Πέμπτη 11 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέου τύπου «κατοχή» προαναγγέλλει η λιβανική πολιτοφυλακή

ΒΗΡΥΤΟΣ - ΒΗΘΛΕΕΜ.-

Αγκάθι στη διαδικασία της προγραμματισμένης αποχώρησης του ισραηλινού στρατού από την κατεχόμενη ζώνη του νοτίου Λιβάνου αποτελεί, όπως φαίνεται, το παρόν και κυρίως το μέλλον της λιβανικής πολιτοφυλακής, που συνεργάστηκε, επί χρόνια, με τον ισραηλινό στρατό κατοχής. Το πρόβλημα καλείται να λύσει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, που, προς το παρόν, δε φαίνεται να έχει καταλήξει σε κάποια λύση.

Τη δημιουργία μιας νέας ζώνης «ιδιόμορφης» κατοχής ανακοίνωσε, χτες, ο επικεφαλής της λιβανικής πολιτοφυλακής -SLA - Αντουάν Λαχντ, μετά την απόρριψη από τη λιβανική ηγεσία του αιτήματός του για παροχή ομαδικής αμνηστίας σε όλους τους άνδρες του. Ο Λαχντ υποστήριξε ότι οι δυνάμεις του θα συνεχίσουν να μάχονται τους άνδρες της σιιτικής εξτρεμιστικής οργάνωσης «Χεζμπολάχ» ακόμη και μετά την αποχώρηση τού ισραηλινού στρατού. Τόνισε, δε, ότι υπό τον έλεγχό του θα διατηρήσει μια μικρότερη, από την τωρινή ζώνη ασφαλείας, «λωρίδα γης», που θα εκτείνεται κατά μήκος των ισραηλινο-λιβανικών συνόρων, και θα καλύπτει την περιοχή από το όρος Ερμόν, κοντά στα κατεχόμενα από το Ισραήλ συριακά εδάφη, μέχρι την πόλη Νακούρα, κοντά στη Μεσόγειο.

Οι δηλώσεις του Λαχντ ήρθαν ένα, μόλις, 24ωρο μετά την, άνευ ενδοιασμού, άμεση απόρριψη του αιτήματος παροχής αμνηστίας στους άνδρες του, που διατύπωσε τη Δευτέρα. Ο Λιβανέζος πρωθυπουργός Σελίμ Χος χαρακτήρισε «παράλογο» το αίτημα του Λαχντ, ιδιαίτερα εφόσον οι δυνάμεις της λιβανικής πολιτοφυλακής συνεχίζουν να λαμβάνουν μέρος σε εχθροπραξίες σε βάρος του στρατού και των πολιτών της ίδιας τους της χώρας. «Αν κάτι προέχει είναι η απονομή δικαιοσύνης», τόνισε ο Χος, συμπληρώνοντας ότι το οποιοδήποτε ανάλογο αίτημα θα μπορούσε να διατυπωθεί μετά από την ολοκλήρωση της διαδικασίας απόδοσης ευθυνών.

Η απόφαση της λιβανικής πολιτοφυλακής θέτει νέα προβλήματα στη διαδικασία αποχώρησης του ισραηλινού στρατού από τη «ζώνη ασφαλείας» του νοτίου Λιβάνου, τα οποία καλείται, επισήμως, να διευθετήσει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών. Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Νταβίντ Λεβί, μεταβαίνει, σήμερα, στην έδρα του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, προκειμένου να συζητήσει με τον ΓΓ Κόφι Ανάν, τα ισραηλινά σχέδια αποχώρησης, για τα οποία, στη συνέχεια, θα ενημερώσει και τους πρεσβευτές των χωρών - μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού.

Η ισραηλινή κυβέρνηση, από την πλευρά της, έχει «νίψει τας χείρας της» για το μέλλον και τις πράξεις της λιβανικής πολιτοφυλακής μετά την αποχώρηση των στρατευμάτων της. Μετά από περισσότερα από 10 χρόνια αγαστής συνεργασίας, η ισραηλινή ηγεσία αρκέστηκε να δεσμευτεί για την παροχή περιορισμένων χρηματικών, κυρίως, διευκολύνσεων προς τα μέλη και τις οικογένειες της πολιτοφυλακής, αποκλείοντας, εμμέσως πλην σαφώς, το ενδεχόμενο «υιοθέτησής» τους. Την ίδια στιγμή, ο ΟΗΕ καλείται να αποτελέσει την εγγυήτρια δύναμη ηρεμίας και κατάπαυσης του πυρός, στο Νότιο Λίβανο, τόσο για το Ισραήλ όσο και για το Λίβανο, μετά την ολοκλήρωση της ισραηλινής αποχώρησης.

Ενταση και επεισόδια

Με λαστιχένιες σφαίρες και δακρυγόνα αντιμετώπισαν οι Ισραηλινοί στρατιώτες τους εκατοντάδες Παλαιστινίους διαδηλωτές, χτες στη Βηθλεέμ. Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, ο απολογισμός των, ελάσσονος εμβέλειας, συγκρούσεων που σημειώθηκαν είναι 5 ελαφρά τραυματισμένοι Παλαιστίνιοι. Η χτεσινή διαδήλωση στη Βηθλεέμ αποτελεί μέρος των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας που πραγματοποιούνται καθημερινά, εδώ και μία βδομάδα, σε διάφορες παλαιστινιακές πόλεις σε ένδειξη συμπαράστασης στην πλειοψηφία των Παλαιστινίων κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές, που βρίσκονται, ήδη, στην 10η ημέρα απεργίας πείνας.

Στόχος της απεργίας πείνας αλλά και των συγκεντρώσεων είναι να ασκηθούν πιέσεις στις, εν εξελίξει, ισραηλινο-παλαιστινιακές συνομιλίες προκειμένου να διασφαλιστεί η άμεση απελευθέρωση των Παλαιστινίων κρατουμένων, ταυτόχρονα με την επίτευξη της όποιας διμερούς ειρηνευτικής συμφωνίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ