Τετάρτη 9 Οχτώβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Συλλαλητήριο σωτηρίας για το μετρό

Αύριο Πέμπτη, στις 7.30 το απόγευμα, στην πλατεία Κάνιγγος. Οργανώνεται από το Συνδικάτο Οικοδόμων και το Παράρτημα του μετρό, ενώ καλούνται να πάρουν μέρος όλοι οι εργαζόμενοι και οι μαζικοί φορείς. Μαχητική συγκέντρωση και πορεία χτες

Με την οργάνωση συλλαλητηρίου αύριο Πέμπτη, στις 7.30μμ, στην πλατεία Κάνιγγος,κλιμακώνεται και διευρύνεται ο αγώνας των εργαζομένων στο μετρό Αθήνας ενάντια στη συνεχιζόμενη προκλητική αδιαφορία της κυβέρνησης και στα οικονομικά "παιχνίδια" που έχουν "βαλτώσει" επικίνδυνα το πρώτο μεγάλο έργο στη χώρα. Στο συλλαλητήριο σωτηρίας του μετρό Αθήνας, όπως οι ίδιοι χαρακτηρίζουν, καλούνται να πάρουν μέρος όλοι οι εργαζόμενοι, τα συνδικάτα, οι δήμοι και οι μαζικοί φορείς της Αθήνας, γιατί "το μετρό μάς αφορά όλους!".

Χτες οι εργαζόμενοι στο μετρό πραγματοποίησαν μαχητική συγκέντρωση στην Ομόνοια και στη συνέχεια πορεία προς το ΥΠΕΧΩΔΕ, στα πλαίσια της τετράωρης στάσης εργασίας που είχε κηρύξει το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας και το Παράρτημα στο μετρό.Σε αόριστες υποσχέσεις και "λύσεις" που "θα" δοθούν, υπό την υψηλή εποπτεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προσέφυγε ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΧΩΔΕ, Γ. Χρυσικόπουλος κατά τη συνάντηση με συνδικαλιστές.

"Οι τελικές απαντήσεις για το πρόβλημα θα αποφασιστούν στη σύσκεψη που θα γίνει και στην οποία θα συμμετέχει κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης", είπε χαρακτηριστικά, επιβεβαιώνοντας τα δημοσιεύματα του "Ρ" για εκβιαστική παρέμβαση των Βρυξελλών υπέρ των εργολάβων του έργου.Οι κοινοτικές πιέσεις κινούνται προς την κατεύθυνση να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των εργολάβων για νέα "πανωπροίκια" δεκάδων δισ. δραχμών και πιθανότατα έχουν σχέση και με το μοίρασμα "της πίτας" των μεγάλων έργων ανάμεσα σε Γάλλους και Γερμανούς εργολάβους.

Ο Γ. Συνοδινός,πρόεδρος του Παραρτήματος, μετά τη συνάντηση, απευθυνόμενος προς τους διαδηλωτές, χαρακτήρισε κοροϊδία τις απαντήσεις του γενικού γραμματέα. Υπογράμμισε πως ο αγώνας τους θα συνεχιστεί και κάλεσε να συμμετέχουν όλοι, μαζί με τις οικογένειές τους,στο συλλαλητήριο της Πέμπτης και στην πορεία προς τη Βουλή, όπου θα γίνουν οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Η συγκέντρωση

Το εργοτάξιο της Ομόνοιας ήταν ο τόπος συγκέντρωσης των απεργών, που άρχισαν να καταφτάνουν από νωρίς το πρωί, από όλα τα εργοτάξια του μετρό.

Στη συγκέντρωση μίλησε ο Γ. Συνοδινός, ο οποίος επισήμανε ανάμεσα στ' άλλα: "Στην προχτεσινή συνάντηση με την κοινοπραξία, μας είπαν ότι έχουν βρεθεί οι τεχνικές λύσεις, αλλά δεν είπαν γιατί δεν εφαρμόζονται. Φυσικά έχει τεράστιες ευθύνες η κοινοπραξία που εκβιάζει για νέες οικονομικές διεκδικήσεις δεκάδων δισ. δραχμών. Δε ζητάμε μόνο από την κυβέρνηση να επιδείξει την ανάλογη σοβαρότητα, αλλά και από την κοινοπραξία, γιατί διαχειρίζεται δημόσιο χρήμα". Και συνέχισε: "Το μετρό έδωσε δείγματα γραφής και για τη στάση της κυβέρνησης και των Ευρωεργολάβων. Ετσι θα προχωρήσουν και τα υπόλοιπα μεγάλα έργα; Με αλλεπάλληλες καθυστερήσεις και συνεχή "πανωπροίκια" που θα φορτωθούν στις πλάτες του ελληνικού λαού;".

Θερμή υποδοχή επιφύλαξαν οι εργαζόμενοι, στον - "συνάδελφό μας", όπως τοναποκάλεσαν - βουλευτή του ΚΚΕ, Μήτσο Κωστόπουλο,που παρευρέθηκε στη συγκέντρωση. Το ίδιο στον πρόεδρο και στον γενικό γραμματέα της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, Α. Ζαζόπουλο και Γ. Πάσουλα,στον Γ. Φιλιούση πρόεδρο του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας και τον Ι. Πουντίδη,πρόεδρο του Συνδικάτου Εργατών Μετάλλου Πειραιά.

Με τα συνθήματα "όχι άλλα "θα" από τα υπουργεία, θέλουμε δουλιά και όχι ανεργία" και "είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι",οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν, με μαχητική πορεία, προς το ΥΠΕΧΩΔΕ.

Πλατιά συμμετοχή

Τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο της Πέμπτης δήλωσαν αρκετά συνδικάτα και φορείς που παρευρέθηκαν στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες το απόγευμα, στα γραφεία τους, το Συνδικάτο Οικοδόμων και το Παράρτημα.

Στη συνέντευξη παρευρέθηκαν: Ο δήμαρχος και ο αντιδήμαρχος Πετρούπολης, Γ. Γιώγος και Δ. Απολλωνάτος αντίστοιχα. Ο Χ. Λαζαρίδης,σύμβουλος της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας Αθήνας. Ο Δ. Θεοδωράτος,σύμβουλος της Δημοτικής Αναγέννησης Αγ. Αναργύρων. Ο Σ. Λάμπρου,εκπρόσωπος της Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα.

Επίσης εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας,της Ομοσπονδίας Οικοδόμων,της Ομοσπονδίας και της Ενωσης Λογιστών,των Συνδικάτων Κλάδων Ενδυσης Αττικής και Μετάλλου Αττικής,του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων,της Ενωσης Ηλεκτρολόγων Αττικής κ. ά.

"Τα προβλήματα στο μετρό αφορούν όλους τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου" τόνισε στην ομιλία του ο Γ. Φιλιούσης και αναφέρθηκε στις θετικές επιπτώσεις από την έγκαιρη αποπεράτωση του έργου, όπως: Καθημερινή μετακίνηση 450.000 επιβατών, μείωση της εκπομπής ρύπων κατά 35%, μείωση της καθημερινής κυκλοφορίας των οχημάτων κατά 250 χιλιάδες και συνακόλουθα πιο εύκολη και γρήγορη μετακίνηση των κατοίκων από και προς το κέντρο της Αθήνας και ανάμεσα στους δήμους.

"Παιχνίδια" και ανταγωνισμοί...

Ο πρόεδρος του Συνδικάτου αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στο έργο και στις ευθύνες της κοινοπραξίας και του ΥΠΕΧΩΔΕ και ιδιαίτερα του υπουργού Κ. Λαλιώτη,που αν και είχε δεσμευτεί προεκλογικά σε δέκα μέρες να βρεθούν οι τεχνικές λύσεις, τώρα μετά τις εκλογές μιλά για νέο γύρο διαπραγματεύσεων και "ακούγονται απειλές για σταμάτημα του έργου"..!

Οπως τόνισε, το Συνδικάτο από το '93 είχε μιλήσει για ανταγωνισμό ανάμεσα στους Γάλλους - Γερμανούς - Ελληνες εργολάβους του έργου, που προέκυπτε από τις συμβάσεις. Συγκεκριμένα, όπως δόθηκε κατ' αποκοπή, οι Γάλλοι που έχουν αναλάβει τα έργα πολιτικού μηχανικού ενδιαφέρονται να το τρενάρουν. Οι Γερμανοί, που κατασκευάζουν γραμμές, τρένα κλπ., ενδιαφέρονται να συνεχιστεί το έργο με μικρότερο τίμημα για τα έργα πολιτικού μηχανικού, για να μείνει μεγαλύτερο κομμάτι γι' αυτούς. Και οι ελληνικές εταιρίες ανταγωνίζονται μεταξύ τους για το ποια θα πάρει τη "μερίδα του λέοντος" απ' τα έργα που τους αντιστοιχούν. Υπάρχει επίσης η αποικιοκρατική σύμβαση με την αμερικανική, τεχνικό σύμβουλο, ΜΠΕΧΤΕΛ, στην οποία δεν προβλέπεται χρονικός περιορισμός.

Τόνισε πως οι προτάσεις των εργαζομένων είναι η άμεση και ομαλή συνέχιση του έργου, χωρίς άλλες καθυστερήσεις και επιπλέον κόστος και να υπάρξουν ποινικές ρήτρες για όσους ευθύνονται για τις καθυστερήσεις, καθώς και να προχωρήσουν οι επεκτάσεις.

Καταλήγοντας κάλεσε όλους τους ενδιαφερόμενους να συντονίσουν τη δράση τους και να δημιουργήσουν πλατύ μέτωπο αντίστασης.

Τα κείμενα έγραψαν:

Ντίνα ΝΤΑΒΟΥ

Νίκος ΠΕΡΠΕΡΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ