Παρασκευή 10 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ
«Συμφωνία μόνο με άμεση άρση των κυρώσεων»

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Την άμεση άρση όλων των διεθνών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν έθεσε χτες ως βασική προϋπόθεση για την υπογραφή μίας οριστικής συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα ο πρόεδρος της χώρας, Χασάν Ροχανί, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να υπογράψει καμία συμφωνία εάν δεν αποβεί προς όφελος όλων των εμπλεκομένων πλευρών στις διαπραγματεύσεις. «Δε θα υπογράψουμε καμία συμφωνία αν δεν αρθούν όλες οι κυρώσεις την ίδια μέρα με την ενεργοποίηση της συνθήκης...», είπε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι το Ιράν δεν υπέκυψε «σε μία πολιτική πιέσεων, κυρώσεων και εκφοβισμού» και αυτό είναι η δική του νίκη. Στη διάρκεια ομιλίας του, που μεταδόθηκε τηλεοπτικά σε εθνικό επίπεδο, ο πρόεδρος Ροχανί αναφέρθηκε και στην ιμπεριαλιστική επίθεση που έχει εξαπολύσει, από τις 26 Μάρτη, στην Υεμένη η Σαουδική Αραβία και άλλες εννιά αραβικές και μουσουλμανικές χώρες, επισημαίνοντας, αφενός, ότι ο υεμενίτικος λαός δε θα υποκύψει στους βομβαρδισμούς, αφετέρου, ότι είναι απαραίτητη η άμεση εξεύρεση μίας πολιτικής ειρηνευτικής συμφωνίας από όλες τις δυνάμεις της Υεμένης.

«Ας εξετάσουμε την κατάπαυση του πυρός. Ας προετοιμαστούμε για να φέρουμε τους Υεμενίτες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ώστε να λάβουν αποφάσεις για το μέλλον τους», τόνισε ο Ροχανί.

Νωρίτερα, σκληρή γλώσσα κατά της ιμπεριαλιστικής επέμβασης που πραγματοποιείται στην Υεμένη είχε χρησιμοποιήσει και ο Ιρανός ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης, Αλί Χαμενεΐ, χαρακτηρίζοντας τις αεροπορικές επιδρομές «έγκλημα», «λάθος» και «γενοκτονία» που μπορεί να διωχθούν από διεθνή δικαστήρια. «Η επίθεση της Σαουδικής Αραβίας εναντίον της Υεμένης και αθώων πολιτών της ήταν λάθος», δήλωσε ο Χαμενεΐ, προσθέτοντας ότι ο, υπό σαουδαραβική ηγεσία, συνασπισμός που εξαπολύει φονικές επιδρομές με πρόσχημα τις πολιτοφυλακές των Σιιτών Χούτι «δε θα νικήσει στον πόλεμο αυτόν». Αναφερόμενος και αυτός στην πρόσφατη προκαταρκτική συμφωνία της Ελβετίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, σημείωσε πως δεν είναι ούτε υπέρ, ούτε εναντίον της, τονίζοντας εντούτοις ότι υποστηρίζει τους διαπραγματευτές.

«Τα πάντα θα κριθούν στις λεπτομέρειες. Μπορεί κάλλιστα η άλλη πλευρά, η οποία πιθανόν θέλει να μας παραπλανήσει, να μας περιορίσει με τις λεπτομέρειες» είπε ο Χαμενεΐ, καταλήγοντας ότι «ο Λευκός Οίκος εξέδωσε μια ανακοίνωση μόλις μερικές ώρες αφότου οι διαπραγματευτές ολοκλήρωσαν τις συνομιλίες τους... και αυτή ήταν λαθεμένη στα περισσότερα από τα ζητήματα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ