Τετάρτη 9 Οχτώβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Μήνυμα συντονισμού από την Πάτρα

Συγκέντρωση συμπαράστασης στους αγωνιζόμενους εργάτες της ΜΙΣΚΟ οργανώνει αύριο το ΕΚΠ. Σε εργασιακούς χώρους περιόδευσε χτες ο γγ της ΓΣΕΕ, Γ. Μαυρίκος, και τοπικά συνδικαλιστικά στελέχη

ΠΑΤΡΑ (του ανταποκριτή μας).-

Την ανάγκη συντονισμού της δράσης τους ενάντια στην επίθεση που δέχονται και στην ανεργία που καθημερινά αυξάνει, συνειδητοποιούν όλο και πιο έντονα οι εργαζόμενοι της Πάτρας.

Αυτό ήταν το μήνυμα που έδωσαν οι εργαζόμενοι της "Αχάια Κλάους",της "Μίσκο",αλλά και της "Φριγκορέξ",στη διάρκεια των συναντήσεων που είχαν χτες, με τον γενικό γραμματέα της ΓΣΕΕ, Γ. Μαυρίκο.Ο γγ της ΓΣΕΕ επισκέφθηκε χτες την Πάτρα και είχε συναντήσεις με εργαζόμενους σε χώρους που πλήττονται άμεσα από την πολιτική της ΕΕ και της ασυδοσίας του κεφαλαίου.

Στην "Αχάια Κλάους", ο Γ. Μαυρίκος σημείωσε πως η επιχείρηση μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει και να εξασφαλιστεί η εργασία του προσωπικού της. Πρόσθεσε πως η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το εργοστάσιο - όπως και άλλες επιχειρήσεις - είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένων κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης που προωθούν οι εκάστοτε κυβερνήσεις. Τέλος, τόνισε πως, απέναντι στην επίθεση που ετοιμάζει το ντόπιο και ξένο κεφάλαιο, οι εργαζόμενοι πρέπει να ετοιμάζουν τη δική τους αντεπίθεση, συντονίζοντας τη δράση τους, από άκρη σε άκρη της χώρας, με πρωτοπόρα τα σωματεία και τα Εργατικά Κέντρα, ώστε να αντιστρέψουν αυτή την κατάσταση.

Στη συνέχεια, ο γγ της ΓΣΕΕ, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Πάτρας Χ. Λιακόπουλο,και μέλη του ΔΣ του ΕΚΠ, επισκέφθηκε τη"Μίσκο" και μίλησε με τους εργαζόμενους, οι οποίοι πραγματοποιούσαν τρίωρη στάση εργασίας, διαμαρτυρόμενοι για το μπαράζ απολύσεων που έχει εξαπολύσει η πολυεθνική "Μπαρίλα". Στη συνέχεια, είχαν συνάντηση με την πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων στη "Μίσκο", Ντίνα Πεταλά,η οποία αναφέρθηκε στην ανάγκη κοινής δράσης των εργοστασιακών σωματείων σε όλη τη χώρα και τόνισε πως το σωματείο της "Μίσκο" θα αναλάβει πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση,σημειώνοντας: "Πιστεύω ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι της "Μίσκο" είναι κοινό πρόβλημα των εργαζομένων, οι οποίοι είτε το αντιμετωπίζουν, ήδη, σε άλλους εργοστασιακούς χώρους, είτε θα το αντιμετωπίσουν άμεσα. Η αποβιομηχάνιση της χώρας, το χτύπημα των εργασιακών σχέσεων και όλων των κατακτήσεων των εργαζομένων θα ενταθεί ακόμη περισσότερο στο προσεχές διάστημα. Θα νιώσουμε όλοι στο πετσί μας, ακόμα και οι πιο ανυποψίαστοι, τι σημαίνει ΕΕ, Μάαστριχτ και πολυεθνικό κεφάλαιο. Γι' αυτό σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά απαιτείται ο ενωμένος αγώνας όλων των εργαζόμενων".

Στην ανάγκη συντονισμένου αγώνα των εργαζόμενων αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του ΕΚΠ Χ. Λιακόπουλος,ο οποίος στάθηκε στη συγκέντρωση που διοργανώνει το ΕΚΠ αύριο Πέμπτη στις 7 μμ, για να εκφραστεί η συμπαράσταση των εργαζομένων της πόλης στους απολυμένους της "Μίσκο",προσθέτοντας πως η μόνη σωτηρία για την Πάτρα και την περιοχή είναι το βάθεμα των δεσμών των εργαζομένων όλων των κλάδων και η κοινή τους στάση ενάντια στις επιθέσεις που δέχονται.

Θετική, χαρακτήρισε τη στάση του ΕΚΠ ο Α. Ταβουλάρης, μέλος της διοίκησης του ΕΚΠ, προσθέτοντας πως "πρέπει τα λόγια να γίνουν πράξη, ώστε στη συνεδρίαση του ΕΚΠ την Παρασκευή να παρθούν αποφάσεις και να δρομολογηθούν ενέργειες συσπείρωσης των εργαζομένων".

Στη συνέχεια ο γγ της ΓΣΕΕ επισκέφθηκε το εργοστάσιο της "Φριγκορέξ",εταιρίας που παράγει επαγγελματικά ψυγεία για αναψυκτικά και συναντήθηκε με το Σωματείο Εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι δήλωσαν έτοιμοι να συντονιστούν με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, γιατί - όπως τόνισαν τα μέλη της διοίκησης - "όταν η ανεργία χτυπά την πόρτα του γείτονά σου, πρέπει να περιμένεις ότι αύριο θα χτυπήσει και τη δική σου".

Παναγιώτης ΖΑΒΟΥΔΑΚΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ