Παρασκευή 10 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Αντιπαράθεση με Ρωσία ενόψει 9ης Μάη

ΚΙΕΒΟ.--

Παρότι η χτεσινή μέρα δεν είχε σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα στις στρατιωτικές δυνάμεις της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου και τους πολιτοφύλακες των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, δεν έλειψαν οι αλληλοκατηγορίες για παραβιάσεις της εύθραυστης εκεχειρίας μετά τη συμφωνία της 12ης Φλεβάρη στο Μινσκ της Λευκορωσίας, κυρίως για μετακίνηση στρατιωτικού υλικού. Επίσης, η Διεθνής Αμνηστία, που επανειλημμένα έχει αποδείξει ότι παίζει το παιχνίδι των δυτικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, με ανακοίνωσή της κατήγγειλε τους πολιτοφύλακες για «συνοπτικές εκτελέσεις Ουκρανών στρατιωτών που αιχμαλωτίστηκαν στην Ανατολική Ουκρανία», αναφερόμενη στην περίπτωση που αναφέρεται ότι «πολέμησε στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ, βασανίστηκε και σκοτώθηκε στην αιχμαλωσία».

Πάντως, το «θερμόμετρο» της αντιπαράθεσης ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία είναι σε υψηλά επίπεδα. Αφορμή αυτή τη φορά οι δηλώσεις του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ της Ουκρανίας, Γεβγκένι Περεμπέινος, σχετικά με τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις στη Μόσχα στις 9 Μάη για τα 70 χρόνια της Νίκης κατά του φασισμού, που είπε ότι «κάτω από τις συνθήκες της ρωσικής επιθετικότητας εναντίον της Ουκρανίας η συμμετοχή πολιτικών ηγετών θα θεωρηθεί ως εκδήλωση αλληλεγγύης σε μια επιτιθέμενη χώρα». Απαντώντας ο εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Κονσταντίν Ντολγκόφ, σημείωσε ότι «δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που τέτοιες δηλώσεις γίνονται από κάποιον Ουκρανό αξιωματούχο. Διαστρεβλώνουν την ιστορία του πολέμου, ρίχνοντας σκιές στη μεγάλη νίκη των Σοβιετικών λαών, που συνέβαλε αποφασιστικά στην πάλη ενάντια στο ναζισμό. Αυτή η δήλωση είναι ευθεία βρισιά και προσβολή και δεν αξίζει ακόμα και σε κάποιον που δεν έχει καμία ιστορική γνώση, πόσο μάλλον σε έναν κυβερνητικό αξιωματούχο».

Επίσης, συμπλήρωσε ότι αυτά λέγονται ενώ στην Ουκρανία νεοναζιστικά τάγματα σφάζουν τον ίδιο το λαό της χώρας, κάνοντας αναφορά στους «υμνητές του Μπαντέρα που πολέμησε με τους ναζί ενάντια στον Κόκκινο Στρατό». «Αυτό είναι κυνισμός χωρίς όριο και προσβολή για τα εκατομμύρια που έπεσαν νεκροί από τους ναζί και στη μνήμη όσων πολέμησαν μέσα από τις γραμμές του Κόκκινου Στρατού», συμπλήρωσε.

Βεβαίως και η σημερινή καπιταλιστική Ρωσία καπηλεύεται τον αγώνα της ΕΣΣΔ, την ίδια στιγμή και αυτή προσπαθεί να παραχαράξει την Ιστορία και να ρίξει στη λήθη την προσφορά του σοσιαλισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ