Τρίτη 25 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Αναμένοντας την επίθεση

Ελεγχοι στα σύνορα Πακιστάν -Αφγανιστάν

Associated Press

Ελεγχοι στα σύνορα Πακιστάν -Αφγανιστάν
ΚΑΜΠΟΥΛ.--

«Και να σκοτωθεί ο μπιν Λάντεν, οι ΗΠΑ δε θα απαλλαγούν από την τρομοκρατία. Αν πραγματικά θέλουν κάτι τέτοιο, ας αποσύρουν τις στρατιωτικές δυνάμεις τους από τον Κόλπο και ας αλλάξουν τη μεροληπτική στάση τους απέναντι στους Παλαιστινίους». Αυτά συμβούλευε, σε χτεσινή του ανακοίνωση, την Ουάσιγκτον, ο ηγέτης των Ταλιμπάν, μουλάς Μοχάμαντ Ομάρ, ο οποίος εκτιμούσε ότι «οι ΗΠΑ επιθυμούν την ανατροπή των Ταλιμπάν και την αντικατάστασή τους με κάποια φιλοαμερικανική ηγεσία. Στην προσπάθειά τους αυτή, τελικά οι ίδιες θα καούν», κατέληγε η ανακοίνωσή του.

Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι μόλις την περασμένη βδομάδα η βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν» φιλοξενούσε άρθρο, σύμφωνα με το οποίο η CIA έχει απεργαστεί σχέδιο ανατροπής των Ταλιμπάν, με στόχο να τεθεί το Αφγανιστάν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Χτες, μάλιστα, εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού δήλωνε ότι «το Λονδίνο επιθυμεί την ανατροπή τους και την αντικατάστασή τους από δημοκρατική ηγεσία».

Ταυτόχρονα, ο μοναδικός εκπρόσωπος των Ταλιμπάν εκτός Αφγανιστάν, αφού και τα ΗΑΕ διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις τους, ο πρέσβης στο Ισλαμαμπάντ, μουλάς Ζαέεφ απευθυνόταν στον «φίλο, δίκαια θλιμμένο αμερικανικό λαό, ο οποίος τόσο συμπαραστάθηκε στον αγώνα των Ταλιμπάν κατά της Σοβιετικής κατοχής», ζητώντας τη συμπαράστασή του και τώρα μέσα από την άσκηση πίεσης προς την αμερικανική ηγεσία. Οπως έγινε γνωστό, ανάλογη έκκληση περιλάμβανε και η επιστολή του υπουργού Εξωτερικών των Ταλιμπάν, μουλά Ουακίμ Αχμέντ Μουταουακίλ, προς τον ΟΗΕ και προς τον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης, από τους οποίους ζήτησε να παρέμβουν «προκειμένου να μην επιβληθεί, πάλι, η θέληση μιας ισχυρής χώρας στις αδύναμες χώρες». Ο ίδιος, με δηλώσεις, προειδοποιούσε ότι «αν βομβαρδιστεί το Αφγανιστάν θα σκοτωθούν αθώοι, αν γίνει χερσαία επέμβαση, τότε θα μετατραπεί σε νεκροταφείο για τους Αμερικανούς».

Σύμφωνα, πάντα, με ανακοινώσεις των Ταλιμπάν, 300.000 μαχητές τους προωθούνται στα σύνορα, ενώ ανακοίνωσαν ότι κατέρριψαν και δεύτερο αεροσκάφος (αγνώστου ταυτότητας) στα βόρεια της χώρας, μόλις λίγα εικοσιτετράωρα μετά τη γνωστοποίηση κατάρριψης ενός μη επανδρωμένου αμερικανικού αεροσκάφους. Παράλληλα, εντείνονταν οι μάχες, στην ίδια περιοχή, ανάμεσα στους Ταλιμπάν και στην αφγανική αντιπολίτευση.

Η πακιστανική ηγεσία ανακοίνωσε ότι ανακλήθηκε στο Ισλαμαμπάντ η 12μελής διπλωματική της αντιπροσωπεία από την Καμπούλ, αν και δε διεκόπησαν οι διπλωματικές σχέσεις Πακιστάν - Αφγανιστάν. Επίσης, επιβεβαιώθηκε ότι στη χώρα βρίσκεται πολυμελής αμερικανική στρατιωτική αντιπροσωπεία, για να συνεργαστεί σε επίπεδο μυστικών υπηρεσιών. Την ίδια στιγμή, Ινδοί αξιωματούχοι δήλωναν ότι οι μάχες στο Κασμίρ έχουν μειωθεί καθώς μεγάλος αριθμός Πακιστανών ισλαμιστών μαχητών έχει αποχωρήσει με προορισμό το Αφγανιστάν.

Χτες ήταν και η τελευταία μέρα λειτουργίας στο Αφγανιστάν για τα γραφεία του ΟΗΕ και του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος, που, τις τελευταίες ημέρες, ούτως ή άλλως, υπολειτουργούσαν μόνο με τους ντόπιους υπαλλήλους. Η εκπρόσωπος του ΠΕΠ, στο Ισλαμαμπάντ, Στέφανι Μπάνκερ, ανακοίνωνε ότι δυνάμεις των Ταλιμπάν εισέβαλαν σε όλα τα γραφεία, απείλησαν τη ζωή του προσωπικού, το οποίο διατάχθηκε να μη χρησιμοποιήσει ξανά κανένα μέσο επικοινωνίας και κατέσχεσαν τους τελευταίους 1.400 τόνους τροφίμων. Κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για επικείμενη ανθρωπιστική τραγωδία, η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες ανακοίνωσε ότι το Πακιστάν δεσμεύτηκε να δεχτεί επιπλέον Αφγανούς πρόσφυγες, ενώ σχετική έκκληση έκαναν προς το Πακιστάν και προς το Ιράν, τόσο οι Ταλιμπάν όσο και η αφγανική αντιπολίτευση.

Τέλος, το αραβικό τηλεοπτικό δορυφορικό δίκτυο al Jazeera μετέδιδε, όπως υποστήριζε, γραπτή δήλωση του Οσάμα μπιν Λάντεν, όπου εξέφραζε τη λύπη του για το θάνατο των Πακιστανών «αδελφών σε αντιαμερικανικές διαδηλώσεις» και «καλούσε τους Πακιστανούς μουσουλμάνους να συμμετέχουν στον ιερό πόλεμο κατά των ΗΠΑ στο πλευρό του αφγανικού λαού υπό την ηγεσία του μουλά Ομάρ». Από την πλευρά τους, οι Ταλιμπάν επαναλάμβαναν, χτες, ότι αγνοείται η τύχη του μπιν Λάντεν, τον οποίο αναζητούν για να του γνωστοποιήσουν τη συμβουλευτική απόφαση του Ανώτατου Ισλαμικού Συμβουλίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ