ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Απρίλη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΥΕΜΕΝΗ
Απειλές του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών

Ο άμαχος πληθυσμός πληρώνει βαρύ τίμημα στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Υεμένη
Ο άμαχος πληθυσμός πληρώνει βαρύ τίμημα στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Υεμένη
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΣΑΝΑΑ.--

Απειλές κατά του Ιράν για τον πιθανό ρόλο του στον εξοπλισμό των Σιιτών Χούτι στην Υεμένη εκτόξευσε χτες ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, ενώ το ίδιο διάστημα, κατά το οποίο συνεχίζονται οι σφοδροί φονικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί σε βάρος του λαού της χώρας, οι πολιτοφυλακές των Χούτι προχωρούν στον έλεγχο νέων περιοχών.

Οι απειλές του Τζον Κέρι σε βάρος της Τεχεράνης έγιναν στη διάρκεια συνέντευξης που έδωσε στο αμερικάνικο δίκτυο PBS, όπου σημείωσε μεταξύ άλλων: «Το Ιράν πρέπει να γνωρίζει ότι οι ΗΠΑ δε θα παραμείνουν με σταυρωμένα τα χέρια την ώρα που η περιοχή βρίσκεται σε αποσταθεροποίηση και άνθρωποι εξαπολύουν επιθέσεις παραβιάζοντας διεθνή σύνορα κατά άλλων χωρών... Υπήρξαν -υπάρχουν, είναι εμφανές- πτήσεις προερχόμενες από το Ιράν. Κάθε εβδομάδα υπάρχουν πτήσεις από το Ιράν, τις έχουμε εντοπίσει και τις γνωρίζουμε».

Βέβαια, ο Αμερικανός υπουργός δεν εξήγησε γιατί το Ιράν δε θα πρέπει να έχει κανένα ρόλο στην περιοχή και θα πρέπει να έχουν οι ΗΠΑ, που από την πρώτη μέρα των φονικών επιδρομών στήριξαν τη Σαουδική Αραβία και πολιτικά και στρατιωτικά και με παροχή πληροφοριών κατασκοπείας... Μάλιστα, την Τετάρτη εκπρόσωπος του Πενταγώνου στην Ουάσιγκτον επιβεβαίωσε πως οι ΗΠΑ ανέλαβαν και τον (εν πτήσει) ανεφοδιασμό με καύσιμα των βομβαρδιστικών του 10μελούς συνασπισμού της Σαουδικής Αραβίας που συμμετέχουν στις επιδρομές σε βάρος της Υεμένης, οι οποίες έχουν προκαλέσει το θάνατο πολλών εκατοντάδων αμάχων (ανάμεσά τους δεκάδες παιδιά)...

Παράλληλα, πληροφορίες του πρακτορείου «Ρόιτερς» ανέφεραν χτες πως μαχητές Χούτι, υποστηριζόμενοι από άνδρες της φρουράς του πρώην προέδρου της Υεμένης Αλί Αμπντάλα Σάλεχ, μπήκαν στην πρωτεύουσα της επαρχίας Σάμπουα στην Ανατολική Υεμένη παρά τους σφοδρότατους αεροπορικούς βομβαρδισμούς. Κάτοικοι της περιοχής είπαν πως την είσοδο των Χούτι στην πόλη Ατάκ της επαρχίας Σάμπουα διευκόλυναν τοπικοί φύλαρχοι. Η άφιξη των Σιιτών Χούτι στην περιοχή έγινε για πρώτη φορά από την έναρξη της πολύμηνης κρίσης. Η συγκεκριμένη εξέλιξη αποκτά ιδιαίτερη σημασία, γιατί ουσιαστικά οι δυνάμεις των Χούτι και της φρουράς του πρώην προέδρου Σάλεχ πλησιάζουν τον πιο πολύτιμο «οικονομικό» άσσο της χώρας, τις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου και την πλατφόρμα εξαγωγών στο Μπελχάφ στην Αραβική Θάλασσα.

Νωρίτερα, πάντως, χτες οι κάτοικοι της κεντρικής υεμενίτικης πόλης αλ Σίνταχ ξύπνησαν τρομαγμένοι με τη θέα των μαύρων σημαιών που είχαν τοποθετήσει σε κεντρικά σημεία της πόλης οι τζιχαντιστές της οργάνωσης «Αλ Κάιντα Αραβικής Χερσονήσου» (AQAP), οι οποίοι εκμεταλλεύονται ξεκάθαρα το κενό εξουσίας και το χάος που σπέρνουν οι βόμβες των Σαουδαράβων για να επεκτείνουν και να εδραιώσουν τα πεδία δράσης τους. Οι κάτοικοι της πόλης, μιλώντας σε δημοσιογράφους, είπαν πως οι τζιχαντιστές έχουν τεθεί υπό την ηγεσία ενός τοπικού «διοικητή», γνωστού ως Μαμούρ αλ Χάκεμ, που «ανέλαβε» τον έλεγχο της περιοχής στη διάρκεια της νύχτας χωρίς να πέσει ούτε μία τουφεκιά...

Την περασμένη βδομάδα οι τζιχαντιστές μισθοφόροι της AQAP είχαν καταλάβει το ανατολικό λιμάνι Μουκάλα.

Στο περιθώριο αυτών των εξελίξεων, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, ολοκλήρωσε χτες διήμερη επίσκεψη στο Ισλαμαμπάντ του Πακιστάν, επιδιώκοντας να πείσει την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναουάζ Σαρίφ να μην ενδώσει στις πιέσεις της Σαουδικής Αραβίας ώστε να ενισχύσει την επέμβαση στην Υεμένη με αεροπορικές και χερσαίες δυνάμεις. Ο Ζαρίφ εξάντλησε κάθε επιχείρημα προκειμένου να πείσει τους Πακιστανούς αξιωματούχους ότι η πιο δέουσα λύση είναι η εξεύρεση πολιτικής συμφωνίας για τον τερματισμό της κρίσης στην Υεμένη και όχι η κλιμάκωση της επέμβασης...

Εκκληση της ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ

Η Υεμένη θα γνωρίσει την «κορύφωση του υποσιτισμού» τις αμέσως προσεχείς εβδομάδες, προειδοποίησε χτες, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο εκπρόσωπος του Ταμείου του ΟΗΕ για τα Παιδιά (ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ), Ζιλιέν Αρνέ.

«Θα έχουμε μια κορύφωση του υποσιτισμού τις εβδομάδες που έρχονται, αυτό είναι δυστυχώς βέβαιο», επισήμανε ο εκπρόσωπος της UNICEF, προσθέτοντας ότι ένα μεγάλο μέρος του λαού της Υεμένης αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες στην εξασφάλιση νερού, βασικών τροφίμων, φαρμάκων. Σημείωσε ακόμη ότι οι συνέπειες του πολέμου θα μειώσουν εκ νέου τον αριθμό των παιδιών στα σχολεία και την αύξηση του υποσιτισμού, αφού, ήδη από το 2014, το ποσοστό του υποσιτισμού στην Υεμένη ήταν από τα υψηλότερα στον κόσμο, ξεπερνώντας το 48%.

ΙΡΑΝΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ
«Συμφωνία μόνο με άμεση άρση των κυρώσεων»

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Την άμεση άρση όλων των διεθνών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν έθεσε χτες ως βασική προϋπόθεση για την υπογραφή μίας οριστικής συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα ο πρόεδρος της χώρας, Χασάν Ροχανί, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να υπογράψει καμία συμφωνία εάν δεν αποβεί προς όφελος όλων των εμπλεκομένων πλευρών στις διαπραγματεύσεις. «Δε θα υπογράψουμε καμία συμφωνία αν δεν αρθούν όλες οι κυρώσεις την ίδια μέρα με την ενεργοποίηση της συνθήκης...», είπε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι το Ιράν δεν υπέκυψε «σε μία πολιτική πιέσεων, κυρώσεων και εκφοβισμού» και αυτό είναι η δική του νίκη. Στη διάρκεια ομιλίας του, που μεταδόθηκε τηλεοπτικά σε εθνικό επίπεδο, ο πρόεδρος Ροχανί αναφέρθηκε και στην ιμπεριαλιστική επίθεση που έχει εξαπολύσει, από τις 26 Μάρτη, στην Υεμένη η Σαουδική Αραβία και άλλες εννιά αραβικές και μουσουλμανικές χώρες, επισημαίνοντας, αφενός, ότι ο υεμενίτικος λαός δε θα υποκύψει στους βομβαρδισμούς, αφετέρου, ότι είναι απαραίτητη η άμεση εξεύρεση μίας πολιτικής ειρηνευτικής συμφωνίας από όλες τις δυνάμεις της Υεμένης.

«Ας εξετάσουμε την κατάπαυση του πυρός. Ας προετοιμαστούμε για να φέρουμε τους Υεμενίτες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ώστε να λάβουν αποφάσεις για το μέλλον τους», τόνισε ο Ροχανί.

Νωρίτερα, σκληρή γλώσσα κατά της ιμπεριαλιστικής επέμβασης που πραγματοποιείται στην Υεμένη είχε χρησιμοποιήσει και ο Ιρανός ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης, Αλί Χαμενεΐ, χαρακτηρίζοντας τις αεροπορικές επιδρομές «έγκλημα», «λάθος» και «γενοκτονία» που μπορεί να διωχθούν από διεθνή δικαστήρια. «Η επίθεση της Σαουδικής Αραβίας εναντίον της Υεμένης και αθώων πολιτών της ήταν λάθος», δήλωσε ο Χαμενεΐ, προσθέτοντας ότι ο, υπό σαουδαραβική ηγεσία, συνασπισμός που εξαπολύει φονικές επιδρομές με πρόσχημα τις πολιτοφυλακές των Σιιτών Χούτι «δε θα νικήσει στον πόλεμο αυτόν». Αναφερόμενος και αυτός στην πρόσφατη προκαταρκτική συμφωνία της Ελβετίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, σημείωσε πως δεν είναι ούτε υπέρ, ούτε εναντίον της, τονίζοντας εντούτοις ότι υποστηρίζει τους διαπραγματευτές.

«Τα πάντα θα κριθούν στις λεπτομέρειες. Μπορεί κάλλιστα η άλλη πλευρά, η οποία πιθανόν θέλει να μας παραπλανήσει, να μας περιορίσει με τις λεπτομέρειες» είπε ο Χαμενεΐ, καταλήγοντας ότι «ο Λευκός Οίκος εξέδωσε μια ανακοίνωση μόλις μερικές ώρες αφότου οι διαπραγματευτές ολοκλήρωσαν τις συνομιλίες τους... και αυτή ήταν λαθεμένη στα περισσότερα από τα ζητήματα».

ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Συρο-παλαιστινιακή συμφωνία για «στρατιωτική λύση» στο Γιαρμούκ

ΔΑΜΑΣΚΟΣ-ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν χτες πως κατέληξαν σε συμφωνία με Σύρους αξιωματούχους προκειμένου να δοθεί, όπως σημείωσαν, «στρατιωτική λύση» στην είσοδο τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» και του «Μετώπου Νούσρα» στον παλαιστινιακό καταυλισμό Γιαρμούκ, που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα έξω από τα νότια προάστια της συριακής πρωτεύουσας, με αποτέλεσμα τις τρομοκρατικές επιθέσεις, αποκεφαλισμούς, εκτελέσεις αμάχων, ακόμη και παιδιών.

Ο Παλαιστίνιος υπουργός Εργασίας και στέλεχος της ΕΕ του Οργανισμού για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO), Αχμαντ Ματζνταλάνι, μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Φωνή της Παλαιστίνης», σημείωσε ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία για τον τρόπο αντιμετώπισης των τζιχαντιστών τρομοκρατών από τον καταυλισμό Γιαρμούκ με τις συριακές αρχές και πως, σε κάθε περίπτωση, ό,τι γίνει θα γίνει κατόπιν συνεννόησης και συντονισμού των ενεργειών μεταξύ των δύο πλευρών. «Η στρατιωτική λύση είναι η μόνη για να αναγκαστούν να βγουν από τον καταυλισμό οι τρομοκράτες», σημείωσε ο Ματζνταλάνι, προσθέτοντας πως έχει εξασφαλίσει τις διαβεβαιώσεις των συριακών αρχών πως θα παράσχουν ασφαλή διάδρομο και καταφύγιο σε όλους όσοι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες θελήσουν να εξέλθουν.

Το ίδιο 24ωρο, η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) έκανε έκκληση για την άμεση χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας στους χιλιάδες Παλαιστινίους πρόσφυγες του Γιαρμούκ, τονίζοντας ότι αφορά περίπου 18.000 άτομα που παραμένουν εντός του καταυλισμού υποφέροντας από σοβαρές ελλείψεις σε βασικά αγαθά. Μάλιστα, η ΔΕΕΣ έκανε έκκληση στις εμπόλεμες πλευρές να επιτρέψουν άμεση και ανεμπόδιστη πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή αλλά και την ασφαλή έξοδο όσων θέλουν να απομακρυνθούν.

Νωρίτερα χτες, δύο καναδικά αεροσκάφη συμμετείχαν, για πρώτη φορά, σε αεροπορικές επιδρομές κατά θέσεων τζιχαντιστών στη Συρία, μαζί με άλλα οκτώ συμμαχικά αεροπλάνα, εκ των οποίων τα έξι αμερικανικά.

Τέλος, στο Ιράκ αξιωματούχοι της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Χάιντερ αλ Αμπάντι εξέφρασαν ικανοποίηση για την απόφαση της Σουηδίας να στείλει 35 Σουηδούς στρατιώτες στη Βαγδάτη προκειμένου να συμμετάσχουν σε επιχειρήσεις κατά των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους». Πριν την εξέλιξη, οι Σουηδοί υπουργοί Εξωτερικών, Μάργκοτ Βάλστρομ, και Αμυνας, Πέτερ Χούλτκβιστ, σε κοινό άρθρο τους σε μεγάλη σουηδική εφημερίδα, είχαν υποστηρίξει την αποστολή Σουηδών στρατιωτών στο Ιράκ, υποστηρίζοντας ότι «η συνεργασία κατά της τρομοκρατίας είναι το κλειδί της επιτυχίας και η Σουηδία θα συνεχίσει να υποστηρίζει αυτές τις κοινές προσπάθειες». Μάλιστα, δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο οι 32 να γίνουν 120 στρατιώτες «εάν χρειαστεί».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ