ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Δεκέμβρη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
5η ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ - ΕΕ
Σχέδιο νέας επέμβασης στη Λιβύη με πρόσχημα τους μετανάστες

Η Γερμανίδα καγκελάριος, στο πλαίσιο της ΕΕ, προωθεί τα συμφέροντα των μονοπωλίων της χώρας της στην Αφρική

Copyright 2017 The Associated

Η Γερμανίδα καγκελάριος, στο πλαίσιο της ΕΕ, προωθεί τα συμφέροντα των μονοπωλίων της χώρας της στην Αφρική
ΑΜΠΙΤΖΑΝ.--

Σχέδια εξαπόλυσης νέας επέμβασης στη Λιβύη, αυτή τη φορά με το πρόσχημα της...«διάσωσης» των εκατοντάδων χιλιάδων Αφρικανών μεταναστών, ξεριζωμένων από την καπιταλιστική βαρβαρότητα και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που οι ίδιοι δημιούργησαν, προωθεί η ΕΕ σε συνεργασία με την Αφρικανική Ενωση (ΑΕ). Εκεί κατέληξε η Σύνοδος Κορυφής που έγινε στο Αμπιτζάν της Ακτής Ελεφαντοστού, η πέμπτη ανάμεσα στις δύο Ενώσεις.

Μάλιστα, ο προεδρεύων της Επιτροπής της ΑΕ, Μούσα Φάκι, αποκάλυψε χτες κοντά στο τέλος της Συνόδου ότι στη Λιβύη υπάρχουν τουλάχιστον 42 στρατόπεδα στα οποία έχουν εγκλωβιστεί «400.000 ως 700.000 Αφρικανοί μετανάστες σε απάνθρωπες συνθήκες».

Κλείνοντας τις εργασίες της Συνόδου, ο πρόεδρος της δυτικοαφρικανικής Γουϊνέας, Αλφα Κοντέ, ανακοίνωσε πως πάρθηκαν «συγκεκριμένες αποφάσεις για τον άμεσο επαναπατρισμό των προσφύγων» μέσω μίας «ειδικής δύναμης» που θα συγκροτήσουν «διάφορες χώρες» για να «πολεμήσουν τους διακινητές ανθρώπων». Πρόσθεσε πως θα πρέπει να απαγγελθούν εναντίον τους κατηγορίες για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Ωρες πριν την ολοκλήρωση της Συνόδου, αξιωματούχοι του ΟΗΕ, της ΕΕ και της ΑΕ είχαν αποφασίσει τη συγκρότηση μίας «ομάδας κρούσης» (task force) με στόχο, υποτίθεται, την καταπολέμηση των δικτύων διακίνησης ανθρώπων. Αυτό το σχέδιο στη συνέχεια ανέλαβαν, πέρα από τον ΟΗΕ, την ΕΕ και την ΑΕ, να προωθήσουν δραστήρια εννιά ευρωπαϊκές και αφρικανικές χώρες, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Γαλλία, η Λιβύη, το Τσαντ και ο Νίγηρας. Οι ηγέτες αυτών των χωρών μάλιστα αποφάσισαν, σύμφωνα με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, «μία εξαιρετικά επείγουσα επιχείρηση» για την απομάκρυνση από τη Λιβύη όσων μεταναστών θέλουν να επιστρέψουν στις πατρίδες τους.

Στο σχέδιο αυτό αναφέρθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης με αποκλειστική συνέντευξη στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο «France 24» ο Μακρόν, τονίζοντας ότι θα προτείνει «μία στρατιωτική δράση κατά των διακινητών ανθρώπων», με τη διευκρίνιση ότι δεν εννοεί κυριολεκτικά την κήρυξη (νέου...) πολέμου στη Λιβύη, που βυθίστηκε στο χάος μετά την επέμβαση των ιμπεριαλιστών το 2011. Οπως τότε, έτσι και τώρα ο στόχος είναι ο ίδιος. Ο έλεγχος των πλουτοπαραγωγικών πηγών, οι ζώνες επιρροής, πεδίο πάνω στο οποίο αναπτύσσεται σφοδρός ανταγωνισμός επιχειρηματικών ομίλων και ιμπεριαλιστικών κέντρων. Ειδικότερα τα ευρωενωσιακά μονοπώλια ανταγωνίζονται τα αμερικανικά, κινεζικά, ρωσικά και άλλα.

ΣΥΡΙΑ - ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ
Με το βλέμμα στην επόμενη μοιρασιά

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΓΕΝΕΥΗ.--

Συνεχίστηκαν χτες, για δεύτερο 24ωρο, στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη, οι διαβουλεύσεις του απεσταλμένου του ΟΗΕ στη Συρία Στάφαν Ντε Μιστούρα με τις αντιπροσωπείες της συριακής κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, δίχως να γίνουν, άμεσα, απτά συγκεκριμένα αποτελέσματα. Διπλωματικές πηγές στην έδρα του ΟΗΕ δεν απέκλειαν την (έστω και μικρή) πιθανότητα άμεσων συνομιλιών ανάμεσα στις δύο αντιπροσωπείες.

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της συριακής αντιπολίτευσης, Νασρ Χαρίρι, δήλωσε νωρίτερα ότι είναι «έτοιμος για συνομιλίες με την αντιπροσωπεία της κυβέρνησης δίχως προϋποθέσεις». Ωστόσο, η επίμονη απαίτηση της αντιπροσωπείας της αντιπολίτευσης για αποχώρηση του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ Ασαντ, από την πολιτική εξουσία ώστε να προχωρήσει η λεγόμενη φάση «πολιτικής μετάβασης», μπλοκάρει την πρόοδο στις συνομιλίες. Σε ένδειξη δυσαρέσκειας μάλιστα, η αντιπροσωπεία της συριακής κυβέρνησης καθυστέρησε την άφιξή της στη Γενεύη ένα 24ωρο.

Κινητικότητα ξένων στρατευμάτων

Το ίδιο 24ωρο, στη Συρία παρατηρείται, τουλάχιστον σε λεκτικό επίπεδο, μία «κινητικότητα» ενδείξεων για «μείωση» της παρουσίας ορισμένων ξένων στρατευμάτων. Διεθνή δίκτυα μετέδωσαν χτες πως επιστρέφουν στις ΗΠΑ περίπου 400 Αμερικανοί πεζοναύτες μετά την επιτυχή ανακατάληψη της συριακής πόλης Ράκα. Στη Μόσχα, ο γραμματέας του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Νικολάι Πατρουσέφ, τόνισε πως «ξεκινούν οι προετοιμασίες για αποχώρηση» (ορισμένων) ρωσικών στρατευμάτων από τη Συρία, δίχως να προβεί σε λεπτομέρειες.

Αντίθετα, η Τουρκία ανακοίνωσε την ανάπτυξη 180 στρατιωτικών των ειδικών δυνάμεων στη συριακή μεθοριακή πόλη Αλ Μπαμπ σαν «ενισχύσεις», περίπου ενάμιση μήνα μετά την ανάπτυξη τουρκικών δυνάμεων στη βόρεια συριακή επαρχία Ιντλίμπ, στο πλαίσιο της δημιουργίας των λεγόμενων «ζωνών αποκλιμάκωσης συγκρούσεων». Επιπλέον, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου από το Αζερμπαϊτζάν απείλησε με νέα εισβολή του τουρκικού στρατού στη συριακή επαρχία Αφρίν, που είναι υπό τον έλεγχο Κούρδων μαχητών των δυνάμεων YPG «εφόσον κριθεί πως υπάρχει απειλή για την Τουρκία». «Ο τουρκικός στρατός θα επέμβει οποτεδήποτε δίχως δισταγμό» είπε χαρακτηριστικά, καλώντας το Πεντάγωνο να εφαρμόσει την πρόσφατη «δέσμευση» του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για «διακοπή» του εξοπλισμού των Κούρδων μαχητών στη Συρία από τις ΗΠΑ.

Βεβαίως, ενόψει της νέας μοιρασιάς στη Συρία και το Ιράκ, όλες οι δυνάμεις ετοιμάζουν τις κινήσεις τους και το σενάριο διαμελισμού σε ζώνες επιρροής της Συρίας είναι πάντα ανοιχτό.

ΙΣΡΑΗΛ
Συνεχίζονται οι δολοφονίες Παλαιστινίων

ΡΑΜΑΛΑ.--

Αλλη μία εν ψυχρώ δολοφονία Παλαιστίνιου αγρότη, την ώρα που δούλευε το χωράφι του, διέπραξαν χτες το πρωί Εβραίοι έποικοι κοντά στο χωριό Κούσρα νοτίως της Ναμπλούς στο βόρειο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης. Οι δράστες διέφυγαν ατιμώρητοι με επέμβαση του ισραηλινού στρατού κατοχής, που περικύκλωσε παρακείμενο παλαιστινιακό χωριό για να εμποδίσει την αντίδραση των κατοίκων.

Σύμφωνα με παλαιστινιακά ΜΜΕ, οι πάνω από 20 έποικοι άρχισαν χτες το πρωί να εισβάλλουν και να λεηλατούν χωράφια Παλαιστινίων κοντά στο χωριό Κούσρα, ένα εκ των οποίων ανήκε στον 48χρονο αγρότη Μαχμούντ Αχμεντ Ζάαλ Οντεχ, που δούλευε εκείνη την ώρα στη γη του. Ο Οντεχ προσπάθησε να τους διώξει πετώντας πέτρες, ώσπου ένας από τους έποικους τον πυροβόλησε εν ψυχρώ στο στήθος. Αλλος έποικος πυροβόλησε στα πόδια ακόμη έναν Παλαιστίνιο, που βρισκόταν εκεί κοντά, τραυματίζοντάς τον. Ο 48χρονος Παλαιστίνιος αγρότης υπέκυψε στο θανάσιμο τραύμα λίγα λεπτά αργότερα, όμως αυτό δεν ήταν το τέλος της προκλητικής επίθεσης των εποίκων. Λίγη ώρα αργότερα, μετέβησαν στην περιοχή ισχυρές δυνάμεις του ισραηλινού στρατού που πήραν τη σορό του θύματος αρνούμενοι να τη δώσουν στην οικογένειά του και συνέλαβαν τον νεαρό γιο του, μεταφέροντάς τον σε παρακείμενη στρατιωτική βάση.

Με φόντο την επιδείνωση της κατάστασης στη Δυτική Οχθη και τις ασφυκτικές πιέσεις που ασκεί η κυβέρνηση του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για επανέναρξη της «ειρηνευτικής» διαδικασίας στο Παλαιστινιακό, Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι από τη «Χαμάς» και τη «Φατάχ» ζήτησαν από την Αίγυπτο την προσωρινή αναβολή της παράδοσης του ελέγχου της Λωρίδας της Γάζας, προκειμένου «να οριστικοποιηθούν οι όροι» για ολοκλήρωση της ενδοπαλαιστινιακής συμφωνίας συμφιλίωσης που υπογράφηκε στις 12 Οκτώβρη στο Κάιρο.

Τηλεφωνική συνομιλία Ερντογάν - Σταϊνμάγερ

ΑΓΚΥΡΑ.--

Η βελτίωση των τεταμένων διμερών σχέσεων ήταν το βασικό θέμα που απασχόλησε την τηλεφωνική συνομιλία που είχαν προχτές το βράδυ ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν και ο Γερμανός ομόλογός του Φρανκ - Βάλτερ Σταϊνμάγερ. Σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας «Σαμπάχ», οι δύο ηγέτες ασχολήθηκαν και με τα αποτελέσματα της πρόσφατης Συνόδου που είχαν στο Σότσι οι Πρόεδροι Ρωσίας - Τουρκίας - Ιράν, σηματοδοτώντας την ευρύτερη όξυνση των ιμπεριαλιστικών διεργασιών για τη Μέση Ανατολή.

Οι δύο άντρες εμφανίζονται να συμφώνησαν στην ανάγκη να γίνουν «αμοιβαία βήματα» για την αποκλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ Τουρκίας - Γερμανίας.

Ειδικά για τη Συρία, ο Ερντογάν επέλεξε να αναφερθεί και στη σημασία να διεξαχθούν «ελεύθερες και δίκαιες εκλογές». Επισήμανε επίσης ότι «τρομοκρατικές οργανώσεις» όπως το - κατά την Τουρκία - «συριακό παρακλάδι» του ΡΚΚ, YPG/PYD, δεν έχουν θέση στον επερχόμενο διάλογο που θα γίνει, επιταχύνοντας την πολιτική μετάβαση στη Συρία και γενικότερες ανακατατάξεις στην περιοχή.

ΡΩΣΙΑ - ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Προς συμφωνία για χρήση αεροπορικών βάσεων

ΚΑΪΡΟ - ΜΟΣΧΑ.--

Εντείνεται η ρωσική στρατιωτική κινητικότητα στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, με στόχο την προώθηση των συμφερόντων ρωσικών μονοπωλίων. Χτες, Ρώσοι αξιωματούχοι παρουσίασαν σχέδιο ρωσοαιγυπτιακής συμφωνίας με στόχο τη χρήση στρατιωτικών αεροπορικών βάσεων και των εναέριων χώρων αμφοτέρων χωρών.

Το «Ασοσιέιτεντ Πρες» σε ανταπόκρισή του από τη Μόσχα τόνισε ότι το σχέδιο συμφωνίας συμπεριλαμβάνεται σε διάταγμα που υπέγραψε στις 28 Νοέμβρη ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ, έπειτα από την επίσκεψη που πραγματοποίησε την ίδια μέρα στο Κάιρο ο Ρώσος υπουργός Αμυνας Σεργκέι Σόιγκου, όπου είχε σημαντικές διαβουλεύσεις με Αιγύπτιους κυβερνητικούς και στρατιωτικούς αξιωματούχους. Το σχέδιο της ρωσοαιγυπτιακής συμφωνίας αναφέρει ότι ρωσικά και αιγυπτιακά πολεμικά αεροσκάφη θα μπορούν να χρησιμοποιούν τις αεροπορικές βάσεις και τους εναέριους χώρους των χωρών τους με πρότερη πενθήμερη ειδοποίηση. Η συμφωνία θα έχει πενταετή ισχύ, με δυνατότητα παράτασης.

Η ίδια πηγή υπενθυμίζει πως τον περασμένο Μάρτη, Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν αναφέρει πως οι Ρώσοι είχαν αναπτύξει στην Αίγυπτο στρατιωτικές ειδικές δυνάμεις, κοντά στα σύνορα με τη Λιβύη, συνδυάζοντας την εξέλιξη με τις στενές σχέσεις που έχει αναπτύξει με τη Μόσχα τα τελευταία χρόνια ο Λίβυος στρατηγός ε.α. Χαλίφα Χάφταρ.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Περιοδεία Μέι

ΑΜΜΑΝ - ΡΙΑΝΤ.--

Προσπάθειες για περαιτέρω προώθηση των βρετανικών μονοπωλιακών συμφερόντων στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής κατέβαλε η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, ολοκληρώνοντας χτες το βράδυ τριήμερη περιοδεία σε Ιορδανία, Σαουδική Αραβία και Ιράκ.

Το βράδυ της Τετάρτης, η Μέι συναντήθηκε στο Ριάντ με τον Σαουδάραβα βασιλιά Σαλμάν και τον διάδοχο πρίγκιπα στο θρόνο, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, διαβεβαιώνοντάς τους πως η Βρετανία θα παραμείνει «παρούσα» στην ευρύτερη περιοχή της Μ. Ανατολής και μετά το Brexit. Εξέφρασε «ανησυχία» για τον πόλεμο στην Υεμένη και ζήτησε την άμεση άρση του εμπάργκο από τη Σ. Αραβία. Από την άλλη, συμμερίστηκε τις «ανησυχίες της Σ. Αραβίας για την αποσταθεροποιητική συμπεριφορά του Ιράν στην περιοχή».

Μεταβαίνοντας χτες στο Αμμάν της Ιορδανίας, η Μέι συναντήθηκε με τον Ιορδανό μονάρχη Αμπντάλα Β', συζητώντας τρόπους περαιτέρω σύσφιξης των διμερών σχέσεων, ενώ επί τάπητος τέθηκαν οι εξελίξεις στη Συρία και το Παλαιστινιακό. Στο πλαίσιο της επίσκεψής της στο Αμάν, η Βρετανίδα πρωθυπουργός ανακοίνωσε την έκτακτη χορήγηση 128 εκατ. δολαρίων για τη «στήριξη» της ιορδανικής οικονομίας, εκ των οποίων τα 80 εκατ. αφορούν υποδομές τις οποίες βλέπουν ως «ευκαιρίες» τα βρετανικά μονοπώλια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ