Σάββατο 9 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΕΧΝΗΤΗ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ
Απαγόρευση χρησιμοποίησης νωπού σπέρματος

Την προώθηση απόφασης για την απαγόρευση χρησιμοποίησης νωπού σπέρματος για τη μέθοδο της τεχνητής γονιμοποίησης, από κρατικά νοσοκομεία, ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα, ανακοίνωσε χτες, με γραπτή δήλωσή του, ο υπουργός Υγείας - Πρόνοιας, Α. Πεπονής. Η απόφαση αυτή θα ισχύσει μέχρι την ψήφιση νομοθετικής ρύθμισης.

Στην ίδια απόφαση προβλέπεται η υποχρέωση όσων διατηρούν μονάδες ή εργαστήρια, στα οποία πραγματοποιείται οποιαδήποτε φάση της διαδικασίας της τεχνητής γονιμοποίησης (από τη λήψη και συντήρηση σπέρματος μέχρι την εφαρμογή της μεθόδου), να καταθέσουν μέχρι τις 2 Απρίλη πλήρη δήλωση, στην οποία θα αναφέρεται ο επιστημονικά υπεύθυνος, ο χρόνος έναρξης λειτουργίας και οι πραγματοποιούμενες πράξεις.

Πάντως, παρά την παραδοχή του υπουργού για την ύπαρξη νομοθετικού κενού, από τη δήλωσή του, φαίνεται πως η κάλυψη αυτού του κενού θα καθυστερήσει πολύ. Αντί να ψηφίσει το συντομότερο νομοθετική ρύθμιση για την αντιμετώπιση του ζητήματος συνολικά, συγκροτεί πρώτα ειδική επιτροπή για την εκπόνηση των διατάξεων των νόμων και των σχεδίων Προεδρικών Διαταγμάτων ή Υπουργικών Αποφάσεων. Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε χτες και η Πανελλήνια Ενωση Εργαστηριακών Γιατρών, που τονίζει ότι "μεγάλη ευθύνη για το συγκεκριμένο πρόβλημα, αλλά και για το γενικότερο μπάχαλο στο χώρο του ιδιωτικού τομέα της υγείας, φέρει το υπουργείο Υγείας και οι πολιτικές ηγεσίες, τουλάχιστον από το 1992 μέχρι σήμερα. Είναι καθημερινά ολοένα και πιο φανερό - συνεχίζει - ότι ο ιδιωτικός τομέας και ιδιαίτερα τα πάσης φύσεως Διαγνωστικά Κέντρα λειτουργούν σύμφωνα με το εμπορικό δίκαιο και τους κανόνες κερδοσκοπίας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ