ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Μάη 2000
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Κτυπούν όσους αντιτίθενται στη Νέα Τάξη

Πύρινη ομιλία του Σ. Μιλόσεβιτς προς τους βετεράνους του πολέμου

Ο Σ. Μιλόσεβιτς στη διάρκεια της προχτεσινής ομιλίας

Associated Press

Ο Σ. Μιλόσεβιτς στη διάρκεια της προχτεσινής ομιλίας
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Το περασμένο 48ωρο, ο Μιλόσεβιτς συναντήθηκε με βετεράνους του Β' Παγκόσμιου Πολέμου και σε ομιλία του υποστήριξε πως το ειδικό διεθνές δικαστήριο του ΟΗΕ για την πρώην Γιουγκοσλαβία που εδρεύει στη Χάγη «είναι χειρότερο από το Αουσβιτς».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Μιλόσεβιτς είπε πως η «δεκαετία του '90 έχει ατυχώς ομοιότητες με τη δεκαετία του '30, καθώς... οι υπανάπτυκτοι και μάλιστα, οι φτωχοί, ενοχλούν τους πλούσιους». Οπως τόνισε, «έχει τεθεί σε λειτουργία ένα σύστημα ωμών αντιποίνων εναντίον όλων όσων είναι αντίθετοι στη νέα παγκόσμια τάξη. Μία προπαγάνδα αποτελεσματικότερη εκείνης του Γκαίμπελς, υπηρεσίες πληροφοριών ισχυρότερες και από την Γκεστάπο, η Χάγη χειρότερη και από το ναζιστικό στρατόπεδο στο Αουσβιτς». Επιπλέον, χαρακτήρισε τις ΗΠΑ «φασιστική δύναμη που επιθυμεί να κατακτήσει τον κόσμο με τη βοήθεια προδοτών».

Ο Ζόραν Τζίντζιτς, που φαίνεται πως πήρε «προσωπικά» την τελευταία λέξη της παραπάνω φράσης του Μιλόσεβιτς, ανταπάντησε πως ο «κόσμος κάνει λάθος όταν γιορτάζει τη νίκη κατά του φασισμού, γιατί στη Σερβία ο φασισμός εξακολουθεί να ζει»....

Κατόπιν όλων αυτών, αναμένεται με ενδιαφέρον η τύχη της νέας, προγραμματισμένης για τις 15 του Μάη, συγκέντρωσης της αντιπολίτευσης στο Βελιγράδι.

Κόμματα της αντιπολίτευσης, έχοντας στο πλευρό τους και τη φοιτητική οργάνωση «Οτπόρ», συγκρότησαν χτες μία «επιτροπή κρίσης», σε μία προσπάθεια να αντιμετωπίσουν, όπως είπαν, τις αυξανόμενες κατασταλτικές ενέργειες του καθεστώτος Μιλόσεβιτς σε βάρος της αντιπολίτευσης. Ενα 24ωρο πριν, είχε προηγηθεί η επεισοδιακή ματαίωση συγκέντρωσης της αντιπολίτευσης στο Ποζάρεβατς.

Η εξέλιξη εμφανίζεται ένα 24ωρο αφότου μαζικές αστυνομικές δυνάμεις εμπόδισαν προχτές την πραγματοποίηση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας της αντιπολίτευσης στην πόλη Ποζάρεβατς (γενέτειρα του Προέδρου Μιλόσεβιτς). Οι αστυνομικοί προχώρησαν στη σύλληψη δεκάδων οπαδών της αντιπολίτευσης καθώς και ορισμένων εκπροσώπων του Τύπου. Ολοι οι συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι προχτές βράδυ.

  • Ανθρωπιστική βοήθεια αξίας 40 εκατ. δρχ. παρέδωσαν χτες μέλη της «Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης» σε περίπου 2.800 οικογένειες προσφύγων από την Κροατία, τη Βοσνία και το Κοσσυφοπέδιο στους δήμους της Σερβίας, Λαζάρεβατς, Γκρότσκα και Σάβσκι Βένατς του Βελιγραδίου. Οι πρόσφυγες μοιράστηκαν συνολικά 5.600 πακέτα με τρόφιμα και είδη υγιεινής.
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Νέα διαδήλωση για τον τερματισμό της πολυήμερης κράτησης δεκάδων Σέρβων

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Νέα μαχητική διαδήλωση για τον τερματισμό της κράτησης δεκάδων Σέρβων κρατουμένων σε φυλακές της αποστολής του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο, πραγματοποίησαν χτες εκατοντάδες ομοεθνείς τους στην Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα και στο Βελιγράδι. Το ίδιο 24ωρο, η επίθεση ένοπλου Κοσσοβάρου Αλβανού σε κατάστημα της πόλης Τσέρνικα προκάλεσε το σοβαρό τραυματισμό πέντε Σέρβων...

Η διαδήλωση των πολλών δεκάδων Σέρβων έγινε χτες σε κεντρικό σημείο της Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα. Αφορμή της κινητοποίησης είναι οι άδικες πολυήμερες κρατήσεις δεκάδων συγγενών και φίλων τους από μέλη της αστυνομικής αποστολής των Ηνωμένων Εθνών. Οι διαδηλωτές ζήτησαν είτε την άμεση παραπομπή των κρατουμένων σε δίκη, είτε την άμεση απελευθέρωσή τους, αλλά και την παροχή στοιχείων για δεκάδες συγγενείς τους, των οποίων τα ίχνη αγνοούνται. Περίπου 30 από τους δεκάδες Σέρβους κρατούμενους στην Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα πραγματοποιούν εδώ και μέρες απεργία πείνας, διαμαρτυρόμενοι για συμπεριφορά διακρίσεων από μέρους των αξιωματούχων του ΟΗΕ. Ο Γάλλος συνταγματάρχης, Πιερ ντε Σακίντε Σαν, αρκέστηκε να δηλώσει στους διαδηλωτές πως είναι ενήμερος για τις σοβαρές ελλείψεις του δικαστικού συστήματος στο Κοσσυφοπέδιο...

Την ίδια στιγμή στο Βελιγράδι, εκατοντάδες οικογένειες προσφύγων από το Κοσσυφοπέδιο, που έχουν χάσει τα ίχνη εκατοντάδων συγγενών τους, πραγματοποίησαν διαδήλωση, απαιτώντας και εκείνοι την άμεση απελευθέρωση των προσφιλών τους προσώπων ή την παροχή πληροφοριών για την τύχη τους. Οι εκατοντάδες συγκεντρωθέντες ήταν ως επί το πλείστον συγγενείς των πάνω από 1.200 Σέρβων που απήχθησαν ή δολοφονήθηκαν στο Κοσσυφοπέδιο από τον περασμένο χρόνο... Στη διάρκεια της διαδήλωσης πέρασαν έξω από το ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο και έκαναν πορεία έξω από τις πρεσβείες χωρών - μελών του Βορειοατλαντικού Συμφώνου στο Βελιγράδι.

Το ίδιο 24ωρο, Κοσσοβάρος Αλβανός εξαπέλυσε χτες το μεσημέρι επίθεση με χειροβομβίδα και αυτόματο όπλο κατά Σέρβων μέσα σε κατάστημα της πόλης Τσέρνικα. Σύμφωνα με το πρακτορείο ΜΠΕΤΑ, από την επίθεση τραυματίστηκαν σοβαρά πέντε Σέρβοι που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στο μαγαζί.

ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΟΙ
Εκατομμύρια αθώα θύματα

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΜΠΑΝΓΚΟΚ.-

Είτε στην πρώτη γραμμή του πυρός, ως «αναπόσπαστα και αναλώσιμα μέλη» στρατών και ένοπλων ομάδων, είτε ως ξεριζωμένα και επομένως ανύπαρκτα, είτε ως κυριολεκτικά θύματα των ενόπλων συγκρούσεων, τα παιδιά που βρίσκονται εγκλωβισμένα στις φλόγες των πολέμων και πυρπολούνται, μετριούνται σε εκατομμύρια. Ενας αριθμός τρομακτικός που κάθε χρόνο γνωρίζει δραματική και συνάμα τραγική αύξηση.

Οι διασκέψεις που γίνονται κάθε χρόνο σε πολλά σημεία της υφηλίου για τα αποτελέσματα που έχουν οι πόλεμοι στη ζωή των παιδιών είναι πολλές. Ηδη, μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν πραγματοποιηθεί στη Λατινική Αμερική, την Αφρική, ενώ η επόμενη θα γίνει την επόμενη βδομάδα στο Κατμαντού, του Νεπάλ, την επόμενη βδομάδα και θα πάρουν μέρος αντιπρόσωποι από 15 κυβερνήσεις και περισσότερες από 100 μη-κυβερνητικές οργανώσεις, καθώς και ειδικοί από τα Ηνωμένα Εθνη.

Οπως κατήγγειλαν χτες από την Μπανγκόκ πολλές ανθρωπιστικές οργανώσεις, οι οποίες θα λάβουν μέρος στις εργασίες της προσεχούς τετραήμερης Διάσκεψης, οι ανήλικοι χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο στους στρατούς και στις ένοπλες ομάδες, των χωρών της Ασίας. Τα παιδιά, αγόρια και κορίτσια, πέφτουν όλο και περισσότερο θύματα εκμετάλλευσης και χρησιμοποιούνται ως βορά όπλων από τους στρατούς, αλλά και τις ένοπλες ομάδες ανταρτών.

Ο Συνασπισμός κατά της χρήσης των παιδιών - στρατιωτών που συγκεντρώνει ανθρωπιστικές και φιλανθρωπικές οργανώσεις, για πρώτη φορά και κατέγραψε όλους τους ανήλικους στρατιώτες στις χώρες της Ασίας καταδικάζει το γεγονός «της τρομακτικής αύξησης του αριθμού των παιδιών -δεκάδες χιλιάδες- που χρησιμοποιούνται ως βορά των όπλων στην περιοχή». Αριθμός που κάνει την Ασία να έρχεται σε απόσταση αναπνοής από την Αφρική και να καταλαμβάνει μεγάλη μερίδα των 300.000 παιδιών στρατιωτών σε περισσότερες από 30 χώρες του πλανήτη.

«Από το Μιντανάο στο Μανιπούρ και από το Ασέφ στην Τζάφνα, τα παιδιά στρατολογούνται και αναλαμβάνουν καθήκοντα κατά τη διάρκεια συγκρούσεων και πολέμων. Γίνονται μεταφορείς, τρομοκράτες, αγγελιοφόροι, κατάσκοποι και πολεμιστές», υπογραμμίζει η οργάνωση στην έκθεσή της, στην οποία υπογραμμίζεται πως όχι μόνο επαναστατικές ομάδες, όπως οι Τίγρεις του Ταμίλ, αλλά και κυβερνητικοί στρατοί της Ασίας στρατολογούν παιδιά. Ο διευθυντής της οργάνωσης, Ρόρι Μανγκόβεν επισήμανε ότι στη Βιρμανία καταγράφηκαν τα περισσότερα παιδιά - στρατιώτες, όχι μόνο στο στρατό της χούντας που κυβερνά τη χώρα, αλλά και στους αντάρτες. Παράλληλα, χιλιάδες παιδιά χρησιμοποιούνται ως πολεμιστές, αγγελιοφόροι, αλλά και «σεξουαλικοί σκλάβοι».

Τραγική είναι η κατάσταση και στη Σρι Λάνκα, την Καμπότζη και το Αφγανιστάν, όπως αναφέρει η οργάνωση που, αντίθετα, εκφράζει την ικανοποίησή της για τη μείωση του αριθμού των παιδιών - στρατιωτών στην Ταϊλάνδη, το Νεπάλ και την Κίνα.

Εκατομμύρια παιδιά ξεριζωμένα

Εκτός, όμως, από αυτή την τραγική διάσταση της άμεσης ανάμειξης παιδιών στις εμπόλεμες καταστάσεις, 13 εκατομμύρια παιδιά έχουν ξεριζωθεί από τις εστίες τους σ' όλον τον κόσμο λόγω πολέμου. Αυτή την καταγγελία έκανε η οργάνωση «Σώστε τα Παιδιά» και απηύθυνε τη Δευτέρα επείγουσα έκκληση για τη σωτηρία των περίπου 13 εκατομμυρίων παιδιών σ` όλον τον κόσμο που έχουν ξεριζωθεί από τις εστίες τους, λόγω του πολέμου και συχνά δεν απολαμβάνουν ουδεμιάς διεθνούς προστασίας.

Η διεθνής οργάνωση που εδρεύει στο Λονδίνο ανακοίνωσε ότι τα «παιδιά του πολέμου» είναι πρόσφυγες μέσα στις ίδιες τις χώρες τους και για το λόγο αυτό δεν υπάρχει κάποιο ειδικό νομικό καθεστώς ή κάποια διεθνής οργάνωση για την προστασία τους. «Αγνοημένα από τον έξω κόσμο, τα παιδιά αυτά συχνά εγκαταλείπονται στο έλεος των ανθρώπων που προκάλεσαν τα δεινά και τον ξεριζωμό τους», αναφέρει η ανθρωπιστική οργάνωση σε ανακοίνωσή της.

Το χειρότερο μέρος, για να ζει ένα παιδί είναι η Αγκόλα, όπου το ένα έκτο του συνολικού πληθυσμού έχει ξεριζωθεί από τις εστίες του λόγω του πολέμου. Στη Σιέρα Λεόνε, επίσης, υπολογίζεται ότι 1,8 εκατομμύρια παιδιά έχουν εξαναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Στη Σρι Λάνκα τα ξεριζωμένα παιδιά ξεπερνούν τις 270.000. Στην Κολομβία, δύο στα τρία ξεριζωμένα παιδιά έχουν γίνει τουλάχιστον μία φορά μάρτυρες ενός φόνου ή μιας απόπειρας ανθρωποκτονίας κάποιου μέλους της οικογενείας τους, αναφέρει τέλος η έκθεση.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Συνοριακοί φρουροί δολοφόνησαν 9 μετανάστες...

ΑΓΚΥΡΑ.-

Το υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας εξέδωσε μια λιτή ανακοίνωση: συνοριακοί φρουροί πυροβόλησαν και σκότωσαν εννέα «ξένους», που προσπαθούσαν να περάσουν παράνομα από το Ιράν στην Τουρκία και τραυμάτισαν άλλους πέντε.

Οι δολοφονηθέντες, εκτιμάται, ότι ήταν ανάμεσα σε 153 οικονομικούς μετανάστες από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές, που προσπάθησαν την Τρίτη το βράδυ να περάσουν τα σύνορα. Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες ζήτησε λεπτομέρειες από την τουρκική κυβέρνηση για την υπόθεση.

ΙΡΑΚ
Εκκληση για «νόμιμο» υπερσκελισμό του εμπάργκο

ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Εκκληση προς όλες τις χώρες του κόσμου για επανάληψη των οικονομικών και εμπορικών τους συναλλαγών με το Ιράκ, απηύθυνε, χθες, από το βήμα της διεθνούς διάσκεψης κατά των οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της χώρας του, ο Ιρακινός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ταρέκ Αζίζ. Ο Ιρακινός αξιωματούχος έφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την περίπτωση της Ιορδανίας, η οποία, επικαλούμενη το άρθρο 50 της Χάρτας του ΟΗΕ, έχει εξαιρεθεί των απαγορεύσεων του εμπάργκο. Ο Ταρέκ Αζίζ κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να μην ανεχθεί άλλο τις τραγικές συνέπειες που έχει το εμπάργκο για τον ιρακινό λαό.

Το άρθρο 50 προβλέπει ότι «αν ένα κράτος έχει γίνει αντικείμενο προληπτικών ή καταναγκαστικών μέτρων που έχουν ληφθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, κάθε άλλο κράτος, είτε είναι είτε όχι μέλος του ΟΗΕ, αν βρίσκεται ενώπιων ιδιαίτερων οικονομικών δυσκολιών που οφείλονται στην εφαρμογή των προαναφερόμενων μέτρων, έχει δικαίωμα να διαβουλευτεί τον υπερσκελισμό τους, κατά περίπτωση, με το Συμβούλιο Ασφαλείας». Αυτό ακριβώς το άρθρο επικαλέστηκε, ήδη, από το 1991 η Ιορδανία, η οποία καλύπτει το σύνολο των πετρελαϊκών της αναγκών με ιρακινό πετρέλαιο, κατ' εξαίρεση του εμπάργκο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ