Πέμπτη 11 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Κτυπούν όσους αντιτίθενται στη Νέα Τάξη

Πύρινη ομιλία του Σ. Μιλόσεβιτς προς τους βετεράνους του πολέμου

Ο Σ. Μιλόσεβιτς στη διάρκεια της προχτεσινής ομιλίας

Associated Press

Ο Σ. Μιλόσεβιτς στη διάρκεια της προχτεσινής ομιλίας
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Το περασμένο 48ωρο, ο Μιλόσεβιτς συναντήθηκε με βετεράνους του Β' Παγκόσμιου Πολέμου και σε ομιλία του υποστήριξε πως το ειδικό διεθνές δικαστήριο του ΟΗΕ για την πρώην Γιουγκοσλαβία που εδρεύει στη Χάγη «είναι χειρότερο από το Αουσβιτς».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Μιλόσεβιτς είπε πως η «δεκαετία του '90 έχει ατυχώς ομοιότητες με τη δεκαετία του '30, καθώς... οι υπανάπτυκτοι και μάλιστα, οι φτωχοί, ενοχλούν τους πλούσιους». Οπως τόνισε, «έχει τεθεί σε λειτουργία ένα σύστημα ωμών αντιποίνων εναντίον όλων όσων είναι αντίθετοι στη νέα παγκόσμια τάξη. Μία προπαγάνδα αποτελεσματικότερη εκείνης του Γκαίμπελς, υπηρεσίες πληροφοριών ισχυρότερες και από την Γκεστάπο, η Χάγη χειρότερη και από το ναζιστικό στρατόπεδο στο Αουσβιτς». Επιπλέον, χαρακτήρισε τις ΗΠΑ «φασιστική δύναμη που επιθυμεί να κατακτήσει τον κόσμο με τη βοήθεια προδοτών».

Ο Ζόραν Τζίντζιτς, που φαίνεται πως πήρε «προσωπικά» την τελευταία λέξη της παραπάνω φράσης του Μιλόσεβιτς, ανταπάντησε πως ο «κόσμος κάνει λάθος όταν γιορτάζει τη νίκη κατά του φασισμού, γιατί στη Σερβία ο φασισμός εξακολουθεί να ζει»....

Κατόπιν όλων αυτών, αναμένεται με ενδιαφέρον η τύχη της νέας, προγραμματισμένης για τις 15 του Μάη, συγκέντρωσης της αντιπολίτευσης στο Βελιγράδι.

Κόμματα της αντιπολίτευσης, έχοντας στο πλευρό τους και τη φοιτητική οργάνωση «Οτπόρ», συγκρότησαν χτες μία «επιτροπή κρίσης», σε μία προσπάθεια να αντιμετωπίσουν, όπως είπαν, τις αυξανόμενες κατασταλτικές ενέργειες του καθεστώτος Μιλόσεβιτς σε βάρος της αντιπολίτευσης. Ενα 24ωρο πριν, είχε προηγηθεί η επεισοδιακή ματαίωση συγκέντρωσης της αντιπολίτευσης στο Ποζάρεβατς.

Η εξέλιξη εμφανίζεται ένα 24ωρο αφότου μαζικές αστυνομικές δυνάμεις εμπόδισαν προχτές την πραγματοποίηση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας της αντιπολίτευσης στην πόλη Ποζάρεβατς (γενέτειρα του Προέδρου Μιλόσεβιτς). Οι αστυνομικοί προχώρησαν στη σύλληψη δεκάδων οπαδών της αντιπολίτευσης καθώς και ορισμένων εκπροσώπων του Τύπου. Ολοι οι συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι προχτές βράδυ.

  • Ανθρωπιστική βοήθεια αξίας 40 εκατ. δρχ. παρέδωσαν χτες μέλη της «Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης» σε περίπου 2.800 οικογένειες προσφύγων από την Κροατία, τη Βοσνία και το Κοσσυφοπέδιο στους δήμους της Σερβίας, Λαζάρεβατς, Γκρότσκα και Σάβσκι Βένατς του Βελιγραδίου. Οι πρόσφυγες μοιράστηκαν συνολικά 5.600 πακέτα με τρόφιμα και είδη υγιεινής.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ