Παρασκευή 10 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ
Εκκενώθηκε περιοχή μετά από φωτιά σε χημικό εργοστάσιο

ΠΕΚΙΝΟ.--

Σχεδόν 30.000 κάτοικοι των γύρω περιοχών αναγκάστηκαν να εκκενώσουν τα σπίτια τους μετά από τη φωτιά που ξέσπασε στο χημικό εργοστάσιο όπου την περασμένη Τρίτη είχε γίνει έκρηξη, στην επαρχία Φουτζιάν της Κίνας. Το εργοστάσιο ανήκει στον Ομιλο «Τένγκλονγκ Αρομάτικ Υντροκάρμπον». Η πυρκαγιά ξεκίνησε από τρεις χημικές δεξαμενές πετρελαίου που επανειλημμένα έπιαναν φωτιά, μετά από την έκρηξη που σημειώθηκε στην ίδια μονάδα την περασμένη Δευτέρα. Μάλιστα, η έκρηξη προκάλεσε το σοβαρό τραυματισμό έξι εργατών (οκτώ ακόμα τραυματίστηκαν ελαφρά) που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Το εργοστάσιο παράγει παραξυλόλιο, μια επικίνδυνη και καρκινογόνα ουσία που χρησιμοποιείται ωστόσο στη χημική βιομηχανία στην κατασκευή πλαστικών και ινών. Ηταν η δεύτερη έκρηξη που σημειώνεται στο συγκεκριμένο εργοστάσιο τους τελευταίους 20 μήνες.

Το πρακτορείο «Σινχουά» μετέδωσε ότι προηγήθηκε διαρροή παραξυλολίου και μετά ξέσπασε η πυρκαγιά.

Η «Σάουθ Τσάινα Μόρνινγκ Ποστ» έγραψε ότι στο σημείο αναπτύχθηκε δύναμη 350 αστυνομικών και 600 πυροσβεστών για να τεθεί η φωτιά υπό έλεγχο, ενώ 400 στρατιώτες εκκένωσαν την περιοχή σε ακτίνα 18 χιλιομέτρων. Ο βαθμός κινητοποίησης είναι ενδεικτικός της ανησυχίας που προκάλεσε η φωτιά. Αλλωστε, τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει διάφορες κινητοποιήσεις κατά της λειτουργίας τέτοιων μονάδων, ειδικά κοντά σε κατοικημένες περιοχές. Η ιδιοκτήτρια εταιρεία είναι μια από τις μεγαλύτερες στον κλάδο και ανήκει στον ταϊβανέζικο Ομιλο «Σιάνγκλου Ντράγκον».

Σύμφωνα με το BBC, το παραξυλόλιο χρησιμοποιείται στην κατασκευή μπουκαλιών νερού, άλλων δοχείων αλλά και υλικών ρουχισμού και στην παραγωγή ακτίνων - Χ και φωτογραφικών φιλμ. Μεταξύ άλλων, η χρήση του μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο νευρικό σύστημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ