Τρίτη 1 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Κοίτασμα αερίου φουντώνει τον ανταγωνισμό

ΚΑΪΡΟ.--

Σημαντικές ανακατατάξεις και όξυνση του ενεργειακού ανταγωνισμού μεταξύ μονοπωλίων στην Ανατολική Μεσόγειο αναμένεται να προκαλέσει η εκμετάλλευση του νέου τεράστιου υποθαλάσσιου κοιτάσματος φυσικού αερίου, περίπου 30 τρισεκατομμυρίων ποδιών φυσικού αερίου, που ανακοίνωσε την Κυριακή η ιταλική πετρελαϊκή εταιρεία ΕNI στην περιοχή Ζορ, απόσταση 129 χλμ. από τις ακτές της Αιγύπτου στη Μεσόγειο, σε βάθος 1.450 μέτρων και σε μία έκταση 100 τ. χλμ.

Το τεράστιο κοίτασμα, που χαρακτηρίστηκε από τον επικεφαλής της ιταλικής ΕΝΙ, Κλαούντιο Ντεσκάλτζι, «υπερ-γιγάντιο», εκτιμάται πως θα μπορούσε να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της Αιγύπτου για αρκετές δεκαετίες, όχι βεβαίως προς όφελος του λαού, που στην πλειονότητά του ζει βουτηγμένος στην ανέχεια, αλλά προς όφελος της αιγυπτιακής αστικής τάξης και του στρατιωτικού κατεστημένου.

Η ανακάλυψή του ήδη προκάλεσε ενδιαφέρουσες αντιδράσεις.

Ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας, Γιουβάλ Στέινιτζ, χαρακτήρισε την εξέλιξη «εγερτήριο ξύπνημα» για τη χώρα του, σημειώνοντας ότι όσο οι ισραηλινές αρχές καθυστερούν την κατάρτιση ενός «οδικού χάρτη» για την εκμετάλλευση των υποθαλάσσιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων «Λεβιάθαν» και «Ταμάρ», «ο κόσμος γύρω μας αλλάζει με επιπτώσεις για τις πιθανές μελλοντικές εξαγωγές ενέργειας του Ισραήλ».

Ο Κύπριος ομόλογός του, Γιώργος Λακκοτρύπης, σημείωσε ότι το αιγυπτιακό νέο κοίτασμα, επειδή είναι «πολύ κοντά στα θαλάσσια σύνορα Κύπρου - Αιγύπτου», αναπτερώνει, όπως είπε, τις ελπίδες για νέα κυπριακά κοιτάσματα. Απέρριψε ότι θα επηρεάσει αρνητικά την ενεργειακή συμμαχία Κύπρου - Αιγύπτου και αποκάλυψε ότι χτες το πρωί είχε επικοινωνία με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, που τον διαβεβαίωσε πως οι σχεδιασμοί για μεταφορά κυπριακού φυσικού αερίου προς την Αίγυπτο συνεχίζονται κανονικά.

Τέλος, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, συνεχάρη την ENI χαρακτηρίζοντας την εξέλιξη «εξαιρετικό αποτέλεσμα που εντάσσεται στο πλαίσιο των ιταλο-αιγυπτιακών σχέσεων, σε μια οπτική στρατηγικής οικονομικής συνεργασίας, που αφορά την Ιταλία και γενικότερα όλη την αφρικανική ήπειρο».

Η ΕΝΙ δραστηριοποιείται στην Αίγυπτο από το 1954, μέσω της θυγατρικής της IEOC. Τον περασμένο Ιούνη στελέχη της εταιρείας έκλεισαν συμφωνία ύψους δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων με την αιγυπτιακή κυβέρνηση προκειμένου να ξεκινήσουν πετρελαϊκές έρευνες στη Χερσόνησο του Σινά, στον Κόλπο του Σουέζ και στο Δέλτα του Νείλου.

  • Οι βουλευτικές εκλογές στην Αίγυπτο ανακοινώθηκε ότι θα διεξαχθούν σε δύο φάσεις: Στις 18 - 19 Οκτώβρη και στις 22 - 23 Νοέμβρη.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ