Σάββατο 9 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Από τις υποσχέσεις στο "συγνώμην"...

...Και ξανά στις υποσχέσεις και στις αυξήσεις κοροϊδίας για το 1996

Πριν απ' τις εκλογές της 13ης Οκτώβρη 1993, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με εκπρόσωπο των συνταξιούχων και του υποσχέθηκε πως, αν το ΠΑΣΟΚ γίνει κυβέρνηση, τότε θα καταργήσει τους τρεις αντιασφαλιστικούς νόμους της ΝΔ.

Η πρώτη συνάντηση έγινε το βράδυ της 10.10.1994. Ηταν παραμονή της μεγάλης πανελλαδικής συγκέντρωσης στην Αθήνα (6.10.1994). Σε τρεις μέρες (9.10.1994), θα γίνονταν οι δημοτικές εκλογές και η ΣΕΑ, με ανακοίνωσή της, είχε καλέσει τους συνταξιούχους να μαυρίσουν του υποψήφιους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, γιατί τα δυο κόμματα είναι υπεύθυνα για την κατάντια των συνταξιούχων.

Μετά τη συνάντηση, ο Α. Παπανδρέου και οι συνταξιούχοι έκαναν δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους. Ο Α. Παπανδρέου, μεταξύ των άλλων, είπε ότι θεωρεί τα αιτήματά τους "απόλυτα δικαιολογημένα" και πρόσθεσε: "Η κατάσταση του χαμηλοσυνταξιούχου στην Ελλάδα είναι απαράδεκτη. Παρά ταύτα, διότι ακριβώς αυτή η οικονομία πρέπει να περάσει ένα δύσκολο χάος, που θα μας δώσει αργότερα τις δυνατότητες μιας σωστής κοινωνικής πολιτικής, γι' αυτό το λόγο σήμερα παλεύουμε να μην ξεπεράσουμε τα όρια αντοχής αυτής της οικονομίας. Γι' αυτό έκανα ως μια μικρή βελτιωτική πρόταση την προσθήκη, το διορθωτικό για τις συντάξεις". (σ.σ: Το διορθωτικό ήταν 0,8% και δόθηκε στις βασικές συντάξεις, όπως διαμορφώθηκαν στις 31.12.1994).

Οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων επέμεναν, πέραν του διορθωτικού ποσού, να γίνει και η επανασύνδεση. Ιδού και η απάντηση του Α. Παπανδρέου: "Τι μπορώ να κάνω απόψε; Η εντύπωσή μου είναι ότι πράγματι η διασύνδεση που προτείνετε δε θα κοστίσει πολύ περισσότερο απ' το διορθωτικό. Αλλά θέλει κάποιο χρόνο να το κοιτάξω, το θεωρώ δίκαιο, όχι απλώς δίκαιο, αλλά σημαντικότατο. Και εγώ θα κάνω κάθε δυνατή προσπάθεια να το περάσω αυτό το πράγμα. Θα μου πεις πρωθυπουργός είσαι, παίρνεις απόφαση. Ναι, αλλά πρέπει να τη δω στα πλαίσια του νέου προϋπολογισμού και των παρενεργειών που μπορεί να έχει. Εντύπωσή μου είναι ότι μπορούμε να το κάνουμε. Ελπίζω μέσα σε πολύ μικρό χρόνο να είμαι σε θέση να σας πω... Η πόρτα είναι πάντοτε ανοιχτή για σας εδώ".

Τα φιλοδωρήματα

Ο τότε πρωθυπουργός δέχτηκε πάλι αντιπροσωπεία της ΣΕΑ μετά τα επεισόδια. Μετά τη συνάντηση, ο Α. Παπανδρέου δήλωσε: "Εξέφρασα τη θλίψη μου, την οργή μου και την αγανάκτησή μου, για τις πράξεις που συντελέστηκαν εδώ μπροστά ή κοντά στο Μαξίμου... Ζήτησα συγνώμη γι' αυτό... Οι κυρώσεις - εάν υπάρξει επανάληψη - θα είναι πάρα πολύ ισχυρές... Οι συντάξεις των χαμηλοσυνταξιούχων είναι συντάξεις πείνας. Υπάρχουν συντάξεις 36.000 δραχμών. Είναι απίστευτο. Αυτές δεν είναι συντάξεις, είναι φιλοδωρήματα... Ομολογώ ότι οι συνταξιούχοι έχουν δίκιο, πράγματι, στα περισσότερα, αν όχι σε όλα, τα αιτήματά τους. Τους είπα ότι η κυβέρνηση θα ανταποκριθεί θετικά. Οτι στις 31 Μαρτίου, ακριβώς, οι συναρμόδιοι υπουργοί θα ανακοινώσουν μέτρα".

Στις 31.3.1995, οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου,Οικονομικών Αλ. Παπαδόπουλος και Κοινωνικών Ασφαλίσεων - τότε - Φ. Ιωαννίδης ανακοίνωσαν την εφάπαξ ενίσχυση - κοροϊδία βέβαια - της μισής σύνταξης για το ΙΚΑ και το ΝΑΤ, των δυο μερισμάτων για τους πολιτικούς συνταξιούχους του δημοσίου και το εικοσαχίλιαρο για τους πολεμικούς συνταξιούχους. "Το 1996 λαμβάνεται μέριμνα, ώστε τα θέματα των χαμηλοσυνταξιούχων να λυθούν θεσμικά σε περισσότερο ικανοποιητική βάση. Για το 1996 τα κατώτερα όρια των συντάξεων του ΙΚΑ και του ΝΑΤ θα αυξηθούν σύμφωνα με τις αυξήσεις των κατωτάτων ορίων των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας", δήλωσαν εγγράφως οι τρεις υπουργοί στις 31.3.1995.

Στις 30.11.1995 που ανακοινώθηκε η εισοδηματική πολιτική δεν τηρήθηκε ούτε και αυτή η υπόσχεση για αυξήσεις των κατώτερων συντάξεων, σύμφωνα με την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Οι ανακοινώσεις για την εισοδηματική πολιτική του 1996 οι εξής:

  • Διορθωτικό ποσό, που ορίστηκε σε 2,1%. Κι ενώ με την ανακοίνωση της εισοδηματικής πολιτικής δεν μπήκε κανένας περιορισμός, όταν εκδόθηκε η σχετική υπουργική απόφαση, μπήκε όριο ότι το διορθωτικό ποσό θα το πάρουν όσοι παίρνουν συντάξεις μέχρι 250.000 δραχμές.
  • Αυξήσεις που κλιμακώνονται, για κάθε εξάμηνο, ως εξής: Για συντάξεις μέχρι 100.000 δραχμές αυξήσεις 3,5%. Για συντάξεις από 100.000 - 130.000 αυξήσεις 3%. Για συντάξεις 130.000 - 270.000 αυξήσεις 2,5% και καμιά αύξηση για συντάξεις μεγαλύτερες των 270.000 δραχμών.

Με το διορθωτικό και το 3,5%+3,5% οι κατώτερες συντάξεις του ΙΚΑ θα διαμορφωθούν ως εξής: Γήρατος και αναπηρίας σε 94.630, από 1.1.1996, και σε 97.950 από 1.7.1996. Οι συντάξεις λόγω θανάτου θα διαμορφωθούν σε 85.090 από 1.1.1996 και τον Ιούλη θα φτάσουν στις 88.070.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ