Τετάρτη 11 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ AΦΡΙΚΗ
Αποχαιρετισμός στον Μαντέλα σε στάδιο στο Σοβέτο

75.000 Νοτιοαφρικανοί αποχαιρέτησαν στο Σοβέτο του Γιοχάνεσμπουργκ τον ηγέτη τους
75.000 Νοτιοαφρικανοί αποχαιρέτησαν στο Σοβέτο του Γιοχάνεσμπουργκ τον ηγέτη τους
ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-- Με τραγούδια, χορούς εν μέσω καταρρακτώδους βροχής που έπεφτε κατά διαστήματα, δεκάδες χιλιάδες Νοτιοαφρικανοί κάθε ηλικίας, κυρίως από τα φτωχά και μικρομεσαία λαϊκά στρώματα, αποχαιρέτησαν χτες στο στάδιο FNB του Σοβέτο τον πρώην Πρόεδρο Νέλσον Μαντέλα, μαζί με την ηγεσία της χώρας, τον ΓΓ του ΟΗΕ και τουλάχιστον 90 ξένους ηγέτες.

Παρών στην πολύωρη επιμνημόσυνη τελετή έδωσαν, μεταξύ πολλών άλλων, οι Πρόεδροι των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και της Κούβας Ραούλ Κάστρο (οι οποίοι και αντήλλαξαν και χειραψία και είχαν μια σύντομη συνομιλία), ενώ μίλησαν και στην τελετή όπως και η Πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ, ο αντιπρόεδρος της Κίνας Λι Γιουαντσάο, ο Πρόεδρος της Ζιμπάμπουε Ρόμπερτ Μουγκάμπε, ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ. Μεταξύ των ξένων πρώην ηγετών που παρακολούθησαν την τελετή ήταν και οι τρεις πρώην Πρόεδροι των ΗΠΑ, Τζίμι Κάρτερ, Μπιλ Κλίντον, Τζορτζ Ουόκερ Μπους, δείγμα και αυτό ότι ο αγωνιστής ηγέτης χρησιμοποιείται από το πολιτικό προσωπικό του ιμπεριαλισμού, για τον εξωραϊσμό της βαρβαρότητάς του.

Τις περισσότερες επιδοκιμασίες του πλήθους απέσπασαν οι Πρόεδροι των ΗΠΑ, της Κούβας και της Ζιμπάμπουε, ενώ αντίθετα αίσθηση προκάλεσαν οι παρατεταμένης διάρκειας αποδοκιμασίες του πλήθους στον Πρόεδρο της χώρας Τζέικομπ Ζούμα (περίπου ένα εξάμηνο πριν τις εκλογές...) και τον Κινέζο αντιπρόεδρο, παρά τις εκκλήσεις του τελετάρχη (και αντιπροέδρου του ANC) Σίριλ Ραμαμφόσα προς το πλήθος για αυτοσυγκράτηση και πειθαρχία.

Μετά την τελετή, η σορός του Νέλσον Μαντέλα τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα για τρεις ημέρες στην έδρα της κυβέρνησης στην Πρετόρια. Το Σάββατο θα μεταφερθεί στη γενέτειρά του, Κούνου, στο Ανατολικό Ακρωτήρι και την Κυριακή θα ενταφιασθεί δίπλα στους γονείς και στα τρία από τα παιδιά του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ