Τετάρτη 28 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Ανησυχεί για τη διπλωματία, σιωπά για την τύχη των ξένων μαχητών

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-

Η ανησυχία για τα πιθανά αποτελέσματα της σύσκεψης που διεξάγεται στη Βόννη κυριαρχεί στην πακιστανική πρωτεύουσα. Παράλληλα, συνεχίζεται ο θόρυβος για την τύχη των ξένων μαχητών που είχαν εγκλωβιστεί στην Κουντούζ, κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της από τις δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας.

Παραγκωνισμένη από τις διπλωματικές εξελίξεις φέρεται να νιώθει η πακιστανική ηγεσία καθώς δε συμμετέχει στη σύνοδο που άρχισε, χτες, στη Βόννη. Η ανησυχία της πακιστανικής ηγεσίας εντείνεται από το γεγονός ότι στη Βόννη συμμετέχει ινδική αντιπροσωπεία (μάλιστα ο Ινδός πρωθυπουργός, Βάτζπαγιε, δήλωνε ξεκάθαρα ότι η χώρα του διεκδικεί ενεργότερο ρόλο στο μετα-Ταλιμπάν Αφγανιστάν) και επειδή δεν εισακούστηκε η πακιστανική έκκληση για συμμετοχή μετριοπαθών Ταλιμπάν σε ένα νέο κυβερνητικό σχήμα.

Σιγήν ιχθύος τηρεί η πακιστανική ηγεσία και για τις πληροφορίες ότι πακιστανικά μεταγωγικά αεροσκάφη φυγάδευσαν μεγάλο αλλά άγνωστο αριθμό ξένων μαχητών από την Κουντούζ. Ο πολέμαρχος Νταούντ Κχαν, που κατέλαβε την πόλη, δήλωνε ότι πτήσεις διεξάγονταν από την Παρασκευή το βράδυ μέχρι την Κυριακή, λίγες ώρες πριν καταληφθεί οριστικά η πόλη. Σύμφωνα με την αφγανική αντιπολίτευση, στην πόλη βρίσκονταν περίπου 6.000 ξένοι μαχητές, εκ των οποίων, τελικά, η πλειοψηφία αγνοείται. Ο Κχαν υποστήριξε ότι «οι Αμερικανοί που ελέγχουν τον εναέριο χώρο, αν ήθελαν, θα μπορούσαν να σταματήσουν τα πακιστανικά αεροσκάφη με Πακιστανούς, Αραβες και Τσετσένους μαχητές».

Ο αρχηγός του αμερικανικού ΓΕΣ, πάντως, Ρίτσαρντ Μάγιερς, υποστήριζε ότι το αεροδρόμιο της επίμαχης πόλης έχει «σχεδόν καταστραφεί» από τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς και «λογικά δεν μπορεί να προσγειωθεί μεταγωγικό αεροσκάφος». Ο υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, δήλωνε ότι δεν έχει καμία σχετική πληροφορία.

Χαμηλούς τόνους τήρησε η πακιστανική ηγεσία και σχετικά με το μακελειό που έγινε στο φρούριο της Μαζάρ ε Σαρίφ. Εκπρόσωποι όλων των ισλαμιστικών πακιστανικών οργανώσεων κήρυξαν τη χτεσινή μέρα ως μέρα εθνικού πένθους, καθώς υποστηρίζουν ότι η πλειοψηφία των νεκρών αιχμαλώτων είναι Πακιστανοί και κατηγορούν την ηγεσία Μουσαράφ ότι δεν παρενέβη για να εμποδίσει «το έγκλημα» και την αφγανική αντιπολίτευση ότι «το προκάλεσε». Ο Περβέζ Μουσαράφ φέρεται να δήλωσε ότι «οι εξελίξεις μπορεί να χρησιμεύσουν ως παράδειγμα για να γίνει κατανοητό πως δεν πρέπει να υπάρχουν παρεμβάσεις στα εσωτερικά άλλων χωρών». Πάντως, ο εκπρόσωπός του, Ρασίντ Κουρέσι, ζητούσε από τον ΟΗΕ και από τη διεθνή κοινότητα να διαλευκάνει τις συνθήκες του μακελειού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ