Τετάρτη 28 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
Στο στόχαστρο οι λαοί
«Μάχες» μαίνονται...
  • Κρίθηκε «οριστικά» η τύχη της Κουντούζ, αβέβαιη του Κανταχάρ
  • Ρώσοι στρατιώτες στην Καμπούλ;
  • Μετά τους Αμερικανούς και Βρετανοί κομάντος SAS τραυματίες, σύμφωνα με το βρετανικό Τύπο
  • Οι Αμερικανοί εγκαθιστούν βάση

Βρετανοί των ειδικών δυνάμεων που δρουν στην περιοχή του Μαζάρ ι Σαρίφ

Associated Press

Βρετανοί των ειδικών δυνάμεων που δρουν στην περιοχή του Μαζάρ ι Σαρίφ
ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΚΑΜΠΟΥΛ - ΚΑΝΤΑΧΑΡ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Ενώ ο πόλεμος είναι έτοιμος να διαχυθεί στις πέντε γωνιές του πλανήτη, με πρώτο το Ιράκ, παντελώς τίποτα δεν έχει κριθεί στο ίδιο το Αφγανιστάν, όπου οι μάχες μαίνονται κυρίως το Νότο της χώρας, με επίκεντρο το «προπύργιο» - για πόσο ακόμη τάχα; - των Ταλιμπάν, την πόλη Κανταχάρ. Το Κανταχάρ, όπου εστιάζεται κυρίως η δράση των Αμερικανών και Βρετανών κομάντος. Στην Καμπούλ πάντως μετά από δώδεκα χρόνια, σύμφωνα με πληροφορίες, εθεάθησαν οι πρώτοι Ρώσοι στρατιώτες. Ολα αυτά τα δρώμενα εντός του Αφγανιστάν, τη στιγμή που στη Βόννη τα παζάρια για το πολιτικό μέλλον έχουν ανάψει.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Ουόκερ Μπους, κατά τις τελευταίες του δηλώσεις, ήταν εξαιρετικά σαφής όσον αφορά τους απώτερους στόχους της αμερικανικής πολεμικής εκστρατείας. Προειδοποίησε όμως συνάμα ότι η επιχείρηση στο Αφγανιστάν εισέρχεται σε μια νέα επικίνδυνη φάση, καθώς οι Αμερικανοί κομάντος βρίσκονται πλέον στο Κανταχάρ, μπαίνοντας ίσως στην πλέον κρίσιμη καμπή του εγχειρήματος εντοπισμού του Οσάμα Μπιν Λάντεν. Του Οσάμα Μπιν Λάντεν, ο οποίος όμως αν κανείς πιστέψει το δημοσίευμα του βρετανικού «Ιντιπέντεν», που συναινούν με παλαιότερες πληροφορίες, κρύβεται στα Λευκά Ορη, λίγο νοτιότερα από την Τζαλαλαμπάντ και πολύ μακρύτερα από την περιοχή δράσης των Αμερικανών κομάντος.

«Μυστήρια» στην Κουντούζ

Πάντως, τους κομάντος συνδράμουν αεροσκάφη που συνεχίζουν τους βομβαρδισμούς στην περιοχή, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι στο στόχαστρό τους «αδιευκρίνιστο υπό ποιες συνθήκες» μπήκαν και δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας στην Κουντούζ, την οποία η αντιπολίτευση ελέγχει πλήρως. Στην Κουντούζ, που η τύχη της εξ ολοκλήρου κρίθηκε τη νύχτα της Δευτέρας, σύμφωνα με την ινδική εφημερίδα «Τάιμς οφ Ιντια», όπου οι μάχες μαίνονταν μέχρι τη στιγμή, που και η τελευταία θέση των Ταλιμπάν τέθηκε υπό έλεγχο. Κατά το Γαλλικό Πρακτορείο, που μεταφέρει δηλώσεις του οπλαρχηγού Σαλίμ Μοχάμαντ, περίπου 5.750 Ταλιμπάν, «όλοι τους Αφγανοί» έχουν ήδη παραδοθεί, ενώ υπάρχουν επίσης και 100 νεκροί και «από τις δύο πλευρές». Την «παράδοξη» εικόνα συμπληρώνει και η είδηση ότι περίπου 3.000 Μουτζαχεντίν, υπό τις διαταγές του πολέμαρχου Νταούντ Χαν, εισέβαλαν και αυτοί στην Κουντούζ που μέχρι χτες ήταν σχεδόν καθ' ολοκληρία υπό τον έλεγχο του Ουζμπέκου Αμπντούλ Ρασίντ Ντόστουμ.

Και πάλι δημοσίευμα των «Τάιμς οφ Ιντια», αναφέρει ότι στο αεροδρόμιο του Μπαγκράμ χτες προσγειώθηκαν τρία ρωσικά αεροσκάφη που μετέφεραν ένα ουλαμό που αποτελείται από 13 οχήματα, 9 μεταφοράς προσωπικού, τρία οχήματα ανεφοδιασμού και ένα όχημα που φέρει το σύμβολο του Ερυθρού Σταυρού. Το κομβόι είχε προορισμό την πρωτεύουσα Καμπούλ, ενώ σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της ρωσικής κυβέρνησης, η πρεσβεία στην αφγανική πρωτεύουσα ανοίγει και πάλι. Οσο για τη μεταφορά τμήματος του ρωσικού στρατεύματος η εξήγηση είναι ότι πρόκειται για «αρωγή στην ανθρωπιστική βοήθεια».

Στα άλλα σημεία του Αφγανιστάν. Το βράδυ της Δευτέρας, ένας Σουηδός εικονολήπτης σκοτώθηκε στο Βόρειο Αφγανιστάν, όταν ληστές εισέβαλαν στο σπίτι που έμενε μαζί με συναδέλφους του, με σκοπό τη ληστεία. Οι Ταλιμπάν έχασαν τον έλεγχο της πόλης Σπιν Μπόλντακ, μεταξύ του Κανταχάρ και της πακιστανικής μεθορίου, στο νότιο Αφγανιστάν, όπως μετέδωσε χτες το πρακτορείο AIP.

Αμερικανική βάση στο Κανταχάρ

Στο Βόρειο Αφγανιστάν οι δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας ανακατέλαβαν χτες το μεγαλύτερο μέρος του φρουρίου Καλάι Τζάνγκι, που έλεγχαν ξένοι φιλοταλιμπάν μαχητές, όπως δήλωσε ο Μοχάμεντ Νούρι, ένας από τους τοπικούς πολέμαρχους. Σύμφωνα με τον Νουρί στη διάρκεια των μαχών έχασαν τη ζωή τους 45 έως 50 μαχητές της Βόρειας Συμμαχίας, ενώ σύμφωνα με τη Βόρεια Συμμαχία οι νεκροί από το στρατόπεδο των φιλοταλιμπάν μαχητών ανέρχονται σε 300 έως 400.

Ομως, «απώλειες», παντός είδους, δεν υπάρχουν μόνο εντός των γραμμών των Ταλιμπάν ή των Μουτζαχεντίν. Είναι ήδη γνωστό ότι πέντε μέλη των αμερικανικών δυνάμεων τραυματίστηκαν. Χτες το αμερικανικό Πεντάγωνο παραδέχτηκε ότι τα πέντε μέλη τραυματίστηκαν κατά λάθος από αμερικανικές βόμβες που κατευθύνονταν μέσω δορυφόρου και είχαν ως στόχο το οχυρό, στο Μαζάρ ι Σαρίφ.

Τραυματίες όμως και στις τάξεις των Βρετανών κομάντος, σύμφωνα με δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου. Οι τέσσερις Βρετανοί στρατιώτες που τραυματίστηκαν στο Αφγανιστάν είναι μέλη του SAS, των ειδικών δυνάμεων που αναζητούν ίχνη του Οσάμα Μπιν Λάντεν στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με την «Ντέιλι Τέλεγκραφ» και τη Σαν. Τα τέσσερα μέλη του SAS τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια επιχείρησης κοντά στο Κανταχάρ, καθώς αναζητούσαν τον Μπιν Λάντεν, έγραφε χθες στην πρώτη της σελίδα η «Σαν». Φυσικά, το βρετανικό υπουργείο Αμυνας αρνείται για λόγους αρχής να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο για τις δραστηριότητες του SAS, αν και ο υπουργός Αμυνας της Βρετανίας, Τζεφ Χουν, ανακοίνωσε ότι τέσσερις Βρετανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν πρόσφατα στο Αφγανιστάν, ένας από τους οποίους σοβαρά.

Τέλος, οι αμερικανικές δυνάμεις, ο οποίες ανέπτυξαν 500 Πεζοναύτες, τεθωρακισμένα άρματα και μονάδες του πυροβολικού στην περιοχή του Κανταχάρ, εγκατέστησαν, σύμφωνα με το Πεντάγωνο, μία προωθημένη επιχειρησιακή βάση υπό την υποστήριξη αεροσκαφών και ελικοπτέρων που διεξάγουν επιχειρήσεις από αμερικανικά αεροπλανοφόρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ