Παρασκευή 1 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Σε εξέλιξη οι διεργασίες για σχηματισμό κυβέρνησης

Χτες έγινε η συνάντηση Χριστιανοδημοκρατών - Σοσιαλδημοκρατών υπό τον Πρόεδρο Σταϊνμάγερ

Από πρόσφατο Υπουργικό Συμβούλιο του μεγάλου συνασπισμού στη Γερμανία. Το ενδεχόμενο επανάληψης του ίδιου σχήματος προβληματίζει τμήμα της αστικής τάξης

Copyright 2017 The Associated

Από πρόσφατο Υπουργικό Συμβούλιο του μεγάλου συνασπισμού στη Γερμανία. Το ενδεχόμενο επανάληψης του ίδιου σχήματος προβληματίζει τμήμα της αστικής τάξης
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Κοινή συνάντηση των επικεφαλής της Χριστιανικής Ενωσης (CDU/CSU), Αγκελα Μέρκελ και Χορστ Ζεεχόφερ, και του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), Μάρτιν Σουλτς, με τον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Φρανκ - Βάλτερ Σταϊνμάγερ, έγινε αργά χτες το βράδυ. Στόχος της συνάντησης ήταν να διερευνηθούν οι δυνατότητες σχηματισμού κυβέρνησης στη Γερμανία και να αρχίσουν διαπραγματευτικές συνομιλίες μεταξύ CDU/CSU και SPD, οι οποίες ενδέχεται να οδηγήσουν σε έναν ακόμη «μεγάλο συνασπισμό» ή σε στήριξη των Σοσιαλδημοκρατών προς μια μειοψηφική κυβέρνηση. Διαφορετικά θα γίνουν νέες εκλογές, αν και αυτό το σενάριο φαίνεται να «ξεθωριάζει» τις τελευταίες μέρες, μετά από την προθυμία που έχουν δείξει οι Σοσιαλδημοκράτες να «αναλάβουν τις ευθύνες τους για το καλό της χώρας».

Λίγες ώρες πριν τη συνάντηση υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το Προεδρείο του Οικονομικού Συμβουλίου των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) φάνηκε ιδιαίτερα επιφυλακτικό για έναν «μεγάλο συνασπισμό». Στην απόφασή του καλεί την ηγεσία της Χριστιανικής Ενωσης να «εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο μιας μειοψηφικής κυβέρνησης», καθώς «ένας μεγάλος συνασπισμός θα επιφέρει περαιτέρω ανεκτίμητες υποσχέσεις στην κοινωνική πολιτική». Αλλωστε ένας νέος μεγάλος συνασπισμός θα ενίσχυε τα «πολιτικά άκρα». Αντίθετα, μια μειοψηφική κυβέρνηση δεν θα ήταν μια «υποτυπώδης κυβέρνηση», γιατί «το κοινοβούλιο και κάθε ξεχωριστός βουλευτής θα είχαν μια υψηλότερη ευθύνη απέναντι στην κυβέρνηση».

Το Οικονομικό Συμβούλιο της CDU είναι μια εγγεγραμμένη ένωση με περίπου 12.000 μέλη, η οποία εκπροσωπεί τα επιχειρηματικά συμφέροντα προς την πολιτική, τη διοίκηση, το Δημόσιο.

Πάντως πάνω στο δίλημμα «μεγάλος συνασπισμός ή στήριξη σε μειοψηφική κυβέρνηση» υπάρχουν διαφορετικές οπτικές, τόσο στους Χριστιανοδημοκράτες όσο και τους Σοσιαλδημοκράτες, δηλαδή σε τμήματα της αστικής τάξης. Αυτό φαίνεται και από την αρθρογραφία σε γερμανικά ΜΜΕ. Η «Die Zeit» π.χ. αναφέρει: «Σύντομα θα χρειαστούμε μια κυβέρνηση ικανή να δράσει, ειδικά στην ευρωπαϊκή και διεθνή πολιτική». Για να γαρνιριστεί αυτή κυβέρνηση με λίγη «δικαιοσύνη» και «αλληλεγγύη», απαιτείται «ενεργή συμμετοχή του SPD». Χαρακτηρίζεται επίσης αποφασιστικής σημασίας να μπουν στο μεγάλο συνασπισμό και οι Πράσινοι, για να επιτύχουν - μαζί με τους Σοσιαλδημοκράτες - την πολιτική επιρροή που θέλουν (Ευρώπη, «κοινωνική δικαιοσύνη», Ενέργεια κ.λπ.).

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκονται διεργασίες και εντός των κομμάτων, στο πλαίσιο της αναμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού. Ο επικεφαλής της οργάνωσης του Βερολίνου της αντιμεταναστευτικής - ευρωσκεπτικιστικής «Εναλλακτικής για τη Γερμανία» (AfD), Γκέοργκ Πατσντέρσκι, δήλωσε πως «τους επόμενους 6 - 12 μήνες θα υπάρξει μεγάλη κινητικότητα μέσα στην AfD». Ο ίδιος στο επόμενο συνέδριο της AfD θα επιδιώξει να εκλεγεί στην ηγεσία του κόμματος, με στόχο να ενισχυθεί η λεγόμενη «μετριοπαθής» γραμμή και το κόμμα να μπορέσει άμεσα να αναλάβει κυβερνητική ευθύνη, συμμετέχοντας σε έναν συνασπισμό ενδεχομένως με τη Χριστιανική Ενωση (CDU/CSU) ή τους φιλελεύθερους (FDP).

Στη Χριστιανοκοινωνική Ενωση (CSU) προετοιμάζεται η «μάχη» για την ηγεσία του κόμματος. Πιο πιθανοί υποψήφιοι διάδοχοι του σημερινού πρωθυπουργού της Βαυαρίας και προέδρου της CSU, Χ. Ζεεχόφερ, είναι ο Βαυαρός υπουργός Οικονομικών Μάρκους Ζέντερ και ο υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου, Γιόακιμ Χέρμαν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ