Παρασκευή 1 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Προς συμφωνία για χρήση αεροπορικών βάσεων

ΚΑΪΡΟ - ΜΟΣΧΑ.--

Εντείνεται η ρωσική στρατιωτική κινητικότητα στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, με στόχο την προώθηση των συμφερόντων ρωσικών μονοπωλίων. Χτες, Ρώσοι αξιωματούχοι παρουσίασαν σχέδιο ρωσοαιγυπτιακής συμφωνίας με στόχο τη χρήση στρατιωτικών αεροπορικών βάσεων και των εναέριων χώρων αμφοτέρων χωρών.

Το «Ασοσιέιτεντ Πρες» σε ανταπόκρισή του από τη Μόσχα τόνισε ότι το σχέδιο συμφωνίας συμπεριλαμβάνεται σε διάταγμα που υπέγραψε στις 28 Νοέμβρη ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ, έπειτα από την επίσκεψη που πραγματοποίησε την ίδια μέρα στο Κάιρο ο Ρώσος υπουργός Αμυνας Σεργκέι Σόιγκου, όπου είχε σημαντικές διαβουλεύσεις με Αιγύπτιους κυβερνητικούς και στρατιωτικούς αξιωματούχους. Το σχέδιο της ρωσοαιγυπτιακής συμφωνίας αναφέρει ότι ρωσικά και αιγυπτιακά πολεμικά αεροσκάφη θα μπορούν να χρησιμοποιούν τις αεροπορικές βάσεις και τους εναέριους χώρους των χωρών τους με πρότερη πενθήμερη ειδοποίηση. Η συμφωνία θα έχει πενταετή ισχύ, με δυνατότητα παράτασης.

Η ίδια πηγή υπενθυμίζει πως τον περασμένο Μάρτη, Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν αναφέρει πως οι Ρώσοι είχαν αναπτύξει στην Αίγυπτο στρατιωτικές ειδικές δυνάμεις, κοντά στα σύνορα με τη Λιβύη, συνδυάζοντας την εξέλιξη με τις στενές σχέσεις που έχει αναπτύξει με τη Μόσχα τα τελευταία χρόνια ο Λίβυος στρατηγός ε.α. Χαλίφα Χάφταρ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ