Τετάρτη 11 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΟΛΠΟΥ
Πιέζει η Σ. Αραβία για δημιουργία «Ενωσης του Κόλπου»

Συνεχίζεται η περιοδεία «διαβεβαιώσεων» του Χέιγκελ στην περιοχή

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΚΟΥΒΕΪΤ.--

Αρχισε χτες το απόγευμα στην πρωτεύουσα του Κουβέιτ η ετήσια σύνοδος των χωρών μελών του Οργανισμού Συνεργασίας του Κόλπου (Μπαχρέιν, Σ. Αραβία, Κουβέιτ, Κατάρ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ομάν). Κεντρικό θέμα των διήμερων συζητήσεων είναι η σαουδαραβική πρόταση για έναρξη διαδικασιών ενοποίησης μεταξύ των χωρών, η οποία πρωτοδιατυπώθηκε το 2011 και έκτοτε έχει γίνει αιχμή έντονων πιέσεων από το Ριάντ.

Το σαουδαραβικό σκεπτικό, όπως το έθεσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της χώρας Νιζάρ Μαντάνι κατά τη Σύνοδο Ασφαλείας πριν λίγες ημέρες στο Μπαχρέιν, είναι ότι θα πρέπει ο Οργανισμός Συνεργασίας του Κόλπου «να μην εξαρτάται για την ασφάλειά του από άλλους» τονίζοντας ότι «αυτό είναι αναγκαιότητα στρατηγικής σημασίας για την ασφάλεια και την οικονομία της περιοχής». Σύμφωνα με αναλυτές, η σαουδαραβική ηγεσία, ιδιαίτερα μετά τους πρόσφατους τακτικούς ελιγμούς του αμερικανικού ιμπεριαλισμού που οδήγησαν στην επίτευξη «ενδιάμεσης» συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και στην προώθηση της συνόδου της «Γενεύης ΙΙ» για τη Συρία, είναι ανήσυχη ως προς τις ανακατατάξεις που επέρχονται και ως προς το τι αυτό θα μπορούσε να σημάνει για το ρόλο της ίδιας.

Η συνεδρίαση του Οργανισμού για το ζήτημα διεξάγεται ενώ συνεχίζεται η περιοδεία του Αμερικανού υπουργού Αμυνας Τσακ Χέιγκελ στην περιοχή με στόχο τη διαβεβαίωση των πετρελαιομοναρχιών ότι οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν τη στρατιωτική τους παρουσία και θα συνεχίσουν να εγγυώνται την ασφάλειά τους. Χτες, ο Χέιγκελ (μετά από το Μπαχρέιν, Αφγανιστάν, Πακιστάν, Σ. Αραβία) έφτασε στο Κατάρ όπου επισκέφτηκε και την τεράστια βάση που έχουν οι ΗΠΑ στη χώρα.

Υπέρ της σαουδαραβικής πρότασης έχει ταχθεί, εξαρχής, το Μπαχρέιν ενώ, με επιφυλάξεις, υποστήριξη εξέφρασαν Κουβέιτ και Κατάρ. Τα ΗΑΕ δεν έχουν ακόμη τοποθετηθεί. Την αντίθεσή του έχει εκφράσει το Ομάν που κατέστησε σαφές ότι αν υπάρχει τέτοια εξέλιξη, το ίδιο θα αποχωρήσει. Οι «επιφυλάξεις» σχετίζονται με την αίσθηση ότι η περαιτέρω «ενοποίηση» θα καταστήσει τη Σ. Αραβία, που είναι η ισχυρότερη οικονομικά και στρατιωτικά δύναμη της περιοχής, κυρίαρχη επί των «συμμάχων» της. Το Ομάν, από την άλλη, λειτουργεί ως «Ελβετία» του Κόλπου τηρώντας ίσες αποστάσεις ανάμεσα στις άλλες αραβικές χώρες και στο Ιράν (εξ ου και διαμεσολάβησε για τις μυστικές διαπραγματεύσεις Ιράν - ΗΠΑ για το πυρηνικό πρόγραμμα του πρώτου) και δεν επιθυμεί να χάσει τη θέση αυτή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ