ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Δεκέμβρη 2013
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ AΦΡΙΚΗ
Αποχαιρετισμός στον Μαντέλα σε στάδιο στο Σοβέτο

75.000 Νοτιοαφρικανοί αποχαιρέτησαν στο Σοβέτο του Γιοχάνεσμπουργκ τον ηγέτη τους
75.000 Νοτιοαφρικανοί αποχαιρέτησαν στο Σοβέτο του Γιοχάνεσμπουργκ τον ηγέτη τους
ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-- Με τραγούδια, χορούς εν μέσω καταρρακτώδους βροχής που έπεφτε κατά διαστήματα, δεκάδες χιλιάδες Νοτιοαφρικανοί κάθε ηλικίας, κυρίως από τα φτωχά και μικρομεσαία λαϊκά στρώματα, αποχαιρέτησαν χτες στο στάδιο FNB του Σοβέτο τον πρώην Πρόεδρο Νέλσον Μαντέλα, μαζί με την ηγεσία της χώρας, τον ΓΓ του ΟΗΕ και τουλάχιστον 90 ξένους ηγέτες.

Παρών στην πολύωρη επιμνημόσυνη τελετή έδωσαν, μεταξύ πολλών άλλων, οι Πρόεδροι των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και της Κούβας Ραούλ Κάστρο (οι οποίοι και αντήλλαξαν και χειραψία και είχαν μια σύντομη συνομιλία), ενώ μίλησαν και στην τελετή όπως και η Πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ, ο αντιπρόεδρος της Κίνας Λι Γιουαντσάο, ο Πρόεδρος της Ζιμπάμπουε Ρόμπερτ Μουγκάμπε, ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ. Μεταξύ των ξένων πρώην ηγετών που παρακολούθησαν την τελετή ήταν και οι τρεις πρώην Πρόεδροι των ΗΠΑ, Τζίμι Κάρτερ, Μπιλ Κλίντον, Τζορτζ Ουόκερ Μπους, δείγμα και αυτό ότι ο αγωνιστής ηγέτης χρησιμοποιείται από το πολιτικό προσωπικό του ιμπεριαλισμού, για τον εξωραϊσμό της βαρβαρότητάς του.

Τις περισσότερες επιδοκιμασίες του πλήθους απέσπασαν οι Πρόεδροι των ΗΠΑ, της Κούβας και της Ζιμπάμπουε, ενώ αντίθετα αίσθηση προκάλεσαν οι παρατεταμένης διάρκειας αποδοκιμασίες του πλήθους στον Πρόεδρο της χώρας Τζέικομπ Ζούμα (περίπου ένα εξάμηνο πριν τις εκλογές...) και τον Κινέζο αντιπρόεδρο, παρά τις εκκλήσεις του τελετάρχη (και αντιπροέδρου του ANC) Σίριλ Ραμαμφόσα προς το πλήθος για αυτοσυγκράτηση και πειθαρχία.

Μετά την τελετή, η σορός του Νέλσον Μαντέλα τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα για τρεις ημέρες στην έδρα της κυβέρνησης στην Πρετόρια. Το Σάββατο θα μεταφερθεί στη γενέτειρά του, Κούνου, στο Ανατολικό Ακρωτήρι και την Κυριακή θα ενταφιασθεί δίπλα στους γονείς και στα τρία από τα παιδιά του.

ΚΕΝΤΡΟΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Νεκροί δύο Γάλλοι στρατιώτες στην επέμβαση

ΜΠΑΝΓΚΙ.-- Τους πρώτους δύο νεκρούς Γάλλους στρατιώτες (ηλικίας 22 και 23 ετών) μετρά από χτες η γαλλική ιμπεριαλιστική επέμβαση - και αυτή με πρόσχημα την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, να μεταβαίνει χτες βράδυ στην πρωτεύουσα της χώρας, Μπανγκί, για συνομιλίες με στελέχη της χούντας του επικεφαλής των ένοπλων μισθοφόρων της οργάνωσης ΣΕΛΕΚΑ, Μισέλ Ντζοτόντια και τον πρωθυπουργό Νικολά Τιαγκαγέ (που θεωρούνται άνθρωποι του Παρισιού).

Ο θάνατος των δύο Γάλλων προδίδει την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί σε πολλές περιοχές της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας και ιδιαίτερα στην πρωτεύουσα Μπανγκί όπου συνεχίζονται, παρά τις περιπόλους περίπου 1.600 Γάλλων στρατιωτών, οι αιματηρές συγκρούσεις και οι επιθέσεις αντεκδίκησης ανάμεσα σε συγκεντρώσεις νεαρών που χρησιμοποιούν τη θρησκεία ως πρόσχημα, για να επιδοθούν σε όργιο βίας, που (σύμφωνα με νεότερα στοιχεία) μόνον μέσα στην περασμένη βδομάδα οδήγησε στο θάνατο τουλάχιστον 500 ανθρώπους... Χαρακτηριστική ήταν χτες η επίθεση με βόμβες μολότοφ νεαρών στο κεντρικό τζαμί στο προάστιο Φου του Μπανγκί και η προσπάθειά τους να καταφέρουν σοβαρές υλικές ζημιές στο τέμενος με κάθε τρόπο.

Νωρίτερα χτες η Air France ανακοίνωσε ότι διακόπτει τη μία και μοναδική εβδομαδιαία πτήση προς το Μπανγκί «για λόγους ασφαλείας».

Ας σημειωθεί ότι στο Μάλι, όπου και εκεί το Παρίσι πραγματοποιεί ιμπεριαλιστική επέμβαση από τον περασμένο Γενάρη με πρόσχημα τους ισλαμιστές και απώτερο στόχο τον έλεγχο στρατηγικών κοιτασμάτων σημαντικού ορυκτού πλούτου (μεταξύ άλλων και ουρανίου που είναι απαραίτητο στο γαλλικό ενεργειακό κολοσσό Areva), έχουν σκοτωθεί ως σήμερα τουλάχιστον επτά Γάλλοι στρατιώτες.

ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Η «ενδιάμεση συμφωνία» στο επίκεντρο της επίσκεψης Λαβρόφ στην Τεχεράνη

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Στην ιρανική πρωτεύουσα αναμενόταν, αργά το απόγευμα χτες, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων, κατά τη διάρκεια της διήμερης παραμονής του επρόκειτο να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Χασάν Ρουχανί και τον ομόλογό του, Μουχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ. Αυτός είναι και ο λόγος που ο δεύτερος δεν μετέβη τελικά στη Ν. Αφρική για την επικήδεια τελετή για τον Νέλσον Μαντέλα και αντικαταστάθηκε από τον αντιπρόεδρο της χώρας. Σύμφωνα, πάντα, με τις υπάρχουσες λακωνικές πληροφορίες, ο Λαβρόφ θα συζητήσει για την «ενδιάμεση» συμφωνία που επιτεύχθηκε για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, αλλά και για άλλα «διμερή και περιφερειακά ζητήματα», δηλαδή και για τις εξελίξεις στη Συρία και την επικείμενη σύνοδο «Γενεύη ΙΙ».

Την ίδια ώρα, στην Ουάσιγκτον, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, είχε προγραμματιστεί να συναντηθεί για την ίδια συμφωνία με την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Κογκρέσου. Στόχος του Κέρι είναι να πείσει το Κογκρέσο να μην προχωρήσει σε υιοθέτηση νέων κυρώσεων σε βάρος του Ιράν καθώς κάτι τέτοιο θα υπέσκαπτε όλες τις τρέχουσες προσπάθειες για επίτευξη μόνιμης συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Ενάντια σε μια τέτοια προοπτική τάχθηκε και ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών.

Παράλληλα, στη Βιέννη θεωρούνταν πιθανότατο να συνεχιστούν και σήμερα οι διαβουλεύσεις μεταξύ εμπειρογνωμόνων της «ομάδας των έξι», του Ιράν και της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας προκειμένου να καταληχθούν οι τεχνικές λεπτομέρειες εφαρμογής της «ενδιάμεσης» συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Διπλωματικές πηγές διέρρεαν ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος σε πολλά επίπεδα αλλά θεωρούσαν αρκετά δύσκολο να λήξουν οι διαβουλεύσεις με την ανακοίνωση μιας συγκεκριμένης ημερομηνίας έναρξης εφαρμογής της συμφωνίας.

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΟΛΠΟΥ
Πιέζει η Σ. Αραβία για δημιουργία «Ενωσης του Κόλπου»

Συνεχίζεται η περιοδεία «διαβεβαιώσεων» του Χέιγκελ στην περιοχή

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΚΟΥΒΕΪΤ.--

Αρχισε χτες το απόγευμα στην πρωτεύουσα του Κουβέιτ η ετήσια σύνοδος των χωρών μελών του Οργανισμού Συνεργασίας του Κόλπου (Μπαχρέιν, Σ. Αραβία, Κουβέιτ, Κατάρ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ομάν). Κεντρικό θέμα των διήμερων συζητήσεων είναι η σαουδαραβική πρόταση για έναρξη διαδικασιών ενοποίησης μεταξύ των χωρών, η οποία πρωτοδιατυπώθηκε το 2011 και έκτοτε έχει γίνει αιχμή έντονων πιέσεων από το Ριάντ.

Το σαουδαραβικό σκεπτικό, όπως το έθεσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της χώρας Νιζάρ Μαντάνι κατά τη Σύνοδο Ασφαλείας πριν λίγες ημέρες στο Μπαχρέιν, είναι ότι θα πρέπει ο Οργανισμός Συνεργασίας του Κόλπου «να μην εξαρτάται για την ασφάλειά του από άλλους» τονίζοντας ότι «αυτό είναι αναγκαιότητα στρατηγικής σημασίας για την ασφάλεια και την οικονομία της περιοχής». Σύμφωνα με αναλυτές, η σαουδαραβική ηγεσία, ιδιαίτερα μετά τους πρόσφατους τακτικούς ελιγμούς του αμερικανικού ιμπεριαλισμού που οδήγησαν στην επίτευξη «ενδιάμεσης» συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και στην προώθηση της συνόδου της «Γενεύης ΙΙ» για τη Συρία, είναι ανήσυχη ως προς τις ανακατατάξεις που επέρχονται και ως προς το τι αυτό θα μπορούσε να σημάνει για το ρόλο της ίδιας.

Η συνεδρίαση του Οργανισμού για το ζήτημα διεξάγεται ενώ συνεχίζεται η περιοδεία του Αμερικανού υπουργού Αμυνας Τσακ Χέιγκελ στην περιοχή με στόχο τη διαβεβαίωση των πετρελαιομοναρχιών ότι οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν τη στρατιωτική τους παρουσία και θα συνεχίσουν να εγγυώνται την ασφάλειά τους. Χτες, ο Χέιγκελ (μετά από το Μπαχρέιν, Αφγανιστάν, Πακιστάν, Σ. Αραβία) έφτασε στο Κατάρ όπου επισκέφτηκε και την τεράστια βάση που έχουν οι ΗΠΑ στη χώρα.

Υπέρ της σαουδαραβικής πρότασης έχει ταχθεί, εξαρχής, το Μπαχρέιν ενώ, με επιφυλάξεις, υποστήριξη εξέφρασαν Κουβέιτ και Κατάρ. Τα ΗΑΕ δεν έχουν ακόμη τοποθετηθεί. Την αντίθεσή του έχει εκφράσει το Ομάν που κατέστησε σαφές ότι αν υπάρχει τέτοια εξέλιξη, το ίδιο θα αποχωρήσει. Οι «επιφυλάξεις» σχετίζονται με την αίσθηση ότι η περαιτέρω «ενοποίηση» θα καταστήσει τη Σ. Αραβία, που είναι η ισχυρότερη οικονομικά και στρατιωτικά δύναμη της περιοχής, κυρίαρχη επί των «συμμάχων» της. Το Ομάν, από την άλλη, λειτουργεί ως «Ελβετία» του Κόλπου τηρώντας ίσες αποστάσεις ανάμεσα στις άλλες αραβικές χώρες και στο Ιράν (εξ ου και διαμεσολάβησε για τις μυστικές διαπραγματεύσεις Ιράν - ΗΠΑ για το πυρηνικό πρόγραμμα του πρώτου) και δεν επιθυμεί να χάσει τη θέση αυτή.

ΣΥΡΙΑ
Ανθρωπιστική βοήθεια μέσω Ιράκ

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΓΕΝΕΥΗ.--

Αερογέφυρα μεταφοράς βοήθειας θα στηθεί από αύριο, Πέμπτη, με βάση το Ιρμπίλ του Ιράκ και αρχικό προορισμό τις κουρδικές περιοχές της βορειοανατολικής Συρίας, προκειμένου να παρακαμφθεί το γεγονός ότι αντικαθεστωτικοί εξτρεμιστές ισλαμιστές ελέγχουν τους δρόμους και παρεμποδίζουν την οδική μεταφορά βοήθειας, ανακοίνωσε, χτες, η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Πρόκειται για την πρώτη απόπειρα να μεταφερθεί ανθρωπιστική βοήθεια κατά αυτόν τον τρόπο στη Συρία.

Παράλληλα, τα κυβερνητικά στρατεύματα έθεταν σχεδόν υπό τον πλήρη έλεγχό τους την πόλη Νάμπακ, την τρίτη μεγάλη πόλη, στην επαρχία Καλαμούν, στα σύνορα με το Λίβανο, διασφαλίζοντας περαιτέρω τη λειτουργία του αυτοκινητόδρομου που συνδέει τη Δαμασκό με τα παράλια και είναι σημαντική για τη μεταφορά του συριακού χημικού οπλοστασίου εκτός χώρας, προκειμένου να τηρηθεί η σχετική συμφωνία. Ο επικεφαλής του Οργανισμού Απαγόρευσης των Χημικών Οπλων, Αχμέτ Ουζουμτζού, δήλωνε ότι εκτός απροόπτου μέχρι τα τέλη Γενάρη θα έχει ολοκληρωθεί κανονικά η διαδικασία.

Την ίδια ώρα, η ισπανική εφημερίδα «Ελ Μούντο» επιβεβαίωνε χτες την απαγωγή δύο Ισπανών δημοσιογράφων στην περιοχή της Ράκα, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία. Κατά τις πληροφορίες, οι δύο είχαν εισέλθει από την Τουρκία και συνοδεύονταν από τέσσερις ενόπλους του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού», που απήχθησαν επίσης από ισλαμιστές του «Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στο Λεβάντε» και τελικά απελευθερώθηκαν μετά από 12 μέρες, αντίθετα από τους δημοσιογράφους που κρατούνται.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ