Παρασκευή 10 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
«Κυβερνοεπίθεση τζιχαντιστών» στο δίκτυο TV5

ΠΑΡΙΣΙ.-- Για μια «πρωτοφανή ενέργεια», μια κυβερνοεπίθεση «εξαιρετικά στοχευμένη και ισχυρή» έκανε λόγο ο διευθυντής του γαλλικού τηλεοπτικού δικτύου TV5 Monde, Ιβ Μπιγκό, μετά το μπλοκάρισμα του σήματος και των ιστοσελίδων του δικτύου από χάκερς που δήλωναν μέλη του «Ισλαμικού Κράτους» (ΙΚ).

Η κυβερνοεπίθεση σημειώθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης, γύρω στις 10 μ.μ. Διακόπηκε η μετάδοση των εκπομπών του TV5, που μεταδίδονται σε περισσότερες από 200 χώρες και περιοχές σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με τα πρακτορεία, στα έντεκα κανάλια του δικτύου εμφανιζόταν μια μαύρη οθόνη. Στους λογαριασμούς που διατηρούνται σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης εμφανίζονταν αιτήματα του «ΙΚ», προβάλλονταν χαρτιά που -σύμφωνα με τους φερόμενους ως τζιχαντιστές- ήταν έγγραφα στρατιωτών που συμμετέχουν στους βομβαρδισμούς κατά θέσεων του ΙΚ και υποστήριζαν ότι αναζητούν «τις οικογένειες στρατιωτικών που πουλήθηκαν στους Αμερικανούς». Μεταξύ άλλων μηνυμάτων, ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, κατηγορήθηκε ότι διέπραξε «ένα ασυγχώρητο λάθος» διεξάγοντας «έναν πόλεμο που δε χρησιμεύει σε τίποτε... Γι' αυτό και οι Γάλλοι έλαβαν τα δώρα του Ιανουαρίου στο (περιοδικό) Σαρλί Εμπντο και το (εβραϊκό παντοπωλείο) Ηπέρ Κασέρ»

Η μετάδοση προγράμματος κανονικής ροής άρχισε μετά τη 1 μ.μ., όμως μόνο σε ορισμένες περιοχές, ενώ ο Μπιγκό δήλωσε ότι η επιστροφή στην ομαλότητα «θα απαιτήσει ώρες, ακόμη και ημέρες».

Χτες, ο υπουργός Εσωτερικών, Μπερνάρ Καζνέβ, έκανε γνωστό ότι ξεκίνησε έρευνα για την επίθεση, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση είναι «αποφασισμένη» να αντιμετωπίσει τους «τρομοκράτες». Ο πρωθυπουργός, Μανουέλ Βαλς, κατήγγειλε ότι η επίθεση συνιστά «απαράδεκτη προσβολή στην ελευθερία της ενημέρωσης και της έκφρασης». Η υφυπουργός Ανάπτυξης και Γαλλοφωνίας, Ανίκ Ζιραρντέν, έκανε λόγο για «ειδεχθή και θρασύδειλη ενέργεια», ενώ σημείωσε ότι «το δίκτυο αυτό μεταδίδει τη γαλλική γλώσσα σε όλο τον κόσμο, γιορτάζει την ποικιλομορφία του, χτίζει γέφυρες μεταξύ γαλλόφωνων στον κόσμο. Αυτές είναι οι αξίες που σκόπιμα δέχθηκαν επίθεση».

Το TV5 Monde είναι δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο με διεθνή εμβέλεια που υπολογίζεται ότι εκπέμπει σήμα σε πάνω από 200 εκατομμύρια νοικοκυριά και θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα διεθνώς.

Απεργία και διαδηλώσεις

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, χτες το μεσημέρι είχε προγραμματιστεί κινητοποίηση στο Παρίσι στο πλαίσιο απεργίας που καλούσαν οι συνδικαλιστικές συνομοσπονδίες CGT, FO, FSU και Solidaires καταγγέλλοντας τη «λιτότητα» και ζητώντας να «εισακουσθούν από την κυβέρνηση», μετά τις νομαρχιακές εκλογές που σηματοδότησαν νέα μείωση ποσοστών για το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, αναμενόταν η συμμετοχή σχεδόν 450 συνδικάτων από δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Οι Γάλλοι εργαζόμενοι είναι αντιμέτωποι με την επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, τη διαρκή συρρίκνωση των κοινωνικών δαπανών, το χτύπημα κατακτήσεων, όπως η κυριακάτικη αργία, και ζουν στο πετσί τους την αγριότητα του κεφαλαίου που μεγαλώνει στο φόντο της κρίσης και της όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών διεθνώς. Ωστόσο, απουσιάζει μια ταξικά προσανατολισμένη δύναμη που είναι διατεθειμένη να οργανώνει αγώνα ενάντια στους αληθινούς αντιπάλους τους (τα μονοπώλια και τα κόμματά τους). Είναι χαρακτηριστικό το αίτημα «να εισακουσθούμε από την κυβέρνηση» που καλλιεργεί αυταπάτες για κάποια δήθεν φιλολαϊκή διαχείριση, με άθικτη την εξουσία των κεφαλαιοκρατών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ