ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Μάρτη 1996
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Από τις υποσχέσεις στο "συγνώμην"...

...Και ξανά στις υποσχέσεις και στις αυξήσεις κοροϊδίας για το 1996

Πριν απ' τις εκλογές της 13ης Οκτώβρη 1993, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με εκπρόσωπο των συνταξιούχων και του υποσχέθηκε πως, αν το ΠΑΣΟΚ γίνει κυβέρνηση, τότε θα καταργήσει τους τρεις αντιασφαλιστικούς νόμους της ΝΔ.

Η πρώτη συνάντηση έγινε το βράδυ της 10.10.1994. Ηταν παραμονή της μεγάλης πανελλαδικής συγκέντρωσης στην Αθήνα (6.10.1994). Σε τρεις μέρες (9.10.1994), θα γίνονταν οι δημοτικές εκλογές και η ΣΕΑ, με ανακοίνωσή της, είχε καλέσει τους συνταξιούχους να μαυρίσουν του υποψήφιους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, γιατί τα δυο κόμματα είναι υπεύθυνα για την κατάντια των συνταξιούχων.

Μετά τη συνάντηση, ο Α. Παπανδρέου και οι συνταξιούχοι έκαναν δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους. Ο Α. Παπανδρέου, μεταξύ των άλλων, είπε ότι θεωρεί τα αιτήματά τους "απόλυτα δικαιολογημένα" και πρόσθεσε: "Η κατάσταση του χαμηλοσυνταξιούχου στην Ελλάδα είναι απαράδεκτη. Παρά ταύτα, διότι ακριβώς αυτή η οικονομία πρέπει να περάσει ένα δύσκολο χάος, που θα μας δώσει αργότερα τις δυνατότητες μιας σωστής κοινωνικής πολιτικής, γι' αυτό το λόγο σήμερα παλεύουμε να μην ξεπεράσουμε τα όρια αντοχής αυτής της οικονομίας. Γι' αυτό έκανα ως μια μικρή βελτιωτική πρόταση την προσθήκη, το διορθωτικό για τις συντάξεις". (σ.σ: Το διορθωτικό ήταν 0,8% και δόθηκε στις βασικές συντάξεις, όπως διαμορφώθηκαν στις 31.12.1994).

Οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων επέμεναν, πέραν του διορθωτικού ποσού, να γίνει και η επανασύνδεση. Ιδού και η απάντηση του Α. Παπανδρέου: "Τι μπορώ να κάνω απόψε; Η εντύπωσή μου είναι ότι πράγματι η διασύνδεση που προτείνετε δε θα κοστίσει πολύ περισσότερο απ' το διορθωτικό. Αλλά θέλει κάποιο χρόνο να το κοιτάξω, το θεωρώ δίκαιο, όχι απλώς δίκαιο, αλλά σημαντικότατο. Και εγώ θα κάνω κάθε δυνατή προσπάθεια να το περάσω αυτό το πράγμα. Θα μου πεις πρωθυπουργός είσαι, παίρνεις απόφαση. Ναι, αλλά πρέπει να τη δω στα πλαίσια του νέου προϋπολογισμού και των παρενεργειών που μπορεί να έχει. Εντύπωσή μου είναι ότι μπορούμε να το κάνουμε. Ελπίζω μέσα σε πολύ μικρό χρόνο να είμαι σε θέση να σας πω... Η πόρτα είναι πάντοτε ανοιχτή για σας εδώ".

Τα φιλοδωρήματα

Ο τότε πρωθυπουργός δέχτηκε πάλι αντιπροσωπεία της ΣΕΑ μετά τα επεισόδια. Μετά τη συνάντηση, ο Α. Παπανδρέου δήλωσε: "Εξέφρασα τη θλίψη μου, την οργή μου και την αγανάκτησή μου, για τις πράξεις που συντελέστηκαν εδώ μπροστά ή κοντά στο Μαξίμου... Ζήτησα συγνώμη γι' αυτό... Οι κυρώσεις - εάν υπάρξει επανάληψη - θα είναι πάρα πολύ ισχυρές... Οι συντάξεις των χαμηλοσυνταξιούχων είναι συντάξεις πείνας. Υπάρχουν συντάξεις 36.000 δραχμών. Είναι απίστευτο. Αυτές δεν είναι συντάξεις, είναι φιλοδωρήματα... Ομολογώ ότι οι συνταξιούχοι έχουν δίκιο, πράγματι, στα περισσότερα, αν όχι σε όλα, τα αιτήματά τους. Τους είπα ότι η κυβέρνηση θα ανταποκριθεί θετικά. Οτι στις 31 Μαρτίου, ακριβώς, οι συναρμόδιοι υπουργοί θα ανακοινώσουν μέτρα".

Στις 31.3.1995, οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου,Οικονομικών Αλ. Παπαδόπουλος και Κοινωνικών Ασφαλίσεων - τότε - Φ. Ιωαννίδης ανακοίνωσαν την εφάπαξ ενίσχυση - κοροϊδία βέβαια - της μισής σύνταξης για το ΙΚΑ και το ΝΑΤ, των δυο μερισμάτων για τους πολιτικούς συνταξιούχους του δημοσίου και το εικοσαχίλιαρο για τους πολεμικούς συνταξιούχους. "Το 1996 λαμβάνεται μέριμνα, ώστε τα θέματα των χαμηλοσυνταξιούχων να λυθούν θεσμικά σε περισσότερο ικανοποιητική βάση. Για το 1996 τα κατώτερα όρια των συντάξεων του ΙΚΑ και του ΝΑΤ θα αυξηθούν σύμφωνα με τις αυξήσεις των κατωτάτων ορίων των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας", δήλωσαν εγγράφως οι τρεις υπουργοί στις 31.3.1995.

Στις 30.11.1995 που ανακοινώθηκε η εισοδηματική πολιτική δεν τηρήθηκε ούτε και αυτή η υπόσχεση για αυξήσεις των κατώτερων συντάξεων, σύμφωνα με την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Οι ανακοινώσεις για την εισοδηματική πολιτική του 1996 οι εξής:

  • Διορθωτικό ποσό, που ορίστηκε σε 2,1%. Κι ενώ με την ανακοίνωση της εισοδηματικής πολιτικής δεν μπήκε κανένας περιορισμός, όταν εκδόθηκε η σχετική υπουργική απόφαση, μπήκε όριο ότι το διορθωτικό ποσό θα το πάρουν όσοι παίρνουν συντάξεις μέχρι 250.000 δραχμές.
  • Αυξήσεις που κλιμακώνονται, για κάθε εξάμηνο, ως εξής: Για συντάξεις μέχρι 100.000 δραχμές αυξήσεις 3,5%. Για συντάξεις από 100.000 - 130.000 αυξήσεις 3%. Για συντάξεις 130.000 - 270.000 αυξήσεις 2,5% και καμιά αύξηση για συντάξεις μεγαλύτερες των 270.000 δραχμών.

Με το διορθωτικό και το 3,5%+3,5% οι κατώτερες συντάξεις του ΙΚΑ θα διαμορφωθούν ως εξής: Γήρατος και αναπηρίας σε 94.630, από 1.1.1996, και σε 97.950 από 1.7.1996. Οι συντάξεις λόγω θανάτου θα διαμορφωθούν σε 85.090 από 1.1.1996 και τον Ιούλη θα φτάσουν στις 88.070.

Ελλειμμα πάνω απ' τη μισή σύνταξη

Πώς ζουν σήμερα οι συνταξιούχοι

"Μπορούν να ζήσουν δυο άνθρωποι με αυτά τα χρήματα;"...

Το αγωνιώδες αυτό ερώτημα του Διονύση και της Δήμητρας Βαγγελάτου απασχολεί την πλειοψηφία των συνταξιούχων της χώρας μας. Συνταξιούχος του ΙΚΑ ο κυρ - Διονύσης, 74 χρόνων, με πενήντα χρόνια δουλιάς στην πλάτη παίρνει σύνταξη 90.346 δραχμές και ζει σ' ένα δυαράκι στο Νέο Ηράκλειο. Εδώ και ένα χρόνο πήρε και ένα επικουρικό επίδομα των 40.000 δραχμών απ' το Επικουρικό Ταμείο Μετάλλου. "Ετσι, λέει, σταμάτησα να δουλεύω ως συνταξιούχος".

Του ζητάμε να μας κάνει το μηνιάτικο κοστολόγιο του νοικοκυριού του. Τα υπολογίζει σε 184.178 δραχμές το μήνα. "Αναγκάζομαι και ζητώ τη βοήθεια απ' τα παιδιά μου", λέει και οργίζεται: "Το κράτος μάς λέει ότι δεν μπορεί να δώσει καλύτερες συντάξεις. Εγώ στα 50 χρόνια δουλιάς πλήρωσα εκατομμύρια για εισφορές στο ταμείο. Πού πήγαν αυτά;".

Στο "μενού" της βδομάδας, για το οποίο η κυρα - Δήμητρα ξοδεύει 15.000 - και το μήνα 60.000 - περιλαμβάνει κυρίως όσπρια, μακαρόνια και χόρτα. Κρέας τρώνε δυο φορές το μήνα. Η κ. Δήμητρα μας είπε ότι τα χάπια για το ζάχαρο, κόστιζαν 3.500 δρχ. και το ταμείο δεν τα κάλυπτε. "Ετσι, πρόσθεσε, παίρνω άλλα, που κοστίζουν 1.500 δραχμές για να μπορώ να τα πληρώσω".

Μακρύς ο κατάλογος

Να τι μας είπαν μερικοί ακόμα συνταξιούχοι:

Ο συνταξιούχος του ΙΚΑ, Βαγγέλης Αγγελάκης,που μένει στον Αγ. Δημήτριο, παίρνει 92.419 δρχ. το μήνα. Πληρώνει για ενοίκιο 35.000, για ρεύμα 10.000, για νερό 6.000 και για τηλέφωνο 8.000. "Μου μένουν, είπε, 25.000 το μήνα για να καλύψω τα υπόλοιπα έξοδα μου!".

Ο Νικ. Δαούλας,συνταξιούχος και αυτός του ΙΚΑ μαζί με το επικουρικό του φτάνει τις 120.000 δραχμές. Με αυτά πληρώνει 70 χιλιάδες δραχμές για νοίκι και κοινόχρηστα και του μένουν και 2.300 δραχμές τη μέρα για τις υπόλοιπες ανάγκες του. "Εναν καφέ θέλω να πιω στο καφενείο και το σκέφτομαι" είπε στο "Ρ".

Ο Γ. Σφικτέλης συνταξιούχος του ΤΕΒΕ, παίρνει 140.000 το μήνα και θέλει 100 μόνο για το νοίκι και τα κοινόχρηστα. "Δε φανταζόμουνα ποτέ, τόνισε, ότι θα φτάσω 75 χρονών και θα ζητάω χρήματα από τα παιδιά μου για να ζήσω!".

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Ελιωσαν τα παπούτσια τους από το ... διάλογο

Εδώ και ένα χρόνο, από τη μέρα που δέχτηκαν την επίθεση των ΜΑΤ, χόρτασαν από υποσχέσεις για "κοινωνικό διάλογο"

Συμπληρώνεται σήμερα ένας χρόνος απ' τις 9 Μάρτη 1995 που οι συνταξιούχοι της χώρας, μετά από μια μαχητική πανελλαδική συγκέντρωση και πορεία, αντιμετωπίστηκαν από τα ΜΑΤ με καπνογόνα έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς ζητούσαν συνάντηση με τον τότε πρωθυπουργό, Α. Παπανδρέου.

Ηταν η "Πέμπτη της ντροπής", όπως τη χαρακτήρισε έξι μέρες αργότερα ο ίδιος ο Α. Παπανδρέου, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τη ΣΕΑ. Από τότε οι υποσχέσεις και η συμπάθεια περίσσεψαν. "Λιώσαν τα παπούτσια των συνταξιούχων απ' το διάλογο", έλεγε χαρακτηριστικά ένας συνταξιούχος.

Στο χρόνο που πέρασε, οι συνταξιούχοι έκαναν τρεις πανελλαδικές κινητοποιήσεις και μαχητικές πορείες στην Αθήνα. Επίσης η ΣΕΑ συναντήθηκε έξι φορές με ομάδα υπουργών. Ακόμα, στις συναντήσεις της ΓΣΕΕ με τον υπουργό Ε. Γιαννόπουλο (14.2.1996) και τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη (28.2.1996), τέθηκε το θέμα της επανασύνδεσης των κατώτερων συντάξεων με τα 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη.

Σ' όλες αυτές τις συναντήσεις, οι συνταξιούχοι συνάντησαν είτε τους απάνθρωπους δείκτες του προγράμματος "σύγκλισης" με τον κυνισμό των οικονομικών υπουργών Γ. Παπαντωνίου και Αλ. Παπαδόπουλου είτε την παρελκυστική τακτική του Στ. Τζουμάκα, που μιλούσε για σταδιακή επανασύνδεση μέχρι το 1998. Εκείνο που χόρτασαν οι συνταξιούχοι ήταν οι υποσχέσεις για "κοινωνικό διάλογο".

Κι, όμως, αυτή η απάνθρωπη μεταχείριση δεν εμπόδισε ούτε τον πρώην ούτε το νυν πρωθυπουργό του ΠΑΣΟΚ να θριαμβολογήσουν για τους συνταξιούχους. Στις 10.9.1995 στη Διεθνή Εκθεση της Θεσσαλονίκης, ο Α. Παπανδρέου είπε: "Καταβάλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια για τη στήριξη του εισοδήματος των χαμηλοσυνταξιούχων πέρα από την εισοδηματική πολιτική. Δεσμευτήκαμε και δεσμευόμαστε για μια καλύτερη ρύθμιση το 1996".

Και ο Κ. Σημίτης στις προγραμματικές της κυβέρνησής του (29.1.1996) είπε:"Η κυβέρνηση εκτιμώντας το πρόβλημα πολλών χαμηλοσυνταξιούχων προχώρησε το 1995 σε πρόσθετη αύξηση 4% από αυτήν που προβλέφτηκε στην εισοδηματική πολιτική. Υψηλότερες αυξήσεις δόθηκαν και για το 1996. Αύξησε τις αγροτικές συντάξεις στις 25.000 δραχμές (σ.σ. Δεν ανέφερε βέβαια ότι ήταν 21.000). Ενέκρινε αυξήσεις στις συντάξεις μιας σειράς Ταμείων, που κυμαίνονται από 10-15%. Η σημερινή κυβέρνηση, σύμφωνα με τη δέσμευση της προηγούμενης κυβέρνησης, προωθεί τον κοινωνικό διάλογο, προκειμένου να εξευρεθεί τρόπος άρσης των αδικιών του ισχύοντος συστήματος συντάξεων".

Καταγγελία μέσα απ' τα καπνογόνα

Το χρονικό της επίθεσης μέσα απ' τα ανακοινωθέντα της ΣΕΑ

Τις δύσκολες εκείνες ώρες της επίθεσης η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) κατέγραψε το στίγμα μέσα από έκτακτα δελτία.

Να τι έλεγαν τα δελτία... Ωρα 11.30: Οι συνταξιούχοι, στη συμβολή των οδών Βασιλίσσης Σοφίας και Ηρώδου Αττικού, στην πορεία για την επίδοση του ψηφίσματος στον πρωθυπουργό, συγκρούονται με τα ΜΑΤ και πέφτουν δακρυγόνα. Οι συνταξιούχοι παραμένουν στις θέσεις τους. Ολα τα κανάλια και εφημερίδες να σπεύσουν να τους βοηθήσουν.

Ωρα 12.00: Τρία νοσοκομειακά αυτοκίνητα έχουν μεταφέρει τραυματισμένους συνταξιούχους από τα ΜΑΤ και τα δακρυγόνα. Οι συνταξιούχοι παραμένουν στις θέσεις τους...

Το έκτακτο δελτίο της 12.05 απευθυνόταν προς Ολο τον ελληνικό λαό: Η ΣΕΑ καταγγέλλει ως ηθικό αυτουργό τον πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου για την επίθεση που δέχτηκαν οι συνταξιούχοι από τα ΜΑΤ κατά την ειρηνική πορεία επίδοσης του ψηφίσματος στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Θέατρο "Διάνα". Οι συνταξιούχοι καταδικάζουν τη βία και τις μεθόδους του αστυνομικού κράτους του κυρίου Παπανδρέου. Η καθιστική διαμαρτυρία των συνταξιούχων μπροστά στο Μέγαρο Μαξίμου συνεχίζεται.

Λίγο αργότερα, η ΣΕΑ εξέδωσε δελτίο Τύπου το οποίο μεταξύ των άλλων ανέφερε: Η ΣΕΑ είχε προειδοποιήσει για την επίδοση του ψηφίσματος στον κ. πρωθυπουργό απ' την προηγούμενη μέρα... Απ' την επίθεση των ΜΑΤ πολλοί απ' τους συνταξιούχους έπεσαν κάτω, από αναπνευστικά προβλήματα, μερικοί τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα στα νοσοκομεία και μεταξύ αυτών είναι και ο πρόεδρος των Συνταξιούχων ΙΚΑ Πειραιά Νικήτας Σουγκλάκος και άλλοι αρκετοί, τα ονόματα των οποίων δεν έγιναν ακόμα γνωστά. Στη συνέχεια, οι συνταξιούχοι παρέμειναν επί τόπου, πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία και απέρριψαν κάθε πρόταση συνδιαλλαγής, πλην μόνο με τον κ. πρωθυπουργό. Η ΣΕΑ καταγγέλλει την κυβέρνηση για τη βάρβαρη αυτή επίθεση και θεωρεί ως ηθικό αυτουργό τον κ. πρωθυπουργό και τονίζει ότι και ο υπουργός Δημοσίας Τάξεως φέρει κι αυτός την ευθύνη για την επίθεση κατά των ηλικιωμένων.

Και το δελτίο Τύπου κατέληγε: "Ο αγώνας μας είναι ανυποχώρητος και θα αντισταθούμε με κάθε νόμιμο τρόπο στην αδικία που έγινε νόμος. Ολοι οι συνταξιούχοι είναι ενωμένοι και τα μηνύματα του αγώνα είναι για όλους όσοι μας αδίκησαν".

Σταθερός σύμμαχος το ΚΚΕ

Συμπάθεια μετά Διακομματικής προσφέρει η ΝΔ, εδώ και ένα χρόνο, στους συνταξιούχους

Δεν εισέπραξαν συμπάθεια μόνο απ' την κυβέρνηση οι συνταξιούχοι. Ηταν και η αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς και η Πολιτική Ανοιξη, που διαρρηγνύανε τα ιμάτιά τους κάθε φορά που οι συνταξιούχοι έκαναν πορεία ή είχαν συναντήσεις με υπουργούς, ξεχνώντας και οι δυο ποιοι ήταν εκείνοι που ψήφισαν τους αντιασφαλιστικούς νόμους.

Απ' το Μάρτη ο πρόεδρος της ΝΔ προέβαλλε το αίτημα για τη συγκρότηση Διακομματικής Επιτροπής που θα μελετούσε το θέμα των συντάξεων, ενώ τελευταία πριν από κάθε κινητοποίηση ο Μ. Εβερτ καλούσε τη ΣΕΑ για συνάντηση. Η ΝΔ βέβαια δεν απάντησε ποτέ στα έγγραφα ερωτήματα της ΣΕΑ για το πώς τοποθετείται απέναντι στα αιτήματα των συνταξιούχων.

Η Πολιτική Ανοιξη υιοθέτησε τα αιτήματα των συνταξιούχων στις 7.12.1995 με δήλωση του Ν. Μαρτάκη.

Μοναδικός σύμμαχος των συνταξιούχων ήταν το ΚΚΕ. Απ' τις πρώτες μέρες της διακυβέρνησης της χώρας απ' το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ πήρε σημαντικές πρωτοβουλίες για την προστασία και ενίσχυση των εισοδημάτων των εργαζομένων και των συνταξιούχων. Τελευταία πρωτοβουλία ήταν η πρόταση νόμου για τις συντάξεις στις 10.11.1995, με βάση την ομόφωνη απόφαση για την επανασύνδεση που πήρε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΚΑ στις 9.11.1995.

Η πρόταση νόμου συζητήθηκε στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή στις 14.2.1996. Εκεί οι μάσκες έπεσαν. Απορρίφτηκε, τόσο απ' την κυβέρνηση, όσο και απ' την αντιπολίτευση, στο όνομα του προγράμματος "σύγκλισης". ΠΑΣΟΚ και ΝΔ συμφώνησαν στη συγκρότηση της Διακομματικής Επιτροπής.

Κι όταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Μ. Κωστόπουλος, δήλωσε να καταργηθούν πρώτα οι αντιασφαλιστικοί νόμοι και μετά να γίνει η Διακομματική, τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ έκαναν πως δεν άκουσαν...

Λεζάντες

Η "Πέμπτη της ντροπής"...

"Ούτε τις βασικές μας ανάγκες δεν καλύπτουμε με τη σύνταξη που παίρνουμε", είπαν στο "Ρ" ο Διονύσης και η Δήμητρα Βαγγελάτου

"Φωνάζαμε ότι θέλουμε να δούμε τον πρωθυπουργό. Δεν κατάλαβα πώς έγινε. Ζαλίστηκα, έχασα τις αισθήσεις μου", είπε ο Νικήτας Σουγκλάκος, που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με ένα σημάδι στο κεφάλι

Ρεπορτάζ

Γιώργος ΜΟΥΣΓΑΣ

Πάνος ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

Την Τρίτη η συγκέντρωση

Με Πανελλαδική συγκέντρωση των συνταξιούχων την Τρίτη, 12 Μάρτη 1996, θα τιμήσει αγωνιστικά η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των συνταξιούχων την επέτειο της 9ης Μάρτη. Η συγκέντρωση θα γίνει στην πλατεία Κάνιγγος, ώρα 10.30 πμ.

Ηδη έρχονται μηνύματα συμμετοχής από όλη την Ελλάδα. Το βράδυ της Δευτέρας θα ξεκινήσουν πούλμαν απ' τη Βόρεια Ελλάδα για την Αθήνα. Τα σημεία συγκέντρωσης για την Κεντρική και Δυτική Μακεδονία είναι το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ώρα 10 μμ) και για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη το Εργατικό Κέντρο της Καβάλας (ώρα 10 μμ).

Οσοι συνταξιούχοι της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης δεν μπορέσουν να κατέβουν στην Αθήνα θα κάνουν συγκέντρωση την Τρίτη στο Εργατικό Κέντρο της Καβάλας, ώρα 10.30 πμ.

Οι συνταξιούχοι ζητούν: Την επαναφορά της κατώτερης σύνταξης του ΙΚΑ στα 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη και τη διαμόρφωση των συντάξεων του ΝΑΤ, του ΤΕΒΕ και του ΤΣΑ στο 80% του μισθού της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Επίσης ζητούν οι συντάξεις του Δημοσίου, των ΔΕΚΟ, των τραπεζών και της ΔΕΗ να διαμορφωθούν στο 80% του μισθού των εν ενεργεία συναδέλφων τους.

Ετσι έγινε η αποσύνδεση

Αρθρο 29, παράγραφος 3 του Ν. 1902/90: "14α. Τα κατώτατα όρια συντάξεων ορίζονται στα ποσά όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί στις 30 - 9 - 90 κατά κατηγορία δικαιούχων. Εφεξής τα κατώτατα αυτά όρια αναπροσαρμόζονται σύμφωνα με την παρ. 9 αυτού του άρθρου με το ίδιο ποσοστό και από την ίδια ημερομηνία".

Αρθρο 29, παράγραφος 2 του Ν. 1902/90: "9. Από την ημερομηνία που αυξάνονται οι αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων, αναπροσαρμόζονται τα ποσά των συντάξεων, που έχουν υπολογιστεί πριν από την πιο πάνω αύξηση κατά το αυτό ποσοστό. Η ισχύς της παραγράφου αυτής αρχίζει από την 1 Ιανουαρίου 1991".

Αρθρο 66 του Ν. 2084/92: "Οι συντάξεις και τα κατώτατα όρια που χορηγεί το ΙΚΑ... αναπροσαρμόζονται κάθε φορά, από την ίδια ημερομηνία, κατά το ποσοστό αναπροσαρμογής των συντάξεων των δημοσίων υπαλλήλων".

Οσοι, λοιπόν, απ' την κυβέρνηση μιλούν για επανασύνδεση πρέπει πρώτα να απαντήσουν, αν θα καταργήσουν αυτά τα άρθρα, καθώς και εκείνο του 1976/91, που ορίζει την τελευταία πενταετία, αντί της διετίας, για τον υπολογισμό της σύνταξης, και μετά να μιλήσουν για τα υπόλοιπα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ