Τετάρτη 9 Οχτώβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"Χαράτσι" από τα ΙΕΚ του ΟΑΕΔ!

Από φέτος οι σπουδαστές των Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης του ΟΑΕΔ καλούνται να πληρώνουν 65 χιλ. δρχ. για δίδακτρα, με το επιχείρημα ότι ανάλογο καθεστώς ισχύει και για τα δημόσια ΙΕΚ!

Μετά την περσινή επαναφορά διδάκτρων στα δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης,από τον τότε υπουργό Παιδείας, Γ. Παπανδρέου,ήρθε φέτος η σειρά των ΙΕΚ του ΟΑΕΔ να απαιτήσουν δίδακτρα από τους 3.000 περίπου σπουδαστές σ' αυτά! Ηδη οι σπουδαστές, που άρχισαν από την 1η Οκτώβρη το χειμερινό εξάμηνο σπουδών, ενημερώθηκαν ότι από εδώ και στο εξής θα πρέπει να καταβάλουν 65 χιλ. δραχμές το εξάμηνο!

Ο ΟΑΕΔ έχει 25 ΙΕΚ σε όλη τη χώρα, στα οποία η φοίτηση ήταν δωρεάν, με μόνη υποχρέωση των σπουδαστών να καταβάλουν 30 χιλ. δραχμές για την πιστοποίηση των τελικών τίτλων σπουδών τους. Οι λειτουργικές δαπάνες των ΙΕΚ καλύπτονταν από ειδικό κονδύλι του προϋπολογισμού του Οργανισμού. Σήμερα τα παιδιά των εργαζομένων θα πρέπει να πληρώνουν επιπλέον για μια παροχή που έτσι κι αλλιώς χρηματοδοτείται από χρήματα που προέρχονται από τις εισφορές των εργαζομένων!

Για δυο χρόνια φοίτησης, που διακρίνονται σε τέσσερα εξάμηνα, τα έσοδα από τα δίδακτρα ανέρχονται σε 780.000.000 δρχ. από τους 3.000 σπουδαστές. Τα δίδακτρα κατατίθενται σε τράπεζα και οι σπουδαστές επισυνάπτουν μαζί με την αίτηση για την εγγραφή τους και την απόδειξη πληρωμής. Οπως σημειώνεται στο φετινό Κανονισμό λειτουργίας των ΙΕΚ του ΟΑΕΔ, τα δίδακτρα καταβάλλονται "για τους νεοεισαγόμενους καταρτιζομένους εφάπαξ με την υποβολή της αίτησης εγγραφής τους. Για τους καταρτιζόμενους στα Β', Γ', Δ' εξάμηνα κατάρτισης σε δυο δόσεις: Τριάντα χιλιάδες με την εγγραφή του καταρτιζόμενου στο αντίστοιχο εξάμηνο κατάρτισης και τριάντα πέντε χιλιάδες μέχρι το τέλος του μηνός Νοεμβρίου για το χειμερινό εξάμηνο ή το τέλος του μηνός Απριλίου για το εαρινό εξάμηνο".

Επίσης, αν ένας σπουδαστής θελήσει να επανεξεταστεί σε κάποιο μάθημα, χωρίς να το παρακολουθήσει ξανά, θα πρέπει να πληρώσει εξέταστρα 10 χιλ. δρχ. πριν την έναρξη της εξεταστικής περιόδου. Αν θελήσει να παρακολουθήσει κάποιο μάθημα λόγω απουσιών ή μειωμένης επίδοσης, θα πρέπει να πληρώσει "5.000 δρχ. για κάθε μάθημα ανά εξάμηνο, πολλαπλασιαζομένου του ποσού αυτού επί τον αριθμό των ωρών εβδομαδιαίας διδασκαλίας του μαθήματος".

Σύμφωνα με τον I. Αϊβαλιώτη,διευθυντή εκπαίδευσης του ΟΑΕΔ, θεσπίστηκαν τα δίδακτρα στα ΙΕΚ του Οργανισμού "μετά από αρκετή σκέψη και μετά από ένα χρόνο καθυστέρηση, μετά την περσινή απόφαση του υπουργείου Παιδείας"... Παράλληλα, θεωρήθηκε σαν "ένα μέτρο που θα έδινε τη δυνατότητα να αντιμετωπιστεί η "διαρροή" σπουδαστών από τα τμήματα κατά τη διάρκεια των εξαμήνων, αφού πρώτα εξασφάλιζαν την αναβολή στράτευσης"! Σύμφωνα πάντα με τον I. Αϊβαλιώτη,στην πρόθεση του ΟΑΕΔ είναι η "ανταποδοτικότητα" στους σπουδαστές. Η "ανταποδοτικότητα" αυτή υποτίθεται ότι εξασφαλίζεται με διάταξη του τελευταίου νόμου του υπουργείου Εργασίας, όπου δίνεται στον υπουργό Εργασίας η δυνατότητα να αποφασίσει πού θα διοχετευτούν αυτά τα χρήματα, για τους σκοπούς των ΙΕΚ του ΟΑΕΔ...

Ο Ν. Παπαστάμος,υπεύθυνος των ΙΕΚ του ΟΑΕΔ, ισχυρίζεται ότι η "ανταποδοτικότητα" έχει σκοπό να διαθέσει τα έσοδα από τα δίδακτρα για υλοποίηση διαφόρων μέτρων που θα εξυπηρετούν τους μαθητές. Ενα από αυτά είναι η μη καταβολή από τους σπουδαστές των 30 χιλ. δραχμών που κατέβαλαν, υπό μορφή παραβόλων, για να λάβουν μέρος στις εξετάσεις πιστοποίησης της φοίτησής τους... Ενα ακόμα είναι η δημιουργία βιβλιοθηκών, "ώστε η προτεινόμενη βιβλιογραφία που έχει υψηλό κόστος σήμερα, να εξασφαλίζεται από τον ΟΑΕΔ"...

Γιώργος ΦΛΩΡΑΤΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κινητοποιήσεις σε υπουργείο Παιδείας και ΟΑΕΔ(2013-02-13 00:00:00.0)
Κλιμακώνει τον αγώνα για δωρεάν σπουδές(2012-03-14 00:00:00.0)
Ερώτηση του ΚΚΕ για τα ΙΕΚ(2007-10-10 00:00:00.0)
Πολλά τα προβλήματα των δημόσιων ΙΕΚ(2003-11-19 00:00:00.0)
Αγριο χαράτσι!(1996-10-11 00:00:00.0)
Επανέρχεται το 5ο εξάμηνο!(1996-02-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ