Παρασκευή 10 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ετοιμάζονται οι νέοι αντιλαϊκοί εκβιασμοί

Τα λεγόμενα «ενεργειακά οικόπεδα» στην ΑΟΖ της Κύπρου είναι στο στόχαστρο πολλών μονοπωλιακών ομίλων
Τα λεγόμενα «ενεργειακά οικόπεδα» στην ΑΟΖ της Κύπρου είναι στο στόχαστρο πολλών μονοπωλιακών ομίλων
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.-ΑΓΚΥΡΑ.--

Το έδαφος πάνω στο οποίο θα ξεδιπλωθούν οι νέοι εκβιασμοί σε βάρος του κυπριακού (και όχι μόνο) λαού στρώνουν τα αστικά και ιμπεριαλιστικά επιτελεία, όπως απέδειξαν περίτρανα οι ίδιες οι δηλώσεις που έκανε προχτές ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε. Ο Αϊντε αμφισβήτησε ευθέως την παραβίαση της κυπριακής ΑΟΖ από το «Μπαρμπαρός» («είναι θέμα σε ποιο βαθμό πραγματικά έγινε παραβίαση, γιατί πολλές χώρες δε βλέπουν τις σεισμικές έρευνες ως παραβίαση... η οικονομική ζώνη δεν είναι κυρίαρχη περιοχή», είπε).

Επιπλέον, τα κυπριακά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι ο Αϊντε σημείωσε ότι μια συμφωνία στο Κυπριακό θα ανοίξει για την Τουρκία το δρόμο για πρόσβαση στην περιφερειακή αγορά Ενέργειας. Αν, συνέχισε, υπάρχει κατάληξη «σε μια πολιτική απόφαση για πολύ πιο δαπανηρή οδό εξαγωγής, τότε η πολιτική θα κλέψει χρήματα από τις μελλοντικές γενιές των Κυπρίων». Αναδεικνύοντας το περιεχόμενο των εκβιασμών που θα ξεδιπλωθούν εν όψει πιθανής επανέναρξης των συνομιλιών, υποστήριξε ότι χωρίς λύση για «επανένωση» υποσκάπτεται η ενεργειακή δυνατότητα της Κύπρου και ότι η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα «θα αποθαρρύνει πιθανούς επενδυτές και θα περιορίζει τις εξαγωγικές επιλογές και τις πιθανότητες αύξησης εσόδων από το φυσικό αέριο».

Οσο και αν, με προχτεσινοβραδινές του νέες δηλώσεις, ο Αϊντε προσπάθησε να «τα μαζέψει» (ισχυρίστηκε ότι η συνέντευξή του παρερμηνεύθηκε σε κρίσιμα σημεία), είναι καθαρό ότι τα νέα «παζάρια» θα διεξαχθούν σε συνθήκες σφοδρής όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους λαούς, και αυτό είναι ήδη ορατό.

Αναγνώριση του ψευδοκράτους ζητά πάλι η Αγκυρα

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Αγκυρα ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ο πρόεδρος της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Τζεμίλ Τσιτσέκ, δήλωσε μετά από τη συνάντηση με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο: «Αναμένουμε από εσάς πρώτα να άρετε την απομόνωση (σ.σ. του ψευδοκράτους) και μετά να ενθαρρύνετε τους Ε/κ να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Περιμένουμε μια πιο δίκαιη και αντικειμενική στάση», είπε ο Τζεμίλ Τσιτσέκ. Ο Τσιτσέκ παραπονέθηκε επειδή, «παρά τις υποσχέσεις της ΕΕ το 2004, δεν ήρθη η απομόνωση. Λόγω της πολιτικής της απομόνωσης η Βόρεια Κύπρος μετατράπηκε σε ανοιχτή φυλακή. Αυτοί που είπαν "όχι" στην ειρήνη επιβραβεύονται και εκείνοι που είπαν "ναι" τιμωρούνται. Αυτή η κατάσταση επηρέασε αρνητικά τις σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ».

Από την πλευρά του, ο Σουλτς εξέφρασε την αισιοδοξία του, δηλώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «η Τουρκία και η ΕΕ χρειάζονται η μια την άλλη, όχι μόνο από οικονομικής άποψη αλλά και από άποψης πολιτικών ασφάλειας. Η ασφάλεια στην περιοχή δεν ενδιαφέρει μόνο την Τουρκία αλλά και την Ευρώπη. Πρέπει να δούμε ότι είναι προς το συμφέρον μας να είναι η Τουρκία κοντά μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ