Τρίτη 1 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
Ράις και Σταϊνμάγερ στο Πακιστάν

Από τις δηλώσεις του Γερμανού ΥΠΕΞ στο Ισλαμαμπάντ
Από τις δηλώσεις του Γερμανού ΥΠΕΞ στο Ισλαμαμπάντ
ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Το έντονο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τις «ισορροπίες» στην Κεντρική Ασία επιβεβαίωσε η διήμερη επίσκεψη της Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Σούζαν Ράις στο Πακιστάν. Η Ράις συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, Ναουάζ Σαρίφ, τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγό Ραχίλ Σαρίφ, αλλά και τον Πακιστανό ομόλογό της Σαρτάζ Αζίζ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, η Ράις κάλεσε το Ισλαμαμπάντ να δυναμώσει τη συμβολή του για την αντιμετώπιση των «τρομοκρατικών εστιών» εντός των συνόρων του, με στόχο την προώθηση της «περιφερειακής ειρήνης και σταθερότητας».

Ο πακιστανικός στρατός εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία η Σ. Ράις και ο στρατηγός Ρ. Σαρίφ συμφώνησαν «στη συνεχιζόμενη ανάγκη για στενή συνεργασία με στόχο τη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στο Αφγανιστάν και την περιοχή».

Στην πακιστανική πρωτεύουσα βρέθηκε χτες όμως και ο ΥΠΕΞ της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, του οποίου οι επαφές επικεντρώθηκαν επίσης στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις Αφγανιστάν - «Ταλιμπάν», αλλά και την πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων Καμπούλ - Ισλαμαμπάντ. Η «Ντόιτσε Βέλε» μετέδωσε πως ο Γερμανός αξιωματούχος υπογράμμισε την ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας κατά των «εξτρεμιστών» και του «τρόμου», καλώντας τις δυο χώρες να διατηρήσουν μεταξύ τους ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας. Πριν την πακιστανική πρωτεύουσα, ο Σταϊνμάγερ βρέθηκε και στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν όπου επίσης ευχήθηκε για γοργή βελτίωση των αφγανο-πακιστανικών σχέσεων, αλλά και επανέναρξη των συνομιλιών με τους «Ταλιμπάν».

Ενώ τον περασμένο Ιούλη ήταν αρκετά ορατό το ενδεχόμενο επανέναρξης των επίσημων διαπραγματεύσεων «Ταλιμπάν» - αφγανικής κυβέρνησης, η ανάδειξη νέου ηγέτη των «Ταλιμπάν» (μετά την επίσημη δημοσιοποίηση του θανάτου του Μουλά Ομάρ) φαίνεται ότι δημιούργησε νέα δεδομένα και στο εσωτερικό της συγκεκριμένης οργάνωσης «τζιχαντιστών», όπου δε βλέπουν όλοι με «καλό μάτι» μια ενδεχόμενη συνεργασία με την αφγανική κυβέρνηση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο Πακιστάν ο Τούρκος πρωθυπουργός (2015-02-18 00:00:00.0)
Ρεκόρ θυμάτων αμάχων (2011-02-02 00:00:00.0)
Αλληλοκατηγορίες για τους Ταλιμπάν (2010-07-07 00:00:00.0)
Κατοχική επίθεση σε νοσοκομείο (2009-08-28 00:00:00.0)
Ανησυχεί για τη διπλωματία, σιωπά για την τύχη των ξένων μαχητών (2001-11-28 00:00:00.0)
Αναμένοντας την επίθεση (2001-09-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ