Πέμπτη 11 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ
Πλήρης αναζωπύρωση του εμφυλίου

Οι αντάρτες κερδίζουν εδάφη

ΚΟΛΟΜΠΟ.- Οι αντάρτες της οργάνωσης «Τίγρεις των Ταμίλ ΕΕΛΑΜ» διαπέρασαν την άμυνα του κυβερνητικού στρατού της Σρι Λάνκα, σε μια μαζική επίθεσή τους κοντά στην πόλη Τζάφνα (παλιά πρωτεύουσα) στην ομώνυμη χερσόνησο. Στην επίθεσή τους αυτή, οι αντάρτες κατέλαβαν τη «στρατηγικής σημασίας» γέφυρα Ναβάτκουλι, μόλις 3 χλμ. νότια της πόλης, αλλά η πληροφορία αυτή διαψεύστηκε από εκπρόσωπο του στρατού.

Νωρίτερα, η κυβέρνηση της Σρι Λάνκα υπό την Πρόεδρο Τσαντρίκα Καμαρατούνγκα είχε ανακοινώσει ότι οι αντάρτες εξαπέλυσαν επιθέσεις, χρησιμοποιώντας «πυρά πυροβολικού και εφόδους αυτοκτονίας», στην προσπάθειά τους να καταλάβουν το πάλαι ποτέ ορμητήριό τους.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν υποστεί βαρύτατες απώλειες τον τελευταίο καιρό, καθώς οι «Τίγρεις» τους καταφέρνουν σημαντικές ήττες. Σύμφωνα με ανταποκριτές διεθνών ΜΜΕ, όπως τo BBC, η παρούσα επίθεση «είναι από τις πιο κρίσιμες».

Οι κυβερνητικοί μιλούν για «ανθρώπινα κύματα» επιθέσεων αυτοκτονίας, πολλές φορές από γυναίκες και παιδιά που έχουν ζωστεί εκρηκτικά και ορμούν στις γραμμές των στρατιωτών πυροδοτώντας τα.

Η νέα επίθεση, που έρχεται μόλις δύο ημέρες μετά την άρνηση της κυβέρνησης να αποδεχτεί την πρόταση των ανταρτών για «προσωρινή εκεχειρία», ώστε να αποσυρθούν οι περίπου 40.000 στρατιώτες που έχουν παγιδευτεί στο βορρά, συμπίπτει με την επιβολή νέων, «πολεμικών» φόρων, από την κυβέρνηση της Καμαρατούνγκα, προκειμένου να χρηματοδοτήσει την εκστρατεία της. Μάλιστα, δεσμεύτηκε ότι θα «θυσιάσει και τον τελευταίο άνδρα» που διαθέτει, για να νικήσει τους αυτονομιστές...

350 νεκροί είναι ο απολογισμός μίας και μόνης μάχης την περασμένη βδομάδα, της «Βάσης Ελέφας», την οποία οι αντάρτες κατέλαβαν. Περίπου ίσος αριθμός στρατιωτών είναι αγνοούμενοι και 2.000 έχουν υποστεί τραυματισμούς.

Νορβηγός «μεσολαβητής» βρισκόταν χτες στο Νέο Δελχί, για να συζητήσει πιθανότητες «έναρξης μιας πολυμερούς ειρηνευτικής διαδικασίας», που πάντως μέχρι στιγμής έχει αποδώσει μια τρύπα στο νερό... Γεγονός που ώθησε τον Κόφι Αναν να εκφράσει (την Τρίτη) την «ανησυχία» του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ