Σάββατο 9 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ο ενωμένος αγώνας, απάντηση στους διασπαστές

Ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας

"Οι αγροτικές κινητοποιήσεις, που οργάνωσαν, με κοινή απόφασή τους, οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων και οι Ενώσεις Συνεταιρισμών της Θεσσαλίας, έστειλαν μήνυμα δυσαρέσκειας κι αγανάκτησης προς την κυβέρνηση και την ΕΕ κι ανέδειξαν τις αγωνιστικές διαθέσεις των αγροτών κατά της αντιαγροτικής πολιτικής που εφαρμόζεται.

Η πολιτική αυτή, που εξαθλιώνει και ξεκληρίζει τους μικρούς και μεσαίους αγρότες, θα συνεχιστεί και θα ενταθεί στο επόμενο διάστημα, αν δε συναντήσει μια ισχυρή και αποφασιστική αντίσταση του αγροτικού κινήματος. Στην ολομέτωπη επίθεση, που δέχονται σήμερα η αγροτική οικονομία και οι αγρότες από την κυβέρνηση και τις πολυεθνικές, απαντούμε αγωνιστικά.

Αυτή την αντίσταση προσπάθησαν στο παρελθόν και σήμερα να υπονομεύσουν εκείνες οι πολιτικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις που έχουν συμφέρον κι επιδιώκουν την εφαρμογή αυτής της πολιτικής. Ετσι κι αυτή τη φορά εμφανίστηκαν γνωστά αγροτικά στελέχη, που ανήκουν στους πολιτικούς χώρους που υποστηρίζουν την ΕΕ, να προωθούν ανοιχτά ή συγκαλυμμένα την τακτική της διάσπασης και της υπονόμευσης του αγώνα, με μοναδικό σκοπό να πλήξουν το κύρος και την πανελλήνια καταξίωση της ΟΑΣ, αδιαφορώντας για τη ζημιά που προκαλούν στο αγροτικό κίνημα.

Για την εξυπηρέτηση της πολιτικής συναίνεσης που ακολουθούν τα δύο μεγάλα κόμματα και μέσα στο αγροτικό κίνημα και σε αγαστή συνεργασία με τις υποταγμένες ηγεσίες των ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ, ανέλαβαν και έπαιζαν το ρόλο του "εφιάλτη" στο τοπικό αγροτικό κίνημα.

Στη Λάρισα, αυτός ο ρόλος εκφράστηκε με την προσπάθεια επανεμφάνισης της ΟΔΑΣ (της άλλης ομοσπονδίας - "φάντασμα"), η οποία αποφάσισε "κινητοποίηση" για τις 8 του Μάρτη. Εκφράστηκε, επίσης, με τη στάση αγροτικών στελεχών που πρόσκεινται στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ, στις συνεδριάσεις των διοικήσεων της ΕΑΣ και της ΟΑΣ, καθώς κι ανάλογες κινήσεις άλλων στελεχών τους στην ύπαιθρο.

Αποδείχτηκε περίτρανα - ιδιαίτερα μετά και από την απραξία τους ακόμα και στην "κινητοποίηση" που εξάγγειλαν οι τριτοβάθμιες οργανώσεις για σήμερα (σ. σ. χτες) 8 Μάρτη - ότι μοναδικός στόχος τους ήταν η υπονόμευση της απόφασης της ΟΑΣ για κινητοποίηση στις 7 και 8 Μάρτη, με αποκλεισμούς δρόμων.

Είναι φανερό ότι έχουν προ πολλού ξεγράψει από το λεξιλόγιό τους - και πολύ περισσότερο από την πρακτική τους - τη λέξη ΑΓΩΝΑΣ.

Η ΟΑΣ Λάρισας δε διεκδίκησε, ούτε θα διεκδικήσει ποτέ, την αποκλειστικότητα της αντιπροσώπευσης των αγροτών και την ασυλία από κριτική για λάθη ή παραλείψεις της. Αλλο πράγμα όμως η κριτική κι άλλο η σκόπιμη υπονόμευση του αγώνα των αγροτών. Η ΟΑΣ Λάρισας επανειλημμένα κάλεσε σε κοινές συσκέψεις και πρωτοβουλίες όλους τους αγροτικούς φορείς του νομού για συντονισμό του αγώνα και κοινή δράση. Πραγματοποίησε επαρχιακές συσκέψεις για τον καθορισμό της αγωνιστικής τακτικής και την ανάδειξη των συνολικών και επιμέρους αιτημάτων, έφερε το θέμα της ισότιμης συμμετοχής στον αγώνα, μέσα από οποιεσδήποτε μορφές συντονισμού.

Ομως οι άλλες αγροτικές οργανώσεις και στελέχη προτίμησαν να συμπαραταχτούν με τις ηγεσίες των ΣΥΔΑΣΕ, ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, τις οποίες πριν λίγο καιρό χαρακτήριζαν υπονομευτές των αγώνων μας. Είναι φανερό ότι στο Νομό Λάρισας ξεδιπλώθηκε συγκεκριμένο σχέδιο εξουδετέρωσης της ΟΑΣ, γιατί αυτή δε συμβιβάστηκε και δε συμμορφώθηκε με τα "σικέ" παιχνίδια των υποταγμένων ηγεσιών. Γιατί σηματοδοτεί πανελλαδικά τον πραγματικό αγώνα της αγροτιάς.

Ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους οι αγρότες, που δε συμμετείχαν στην κινητοποίηση της Ομοσπονδίας, ποιον τελικά εξυπηρέτησαν. Τα δικά τους συμφέροντα ή τα συμφέροντα που εξυπηρετεί η αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, με την οποία συμφωνούν και τη στηρίζουν και τα κόμματα της ΝΔ, της Πολιτικής Ανοιξης και του "ΣΥΝ".

Για μια ακόμα φορά δηλώνουμε προς τους αγρότες του νομού μας ότι τα μεγάλα προβλήματα είναι μπροστά μας και η Ομοσπονδία μας δεν πρόκειται να υποστείλει τη σημαία της πάλης, κατά της πολιτικής που οδηγεί στη χρεοκοπία και το ξεκλήρισμα της αγροτιάς.

Οι ίδιοι οι αγρότες πρέπει ν' απαντήσουν στο δίλημμα: Θ' ακολουθήσουν τις συναινετικές και πολιτικές ηγεσίες στη συμβιβαστική πορεία τους, συμβιβαζόμενοι και οι ίδιοι ή θα πάρουν τις πρωτοβουλίες στα χέρια τους, αξιοποιώντας το κύρος και την καταξίωση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, για ν' αποκρούσουν τις διασπαστικές και υπονομευτικές ενέργειες απ' όπου κι αν προέρχονται και ν' αγωνιστούν ενωμένοι για τη λύση των προβλημάτων τους;".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ