ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Νοέμβρη 2007
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ - ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Κινητικότητα για την ανθρωπιστική ανταλλαγή

ΚΑΡΑΚΑΣ - ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

Κινητικότητα παρατηρείται εκ νέου όσον αφορά μία ενδεχόμενη συμφωνία ανθρωπιστικής ανταλλαγής μεταξύ της κυβέρνησης του αντιδραστικού προέδρου Αλβαρο Ουρίμπε και των Ενόπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC).

Εξαιρετικά αισιόδοξος για την πρόοδο και πιθανή επίτευξη της συμφωνίας εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε πριν αναχωρήσει για τη Χιλή, για να συμμετάσχει στην 17η Ιβηροαμερικανική Σύνοδο όπου στο περιθώριό της θα συναντηθεί και με τον Ουρίμπε. Ο Τσάβες τόνισε ότι μία πόρτα έχει «μισανοίξει» και παρά τις υπέρμετρες δυσκολίες που υπήρχαν και ακόμη υπάρχουν η «πόρτα μπορεί να ανοίξει» στη συνάντηση που θα έχει τα ξημερώματα της Τρίτης προς Τετάρτη με τον ηγέτη των FARC, Μανουέλ Μαρουλάντα.

Την ίδια στιγμή το ζήτημα των βίαιων και ένοπλων περιστατικών στα πανεπιστήμια συνεχίζονται, μάλιστα με λεπτομέρειες που προσομοιάζουν στα γεγονότα του Απρίλη του 2002 τα οποία οδήγησαν στο 48ωρο πραξικόπημα. Συγκρούσεις ένοπλων συμμοριών στο Πανεπιστήμιο της Ζούλια - πολιτεία άντρο της αντιπολίτευσης - προκάλεσαν το θάνατο δύο φοιτητών, ενώ έρευνες εκ μέρους της Γενικής Εισαγγελίας μετά από επείγουσα εντολή του Κοινοβουλίου γίνονται για το περιστατικό όπου μασκοφόροι άνοιξαν πυρ μέσα στον περίβολο του Κεντρικού Πανεπιστημίου του Καράκας (UCV) με αποτέλεσμα τον τραυματισμό 9 φοιτητών.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολας Μαδούρο έκανε λόγο για άμεση ανάμειξη της CIA, ενώ ο Εκτορ Ροντρίγκες, μέλος του Προεδρείου της Φοιτητικής Ενωσης, κατήγγειλε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι ξένα προς τον πανεπιστημιακό χώρο άτομα, χαρακτηρισμένα ως «ακροδεξιοί» είχαν κεντρικό ρόλο στα επεισόδια στο UCV.

ΧΙΛΗ
Ξεκίνησε η Ιβηροαμερικανική Σύνοδος

«Η κοινωνική συνοχή μπορεί να υπάρξει μόνο σε ένα σύστημα που να βασίζεται στη δικαιοσύνη και την ισότητα», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Κούβας

Από τις εργασίες της Συνόδου

Associated Press

Από τις εργασίες της Συνόδου
ΣΑΝΤΙΑΓΟ.--

Περί «νέου κοινωνικού συμβολαίου» έκανε λόγο η Μισέλ Μπατσελέ, πρόεδρος και οικοδεσπότης της 17ης Ιβηροαμερικανικής Συνόδου, κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας ομιλίας της για τις εργασίες της Συνόδου. Το κύριο θέμα της ατζέντας της συνόδου είναι η «κοινωνική συνοχή» και η Μπατσελέ προχωρώντας σε ένα ευχολόγιο είπε: «Είναι το όνειρο για κοινωνική δικαιοσύνη, για πιο δίκαιες και πιο ελεύθερες κοινωνίες» και κάλεσε τους ηγέτες των 22 χωρών που συμμετέχουν στη Σύνοδο να «αλλάξουν την άδικη ιστορία» της περιοχής και να εξαλείψουν την ανισότητα, τη φτώχεια και να ισχυροποιήσουν τη «δημοκρατία». Την αστική δημοκρατία, βεβαίως, εννοεί η σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος, ζήτημα διαχείρισης του εκμεταλλευτικού συστήματος θέτει και όχι ανατροπή του.

Η «κοινωνική συνοχή» μπορεί να γίνει δυνατή μόνο ως αποτέλεσμα ενός κοινωνικού συστήματος που βασίζεται στη δικαιοσύνη και την ισότητα, τόνισε, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Σύνοδο, ο αντιπρόεδρος της Κούβας, Κάρλος Λάγκε. Ανέφερε ως παράδειγμα τον ιστορικό αγώνα της κουβανικής επανάστασης, της σοσιαλιστικής Κούβας, που παλεύει όχι μόνο να αντεπεξέλθει στις υπέρμετρες δυσκολίες εξαιτίας του εμπάργκο και των συνεχών επιθετικών ενεργειών εκ μέρους των ΗΠΑ, αλλά και να οικοδομήσει ένα σύστημα δικαιοσύνης και ισότητας. «Είναι ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί η κοινωνική συνοχή», διαβεβαίωσε ο Λάγκε, για να τονίσει με σημασία, «μία πραγματική κοινωνική συνοχή».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγο Τσάβες, αμφισβήτησε έντονα την πιθανότητα επίτευξης του υποτιθέμενου στόχου της «κοινωνικής συνοχής» σε κοινωνίες που μαστίζονται από τη φτώχεια, εξαιτίας της πολιτικής που ακολουθείται. Καταρχήν, τόνισε ο Τσάβες, πρέπει πρώτα να προωθήσουμε το μετασχηματισμό αυτών των κοινωνιών και μετά να προσπαθήσουμε να επιτύχουμε την κοινωνική συνοχή και καλωσόρισε τον αγωνιστικό λαϊκό ξεσηκωμό εναντίον της επιβολής της ALCA και ενάντια στις επιταγές του ΔΝΤ και της ΠΤ. Πρόσθεσε, δε, ότι είναι σημαντικό το ζήτημα της κοινωνικής συνοχής και αποτελεί το κύριο θέμα της ατζέντας, αλλά τόνισε ότι στο Πλάνο Δράσης της Συνόδου θα πρέπει να υπάρξουν σαφείς και συγκεκριμένοι στόχοι, χρονοδιαγράμματα και πρόγραμμα έργων, ενώ κατέληξε ότι ο ίδιος θα καταθέσει μία σειρά προτάσεων «συγκεκριμένων σχεδίων», όπως την κοινή εταιρεία «Petroamerica», την Τράπεζα του Νότου κ.ά.

Στη Σύνοδο συμμετέχουν αντιπροσωπείες από όλες τις λατινοαμερικάνικες χώρες, καθώς και ο Ισπανός βασιλιάς και η Πορτογαλία.

Ταυτόχρονα, λαϊκές οργανώσεις, σωματεία εργαζομένων και ιθαγένικες οργανώσεις πραγματοποιούν στο Σαντιάγο τη δική τους σύνοδο, προβάλλοντας τα αιτήματά τους.

ΙΤΑΛΙΑ
Κινητοποιήσεις εργαζομένων

ΡΩΜΗ.--

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις προχώρησαν χτες αρκετοί εργαζόμενοι της Ιταλίας μετά το κάλεσμα της συνδικαλιστικής ένωσης «COBAS» (Συνομοσπονδία των Επιτροπών της Βάσης) για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στον προτεινόμενο προϋπολογισμό της κυβέρνησης και την πολιτική της σε ό,τι αφορά την πρόνοια.

Οκτάωρη απεργία πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στην «Alitalia» με αποτέλεσμα να ακυρωθούν 96 πτήσεις του εσωτερικού και του εξωτερικού, ενώ σε απεργία προχώρησαν και οι εργαζόμενοι στο σιδηρόδρομο, στις αστικές συγκοινωνίες καθώς και δημόσιοι υπάλληλοι, συμπεριλαμβάνοντας τους εκπαιδευτικούς και τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία.

ΓΕΩΡΓΙΑ
Ελιγμοί και... «γύψος»

ΤΙΜΠΙΛΙΣΙ.--

Μέσα σε κλίμα σχετικής ηρεμίας, το Κοινοβούλιο της Γεωργίας με 149 ψήφους ενέκρινε χτες το προεδρικό διάταγμα του Μιχαήλ Σαακασβίλι που έθετε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 15 μέρες. Ωστόσο, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης απείχαν της ψηφοφορίας, ζήτησαν να αρθεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης ώστε να λειτουργήσουν ξανά τα μη κρατικά Μέσα ενημέρωσης και να αποκατασταθεί το δικαίωμα του συναθροίζεσθαι, προκειμένου να διασφαλιστεί μια ελεύθερη και δίκαιη εκλογική αναμέτρηση, που όπως ανακοίνωσε ο Σαακασβίλι θα πραγματοποιηθεί στις 5 Γενάρη.

Τα μέχρι πρότινος αδύναμα και διχασμένα κόμματα της αντιπολίτευσης σχημάτισαν ενιαίο μέτωπο τον περασμένο μήνα και ξεκίνησαν τις διαβουλεύσεις ώστε να βρεθεί ένας κοινός υποψήφιος, όπως εξάλλου υπέδειξε και ο μεγαλοεπιχειρηματίας που ζει στη Μόσχα, Μπάντρι Παταρκατσισβίλι. Πάντως, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο «Ρία Νόβοστι», χτες το γραφείο του γενικού εισαγγελέα Γεωργίας με ανακοίνωσή του δημοσιοποίησε ότι υποπτεύεται πως ο Παταρκατσισβίλι σχεδιάζει τη βίαιη ανατροπή της κυβέρνησης. Σύμφωνα με όλα τα στοιχεία πρόκειται για κόντρα μεταξύ πρώην συνεργατών που απλά θέλουν άλλη κατανομή εξουσίας και να διαχειριστούν το φυσικό πλούτο και τη γεωστρατηγική θέση της Γεωργίας.

Και χτες ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ απέρριψε τις κατηγορίες περί υποκίνησης και πρόσθεσε ότι πάνω απ' όλα η Ρωσία ανησυχεί για την πιθανότητα να σημειωθούν προβοκάτσιες στις περιοχές της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας.

ΗΠΑ
Διαγκωνισμός «εξουσιών»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η «κόντρα» μεταξύ Κογκρέσου και Λευκού Οίκου συνεχίζεται. Μετά την έγκριση του διορισμού του νέου υπουργού Δικαιοσύνης, η Γερουσία υπερψήφισε νομοσχέδιο για τους υδάτινους πόρους, παρά το βέτο που είχε θέσει ο Αμερικανός πρόεδρος επικαλούμενος «το υπερβολικό του κόστος και τα περιττά έργα που προβλέπει».

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με 79 ψήφους υπέρ - εκ των οποίων οι 34 ανήκαν σε Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές που δεν έλαβαν υπόψη τις αντιρρήσεις του Τζ. Ου. Μπους - και 14 κατά. Λίγο πριν, η Γερουσία ενέκρινε το διορισμό του νέου υπουργού Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Μάικλ Μουκάσεϊ, με ψήφους 53 έναντι 40.

Σχεδόν σε παράλληλο χρόνο, η πολιτεία της Καλιφόρνιας μήνυσε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών για την αποτυχία της να λάβει επαρκή μέτρα για τη μείωση των καυσαερίων των αυτοκινήτων. Προ διετίας, η Καλιφόρνια είχε περάσει νόμο με τον οποίο ζητούσε από τις αυτοκινητοβιομηχανίες να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τα οχήματα κατά 30% έως το 2016. Εντούτοις, για την ενεργοποίηση του νόμου απαιτείται έγκριση από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA), η οποία δεν ήρθε ποτέ. Ο κυβερνήτης της πολιτείας, Αρνολντ Σβαρτζενέγκερ, δήλωσε ότι δεν υπάρχει νομική δικαιολογία ώστε η EPA να σταθεί εμπόδιο στη συγκεκριμένη ρύθμιση.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Ξανά στο προσκήνιο η υπόθεση Μενέσες

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Λίγες μέρες μετά τη δίκη για την υπόθεση Μενέσες, με τα πολλά ερωτηματικά και τη μηδαμινή χρηματική ποινή, παρά το γεγονός ότι η αστυνομία του Λονδίνου βρέθηκε ένοχη, το πόρισμα της ανεξάρτητης επιτροπής για τη διερεύνηση καταγγελιών σχετικά με την αστυνομία (IPCC) ξαναφέρνει στο προσκήνιο την υπόθεση, επισημαίνοντας λάθη και εισηγούμενη τη λήψη μέτρων.

Η αναφορά της ανεξάρτητης επιτροπής δίνει στη δημοσιότητα στοιχεία αποκαλυπτικά του λανθασμένου χειρισμού της υπόθεσης από την πλευρά της αστυνομίας αναφέρει το ΒΒC, και ακόμη πιο συγκεκριμένα η αναφορά παραθέτει - μεταξύ άλλων - πως 17 αυτόπτες μάρτυρες δεν άκουσαν ξεκάθαρη προειδοποίηση των αστυνομικών πριν εκείνοι ανοίξουν πυρ.

Η IPCC τόνισε επίσης πως η Μητροπολιτική Αστυνομία οφείλει να αναθεωρήσει την πολιτική της σχετικά με τον τρόπο που διαχειρίζεται την απειλή των τρομοκρατικών επιθέσεων και το πώς οι ένοπλες δυνάμεις θα πρέπει να αντιδρούν και ειδικότερα τη διαβόητη Επιχείρηση Κράτος, δηλαδή το επιχειρησιακό σχέδιο αντιμετώπισης απειλής από βομβιστές καμικάζι που εξουσιοδοτεί τους αστυνομικούς να πυροβολήσουν για να σκοτώσουν.

Παράλληλα, η ανεξάρτητη επιτροπή κατηγόρησε τον αρχηγό της Μητροπολιτικής Αστυνομίας Σερ Ιαν Μπλερ ότι προσπάθησε να εμποδίσει την έρευνά της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ