Τρίτη 1 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ
Νέες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Εντείνεται η ενδοαστική πολιτική κρίση στο Λίβανο, που πυροδοτείται από τους συνεχιζόμενους λόφους σκουπιδιών που πνίγουν την πρωτεύουσα Βηρυτό και «τροφοδοτείται» από τον πόλεμο που σπαράσσει από το 2011 τη γειτονική Συρία. Την Κυριακή, πολλές χιλιάδες άτομα συμμετείχαν σε νέα μαζική συγκέντρωση και διαδήλωση στην κεντρική πλατεία Μαρτύρων της Βηρυτού, με συνθήματα την «καρατόμηση» των υπουργών Εσωτερικών και Περιβάλλοντος, που θεωρούνται άμεσα υπεύθυνοι για τη σημερινή κατάσταση, και την παραίτηση της κυβέρνησης.

Πολλοί από τους διαδηλωτές ανταποκρίθηκαν σε κάλεσμα της νέας, αντικυβερνητικής οργάνωσης «YOU STINK» (σ.σ. «Βρωμάς), που δημιουργήθηκε αρχικά ως κίνημα διαμαρτυρίας για τα βουνά σκουπιδιών και εξελίσσεται σε ένα είδος «πολιτικού» κινήματος κατά της διαφθοράς. Οι διοργανωτές της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας έθεσαν στην κυβέρνηση «τελεσίγραφο» έως αύριο Τετάρτη απαιτώντας έως τότε την άμεση αποπομπή και αντικατάσταση των αρμόδιων υπουργών Περιβάλλοντος και Εσωτερικών (που κατηγορείται για την ιδιαίτερα βίαιη επέμβαση των αστυνομικών, την προπερασμένη Κυριακή, με αποτέλεσμα εκατοντάδες τραυματίες και μερικές δεκάδες νεκρούς). Σε αντίθετη περίπτωση, διεμήνυσαν πως θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις μέχρι την επίτευξη του στόχου τους.

Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Ναμπίχ Μπέρι, προσπάθησε να εκτονώσει την ένταση διαβεβαιώνοντας πως έχει ξεκινήσει επαφές με υψηλόβαθμους κυβερνητικούς αξιωματούχους ώστε να βρεθεί μία λύση «εντός συστήματος». Ο ίδιος απέρριψε τις πιέσεις για την παραίτηση της κυβέρνησης ή των αρμόδιων υπουργών, καλώντας τον πρωθυπουργό και τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των κομμάτων της Βουλής σε συνάντηση μέσα στις επόμενες μέρες προκειμένου, όπως είπε, να συμφωνήσουν όλοι σε έναν «οδικό χάρτη» για τη διεξαγωγή νέων εκλογών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ