπίσουν άμεσα. Η αποβιομηχάνιση της χώρας, το χτύπημα των εργασιακών σχέσεων και όλων των κατακτήσεων των εργαζομένων θα ενταθεί ακόμη περισσότερο στο προσεχές διάστημα. Θα νιώσουμε όλοι στο πετσί μας, ακόμα και οι πιο ανυποψίαστοι, τι σημαίνει ΕΕ, Μάαστριχτ και πολυεθνικό κεφάλαιο. Γι' αυτό σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά απαιτείται ο ενωμένος αγώνας όλων των εργαζόμενων".

Στην ανάγκη συντονισμένου αγώνα των εργαζόμενων αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του ΕΚΠ Χ. Λιακόπουλος,ο οποίος στάθηκε στη συγκέντρωση που διοργανώνει το ΕΚΠ αύριο Πέμπτη στις 7 μμ, για να εκφραστεί η συμπαράσταση των εργαζομένων της πόλης στους απολυμένους της "Μίσκο",προσθέτοντας πως η μόνη σωτηρία για την Πάτρα και την περιοχή είναι το βάθεμα των δεσμών των εργαζομένων όλων των κλάδων και η κοινή τους στάση ενάντια στις επιθέσεις που δέχονται.

Θετική, χαρακτήρισε τη στάση του ΕΚΠ ο Α. Ταβουλάρης, μέλος της διοίκησης του ΕΚΠ, προσθέτοντας πως "πρέπει τα λόγια να γίνουν πράξη, ώστε στη συνεδρίαση του ΕΚΠ την Παρασκευή να παρθούν αποφάσεις και να δρομολογηθούν ενέργειες συσπείρωσης των εργαζομένων".

Στη συνέχεια ο γγ της ΓΣΕΕ επισκέφθηκε το εργοστάσιο της "Φριγκορέξ",εταιρίας που παράγει επαγγελματικά ψυγεία για αναψυκτικά και συναντήθηκε με το Σωματείο Εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι δήλωσαν έτοιμοι να συντονιστούν με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, γιατί - όπως τόνισαν τα μέλη της διοίκησης - "όταν η ανεργία χτυπά την πόρτα του γείτονά σου, πρέπει να περιμένεις ότι αύριο θα χτυπήσει και τη δική σου".

Παναγιώτης ΖΑΒΟΥΔΑΚΗΣ

Το "ποινολόγιο" της ΣΙΣΕΡ ΠΑΛΚΟ

Διά της επιβολής προστίμων η πολυεθνική καταφέρνει να παίρνει πίσω το πριμ παραγωγικότητας, ενώ αρνείται και την εφαρμογή όρων της συλλογικής σύμβασης

Τα πρόστιμα είναι η μέθοδος που έβαλε σε εφαρμογή η γερμανική πολυεθνική ΣΙΣΕΡ - ΠΑΛΚΟ,για να πετυχαίνει το "πιάσιμο" της εξαντλητικής νόρμας παραγωγής και ταυτόχρονα να μην καταβάλει το πριμ παραγωγής, αλλά και σε ορισμένες περιπτώσεις να μειώνει τους μισθούς!

Οι 800 εργαζόμενοι υποχρεώνονται να εργάζονται κάτω από μεγάλη εντατικοποίηση, με το χρονόμετρο να "τρέχει" και αυτοί να προσπαθούν να προλάβουν για να πιάσουν τη νόρμα που η ίδια η επιχείρηση καθορίζει.

Ωστόσο και αν πιάσουν την πολυπόθητη νόρμα, αυτό δε σημαίνει ότι θα πάρουν και το ανάλογο πριμ παραγωγής, όπως ίσχυε μέχρι τώρα. Για κάθε ελάττωμα που παρουσιάζεται στο παραγόμενο προϊόν, άσχετα αν οφείλεται στην ποιότητα του υφάσματος, κατ' αυτούς ευθύνεται πάντα ο εργαζόμενος και του επιβάλλεται πρόστιμο ανάλογα με τον αριθμό των "ελαττωμάτων".

Τα πρόστιμα ξεκινούν από παρακράτηση του πριμ παραγωγής, παρακράτηση μέρους του μισθού και φτάνουν μέχρι την επιβολή αργίας άνευ αποδοχών. Μέχρι στιγμής έχουν επιβληθεί αργίες μιας και δυο ημερών!

Δεν είναι όμως, το μόνο "επίτευγμα" της πολυεθνικής. Ταυτόχρονα δεν εφαρμόζει την κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας της πλεκτικής, στο μέρος που αφορά την πέμπτη τριετία και την καταβολή ποσοστού αύξησης 3%.

Να σημειώσουμε ότι το τελευταίο διάστημα, η μητρική εταιρία στη Γερμανία αποφάσισε να μειώσει κατά 50% το προσωπικό της, προχωρώντας σε 1.000 απολύσεις.

Μαζική ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων στη γενική συνέλευση που πραγματοποίησε το σωματείο για τα θέματα αυτά. Αποφάσισαν δε να προχωρήσουν σε επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας, μέχρι η εταιρία να πάρει πίσω τα μέτρα. Επίσης εξέδωσαν ψήφισμα συμπαράστασης των συναδέλφων τους στη μητρική εταιρία.

Η συμμετοχή των εργαζομένων στη συνέλευση "θορύβησε" τη διοίκηση της εταιρίας, η οποία σε συνάντηση με το σωματείο επιφυλάχτηκε για τυχόν ανάκληση των προστίμων. Χτες η εταιρία δε συμμετείχε σε τριμερή σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας, θεωρώντας ότι το θέμα είναι ληγμένο. Το μόνο που έκανε ήταν να ανακοινώσει ότι - μόνο - για τον Οκτώβρη ανακαλείται το μέτρο.

Το ΕΚΘ για την GOOD YEAR

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. -

Στην πραγματοποίηση συλλαλητηρίου στο τέλος του μήνα και 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης στις αρχές του Νοέμβρη αποφάσισε να προχωρήσει τελικά το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, με κύριο αίτημα την άμεση επαναλειτουργία του εργοστασίου της πολυεθνικής "Good Year", που έκλεισε και πέταξε στο δρόμο 350 οικογένειες.

Η παραπάνω απόφαση πάρθηκε προχτές στην ολομέλεια της Διοίκησης του ΕΚΘ, μετά την αναστολή προηγούμενης απόφασης για 24ωρη πανθεσσαλονίκεια απεργία στις 4 του Σεπτέμβρη.

Ο συνδυασμός της Εργατικής Ενότητας είχε διαφωνήσει με την αλλαγή της απόφασης, σημειώνοντας πως "όταν τα συνδικαλιστικά όργανα δεν υλοποιούν τις αποφάσεις τους δεν εμπνέουν εμπιστοσύνη".

Μιλώντας στο "Ρ", ο γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Βασίλης Ρέβας, ξεκαθάρισε πως οι δυνάμεις που πρόσκεινται στην Εργατική Ενότητα πιστεύουν ότι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να αναλάβουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες, γιατί διαφορετικά δεν μπορεί να λυθεί το όποιο πρόβλημά τους και ιδιαίτερα το συγκεκριμένο που αφορά τους απολυμένους της "Good Year", οι οποίοι διανύουν τον τρίτο μήνα της απόλυσής τους. Τέλος, σημείωσε ότι είναι ανάγκη να κλιμακωθεί ο αγώνας των εργαζομένων και σημείωσε ότι δεν πρέπει να δοθεί περίοδος χάριτος στη νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

  • Ψήφισμα συμπαράστασης στους εργαζόμενους που απολύθηκαν από την "Good Year" έγινε ομόφωνα αποδεκτό από τους συμμετέχοντες στη Διάσκεψη των Ευρωπαϊκών Συνδικάτων της ΣΕΣ με θέμα "τις Ευρωπαϊκές Επιτροπές Επιχειρήσεων και τον εξευρωπαϊσμό των εργασιακών σχέσεων".
Προς ομαδικές απολύσεις ο ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ

Τον τρόπο αντίδρασης στα σχέδια της καπνοβιομηχανίας ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ,η οποία σχεδιάζει να προχωρήσει σε 200 "οικειοθελείς" απολύσεις, συζήτησαν χτες, σε σύσκεψη στη ΓΣΕΕ,το προεδρείο της Συνομοσπονδίας και εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, της Ομοσπονδίας εργαζομένων στις καπνοβιομηχανίες και του επιχειρησιακού σωματείου.

Σε πρώτη φάση, αποφασίστηκε να γίνουν παρεμβάσεις στα αρμόδια υπουργεία για την αποτροπή οποιασδήποτε ενέργειας ανατροπής των εργασιακών σχέσεων στο εργοστάσιο.

Η επιχείρηση δεν έχει ανακοινώσει ακόμα επίσημα τα σχέδιά της, αλλά, εκτός από τις απολύσεις, φαίνεται να σκοπεύει να κάνει αλλαγές και στην καταμέτρηση του χρόνου εργασίας των εργαζομένων.

Το επίδομα των τσαγκαράδων

Εως τις 20 του Δεκέμβρη θα χορηγείται στους τσαγκαράδες το εποχιακό βοήθημα, που άρχισε να καταβάλλεται από τις 3 Οκτώβρη και που ανέρχεται στο ποσόν των 96.690 δραχμών. Για τη χορήγηση του επιδόματος, απαιτούνται από 50 έως 210 ένσημα μέσα στο 1995 και θα πρέπει ο δικαιούχος να εργάζεται στον κλάδο και να έχει το 1996 τουλάχιστον 25 ένσημα. Οσοι παίρνουν επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ κατά τη διάρκεια καταβολής του βοηθήματος, δεν μπορούν να πάρουν το βοήθημα, καθώς επίσης και όσοι έχουν επιδοτηθεί από το Μάη του 1996 έως και τον Δεκέμβρη του 1996, για 125 μέρες.

Οι δικαιούχοι πρέπει να απευθύνονται στο Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, στον τέταρτο όροφο του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (Γ Σεπτεμβρίου και Μάρνη) για να πάρουν αριθμό προτεραιότητας και ημερομηνία, από τις 5 μ.μ. έως τις 7.30 μ.μ. καθημερινά εκτός Σαββάτου και Κυριακής.

Από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων της ΜΙΣΚΟ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ