ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Σεπτέμβρη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Σφοδρές ενδοαστικές συγκούσεις στο Κίεβο με ένα νεκρό

Το επίκεντρο των συγκρούσεων χτες δεν ήταν η ανατολική Ουκρανία, αλλά το ίδιο το Κίεβο ανάμεσα σε φίλιες αντιδραστικές δυνάμεις
Το επίκεντρο των συγκρούσεων χτες δεν ήταν η ανατολική Ουκρανία, αλλά το ίδιο το Κίεβο ανάμεσα σε φίλιες αντιδραστικές δυνάμεις
ΚΙΕΒΟ.--

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε χτες το μεσημέρι το προαύλιο του Ουκρανικού Κοινοβουλίου Verkhovna Rada. Σε πολύ σφοδρές συγκρούσεις με χρήση χειροβομβίδων και πυροβόλων όπλων, σε διαμαρτυρία οπαδών των φασιστών του «Δεξιού Τομέα» και των εθνικιστών του «Σβόμποντα» («Ελευθερία») για την ψήφιση σε πρώτη ανάγνωση νομοσχεδίου της αντιδραστικής κυβέρνησης για το λεγόμενο καθεστώς «αυτονομίας» και αποκέντρωσης στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας. Το αποτέλεσμα ήταν ο θάνατος ενός 25χρονου αστυνομικού της λεγόμενης Εθνοφρουράς από θραύσμα χειροβομβίδας που τον βρήκε στην καρδιά και ο τραυματισμός άλλων 122 Εθνοφρουρών και άλλων, που έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία με τους 11 να είναι σε πολύ σοβαρή κατάσταση. Στους τραυματίες είναι και δύο Γάλλοι δημοσιογράφοι και ο υφυπουργός Εσωτερικών Βασίλ Πασκάλ.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Αρσένι Αβάκοφ, «η έρευνα και η επιβολή τιμωρίας είναι αναπόφευκτες. Περίπου 30 άνθρωποι συνελήφθησαν. Θα υπάρξουν και άλλοι. Το πρόσωπο που εκτόξευε τις χειροβομβίδες έχει συλληφθεί, οι χειροβομβίδες έχουν κατασχεθεί, ενώ μεταξύ αυτών υπήρχε και μία χειροβομβίδα μέγιστης καταστροφής τύπου F1».

Νωρίτερα στη Βουλή με τις ψήφους 265 βουλευτές (με ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό βουλευτών τους 226), εγκρίθηκε σε πρώτη ανάγνωση νομοσχέδιο για τη μεγαλύτερη αυτονομία στις ανατολικές περιοχές της χώρας. Το νομοσχέδιο ψήφισαν οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος «Μπλοκ Ποροσένκο», το κόμμα του πρωθυπουργού Αρσένι Γιάτσενιουκ, της αντιπολίτευσής του και καταψήφισαν κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, όπως το Ριζοσπαστικό Κόμμα του γνωστού αντικομμουνιστή Ολεχ Λιάσκο που επιχείρησε να μπλοκάρει την ψηφοφορία, το κόμμα «Πατρίδα» «Batkivshyna» της Γιούλιας Τιμοσένκο και το κόμμα «Samopomich». Τα κόμματα αυτά κατηγορούν το νομοσχέδιο ως «φιλορωσικό» που νομιμοποιεί την παρέμβαση της Ρωσίας.

Το νομοσχέδιο σε δεύτερη ανάγνωση για να εγκριθεί χρειάζεται 300 ψήφους στους 450 της Ουκρανικής Βουλής, ενώ είναι φανερό ότι η όλη εξέλιξη εκφράζει την ενδοαστική σύγκρουση που υπάρχει στη χώρα, και ήταν άλλωστε και η αιτία για να ξεκινήσει το αιματοκύλισμα του λαού, με την ιμπεριαλιστική επέμβαση της ΕΕ και των ΗΠΑ (που έπαιξαν τον ιδιαίτερο ρόλο τους για τα δικά τους συμφέροντα) στον ανταγωνισμό με τη Ρωσία.

Οι υποστηριχτές του νομοσχεδίου ισχυρίζονται ότι η διαδικασία της αποκέντρωσης που προωθεί είναι στη γραμμή της συμφωνίας εκεχειρίας του Μινσκ του Φλεβάρη του 2015, ανάμεσα στην ουκρανική κυβέρνηση και τους πολιτοφύλακες που αντέδρασαν σε αυτή στους θύλακες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, τις αυτοαποκαλούμενες Λαϊκές Δημοκρατίες με την έγκριση των Γερμανίας, Γαλλίας, Ρωσίας και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.

Πάντως, είναι χαρακτηριστική η αντίδραση και της ρωσικής πλευράς με τον πρόεδρο της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων Αλεξέι Πουσκόφ, αφού επέκρινε τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, ότι δεν μπορεί πλέον να ελέγξει την κατάσταση στο Κίεβο, σημείωσε ότι το νομοσχέδιο για την αποκέντρωση, είναι «πολύ περιορισμένο και δεν προσαρμόζεται στη δέσμευση για ειδικό καθεστώς όπως προβλεπόταν στη συμφωνία του Μινσκ».

Χτες, πάντως, αναμενόταν ο Πρόεδρος, Π. Ποροσένκο, να απευθύνει τηλεοπτικό διάγγελμα για την κατάσταση στο Κίεβο, ενώ ο πρωθυπουργός Α. Γιάτσενιουκ υποσχέθηκε τιμωρία, ενώ ζήτησε ενότητα των «φιλοουκρανικών δυνάμεων για να αντιμετωπιστεί η ρωσική επιθετικότητα».

Επικοινωνία Μέρκελ, Ολάντ με Πούτιν

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν το Σάββατο η καγκελάριος της Γερμανίας Α. Μέρκελ και ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρ. Ολάντ με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλ. Πούτιν, που τον ενημέρωσαν για την πρόσφατη συνάντησή τους στο Παρίσι με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Π. Ποροσένκο. Οι τρεις ηγέτες έκαναν έκκληση για τερματισμό των εχθροπραξιών στην ανατολική Ουκρανία από σήμερα, με απομάκρυνση των βαρέων όπλων, διαμετρήματος άνω των 100 χιλιοστών, που πρέπει να απομακρυνθούν από την περιοχή το συντομότερο δυνατόν και χαρακτήρισαν τις τοπικές εκλογές στην Ουκρανία, στις 25 Οκτωβρίου, «ένα σημαντικό βήμα προς την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ», ενώ τόνισαν την ανάγκη νέας συνάντησης του «σχήματος της Νορμανδίας» (Γαλλία, Γερμανία, Ουκρανία, Ρωσία).

Ο Ρώσος Πρόεδρος εξέφρασε «την ανησυχία του για τους συνεχιζόμενους βομβαρδισμούς στις πόλεις του Ντονμπάς από τον ουκρανικό στρατό και τη συγκέντρωση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων κατά μήκος της διαχωριστικής γραμμής». Ο Πούτιν επέμεινε επίσης για την ανάγκη να υπάρξει «απευθείας διάλογος μεταξύ του Κιέβου και των εκπροσώπων του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ», αλλά και για την άρση των οικονομικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στις περιοχές που ελέγχουν οι αυτονομιστές. Επίσης συμφωνήθηκε οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας να συναντηθούν στα μέσα Σεπτέμβρη.

Στην ίδια την ανατολική Ουκρανία συνεχίστηκαν σποραδικές μάχες με τον ουκρανικό στρατό να μιλάει για 5 νεκρούς στρατιώτες, αλλά δεν αναφέρθηκαν βομβαρδισμοί σε κατοικημένες περιοχές. Ωστόσο, οι πολιτοφύλακες κατήγγειλαν ότι ενώ οι δυνάμεις τους έχουν αποσύρει τα βαρέα όπλα δεν κάνει το ίδιο και η ουκρανική κυβέρνηση. Επίσης, έγιναν γνωστά τόσο τα εκπαιδευτικά κάμπινγκ για εφήβους που έχει οργανώσει η Εθνοφρουρά, όσο και η έναρξη ναυτικών γυμνασίων του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Συγκροτήθηκε η υπηρεσιακή κυβέρνηση

Νέα ώθηση στις διεργασίες στο αστικό σύστημα

ΑΓΚΥΡΑ.--

Με τη συμμετοχή 11 υπουργών προερχόμενων από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), 2 από το σοσιαλδημοκρατικό φιλοκουρδικό HDP (ή και λεγόμενο «ΣΥΡΙΖΑ της Τουρκίας») και διαφόρων «ανεξάρτητων» συγκροτήθηκε η υπηρεσιακή κυβέρνηση στην Τουρκία, που με πρωθυπουργό τον Αχμέτ Νταβούτογλου θα οδηγήσει τη χώρα στις επαναληπτικές εκλογές της 1ης Νοέμβρη.

«Θεωρώ ότι η κυβέρνησή μας, μαζί με τις Ενοπλες Δυνάμεις και το υπουργείο Εσωτερικών, θα διαχειριστεί την εκλογική διαδικασία (...) λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα», δήλωσε ο Πρόεδρος της χώρας, Ρ. Τ. Ερντογάν, στο περιθώριο των εκδηλώσεων που έγιναν για τη Μέρα της Ανεξαρτησίας. Από τη μεριά του, ο (υπηρεσιακός) πρωθυπουργός, Α. Νταβούτογλου, ανέδειξε τις συνολικότερες προσπάθειες της τουρκικής αστικής τάξης να «διευθετήσει» ζητήματα σοβαρά για την υπεράσπιση των συμφερόντων της, σημειώνοντας ότι «κανείς δε θα έπρεπε να περιμένει η Τουρκία να σταματήσει την επιχείρηση (σ.σ. τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων και του ΡΚΚ) μέχρι η ειρήνη και η τάξη να διαπερνούν κάθε τετραγωνικό εκατοστό της τουρκικής γης», προσθέτοντας ότι ζητήματα «ασφαλείας» της χώρας δεν θα εξαρτηθούν από τα εκλογικά αποτελέσματα αφού «η ασφάλεια της Τουρκίας είναι πιο σημαντική από το καθετί».

Πάντως, η ίδια η σύνθεση της υπηρεσιακής κυβέρνησης αποτυπώνει τις διεργασίες. Είναι ενδεικτικό ότι σε αυτή (και μάλιστα από τη θέση του αντιπροέδρου) συμμετέχει το μέχρι πρότινος στέλεχος του εθνικιστικού MHP Τουγκρούλ Τουρκές, παρά την αντίθετη γνώμη του κόμματός του, που ως σύνολο αρνήθηκε να πάρει μέρος στο υπηρεσιακό σχήμα. Αντίστοιχα, να αναλάβει υπουργικά πόστα στη συγκεκριμένη κυβέρνηση αρνήθηκε και το σοσιαλδημοκρατικό CHP, καθώς και αυτό κατηγορεί τον Ερντογάν (και το μέρος του AKP που συσπειρώνεται γύρω από τον σημερινό Πρόεδρο της χώρας) ότι στήνει κάλπες για να προωθήσει ιδιαίτερες επιδιώξεις του.

Την ίδια στιγμή, το HDP συμμετέχει στην κυβέρνηση, «αναλαμβάνοντας» τα υπουργεία Ανάπτυξης και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, με τον πρόεδρό του, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, να ισχυρίζεται ότι η επιλογή αυτή αφορά την προσπάθεια του HDP να αποτρέψει έναν πόλεμο.

Συνεχίζονται οι συγκρούσεις

Χτες, έγινε γνωστό ότι μεθαύριο, Πέμπτη, θα συνεδριάσει εκτάκτως η Ολομέλεια της Βουλής για να παραταθεί η στρατιωτική επιχείρηση που ξεκίνησε τον Ιούλη σε εδάφη Συρίας και Ιράκ, στο όνομα της υπεράσπισης της εθνικής ασφάλειας και της εδαφικής ακεραιότητας.

Την ίδια περίοδο, συνεχίζονται και οι επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας από ενόπλους, που αποδίδονται στο PKK. Τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι χτες σκοτώθηκαν συνολικά επτά άτομα, ανάμεσά τους ένα 12χρονο αγόρι, μετά από συγκρούσεις στη νοτιοανατολική Τουρκία. Ακόμα, σε επίθεση ενόπλων που έγινε στο Ντιγιάρμπακιρ σκοτώθηκε και ο πρώην επικεφαλής της οργάνωσης νεολαίας του ΑΚP Γιουνούς Κόσα.

Τέλος, ενδιαφέρον παρουσιάζει η είδηση της άφιξης στο Τελ Αβίβ, για πρώτη φορά μετά το «πάγωμα» των σχέσεων των δύο χωρών τα τελευταία χρόνια, τουρκικής αντιπροσωπείας με επικεφαλής τον καθηγητή Γιοράν Σακ, εκπρόσωπο της «δεξαμενής σκέψης» Ινστιτούτο Πολιτικών και Οικονομικών Μελετών. Τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν πως η αποστολή επρόκειτο να συναντήσει τον Ισραηλινό υφυπουργό Περιφερειακής Συνεργασίας Αγιούμπ Κάρα και ένα βασικό θέμα των επαφών θα ήταν η δημιουργία βιομηχανικής ζώνης κοντά στην Τζενίν της Δυτικής Οχθης.

ΛΙΒΑΝΟΣ
Νέες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Εντείνεται η ενδοαστική πολιτική κρίση στο Λίβανο, που πυροδοτείται από τους συνεχιζόμενους λόφους σκουπιδιών που πνίγουν την πρωτεύουσα Βηρυτό και «τροφοδοτείται» από τον πόλεμο που σπαράσσει από το 2011 τη γειτονική Συρία. Την Κυριακή, πολλές χιλιάδες άτομα συμμετείχαν σε νέα μαζική συγκέντρωση και διαδήλωση στην κεντρική πλατεία Μαρτύρων της Βηρυτού, με συνθήματα την «καρατόμηση» των υπουργών Εσωτερικών και Περιβάλλοντος, που θεωρούνται άμεσα υπεύθυνοι για τη σημερινή κατάσταση, και την παραίτηση της κυβέρνησης.

Πολλοί από τους διαδηλωτές ανταποκρίθηκαν σε κάλεσμα της νέας, αντικυβερνητικής οργάνωσης «YOU STINK» (σ.σ. «Βρωμάς), που δημιουργήθηκε αρχικά ως κίνημα διαμαρτυρίας για τα βουνά σκουπιδιών και εξελίσσεται σε ένα είδος «πολιτικού» κινήματος κατά της διαφθοράς. Οι διοργανωτές της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας έθεσαν στην κυβέρνηση «τελεσίγραφο» έως αύριο Τετάρτη απαιτώντας έως τότε την άμεση αποπομπή και αντικατάσταση των αρμόδιων υπουργών Περιβάλλοντος και Εσωτερικών (που κατηγορείται για την ιδιαίτερα βίαιη επέμβαση των αστυνομικών, την προπερασμένη Κυριακή, με αποτέλεσμα εκατοντάδες τραυματίες και μερικές δεκάδες νεκρούς). Σε αντίθετη περίπτωση, διεμήνυσαν πως θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις μέχρι την επίτευξη του στόχου τους.

Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Ναμπίχ Μπέρι, προσπάθησε να εκτονώσει την ένταση διαβεβαιώνοντας πως έχει ξεκινήσει επαφές με υψηλόβαθμους κυβερνητικούς αξιωματούχους ώστε να βρεθεί μία λύση «εντός συστήματος». Ο ίδιος απέρριψε τις πιέσεις για την παραίτηση της κυβέρνησης ή των αρμόδιων υπουργών, καλώντας τον πρωθυπουργό και τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των κομμάτων της Βουλής σε συνάντηση μέσα στις επόμενες μέρες προκειμένου, όπως είπε, να συμφωνήσουν όλοι σε έναν «οδικό χάρτη» για τη διεξαγωγή νέων εκλογών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ