Τετάρτη 11 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Παζάρια σε εξέλιξη

ΚΙΕΒΟ.--

Στην ουκρανική πρωτεύουσα βρέθηκε χτες η επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Κάθριν Αστον, για συνομιλίες, όπως ανακοινώθηκε, και με τις δύο πλευρές. Οι πλευρές που αντιπαρατίθενται στην Ουκρανία, είναι από τη μία η μερίδα του κεφαλαίου που στηρίζει τη σύνδεση με την ΕΕ και διοργανώνει εδώ και μέρες διαδηλώσεις παρασύροντας και λαϊκό κόσμο, που αντέδρασε στην αλλαγή στάσης της κυβέρνησης του Βίκτορ Γιανουκόβιτς να προχωρήσει στη σύνδεση και την υπογραφή συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ και η άλλη, η μερίδα του κεφαλαίου που θεωρεί πιο συμφέρουσα τη συνεργασία με τη Ρωσία στο πλαίσιο της λεγόμενης «Τελωνειακής Ενωσης», που επίσης παρασύρει λαϊκό κόσμο.

Το βράδυ της Δευτέρας, η αστυνομία προχώρησε στην απομάκρυνση των οδοφραγμάτων που είχαν στήσει οι φιλοευρωνωσιακές δυνάμεις στα κυβερνητικά κτίρια στο Κίεβο όπου υπήρξαν και τραυματισμοί.

Ο πρόεδρος της χώρας, που φαίνεται ότι παζαρεύει και με τις δύο πλευρές, την ΕΕ και τη Ρωσία, που για λογαριασμό των μονοπωλιακών τους ομίλων θέλουν τον έλεγχο της Ουκρανίας, είχε συνομιλίες με τρεις πρώην προέδρους της χώρας για την αποκλιμάκωση της πολιτικής έντασης. Πρόκειται για τους Λεονίντ Κραβτσούκ, Λεονίντ Κούτσμα και Βίκτορ Γιούσενκο.

Ως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές αν και είχε γίνει η συνάντηση Γιανουκόβιτς και Αστον δεν είχε γίνει γνωστό το ακριβές περιεχόμενο της συζήτησης. Η δήθεν ευαισθησία της ΕΕ για τη «βίαιη συμπεριφορά της αστυνομίας» ήταν στην ατζέντα, αλλά το κύριο αντικείμενο είναι να φέρει την ουκρανική κυβέρνηση ξανά στις συζητήσεις με την ΕΕ - κάτι που δεν αποκλείει ούτε ο Ουκρανός πρόεδρος - αλλά δε θέλει η ρώσικη κυβέρνηση.

Πάντως ο Γιανουκόβιτς δήλωσε ότι «δεν μπορούμε να μιλάμε για το μέλλον χωρίς να μιλάμε για την αποκατάσταση των εμπορικών σχέσεων με τη Ρωσία«», διευκρίνισε ωστόσο ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει να διαπραγματεύεται μια συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Μια αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Σεργκέι Αρμπούζοφ θα μεταβεί σήμερα στις Βρυξέλλες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ