Πέμπτη 11 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΟΙ
Εκατομμύρια αθώα θύματα

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΜΠΑΝΓΚΟΚ.-

Είτε στην πρώτη γραμμή του πυρός, ως «αναπόσπαστα και αναλώσιμα μέλη» στρατών και ένοπλων ομάδων, είτε ως ξεριζωμένα και επομένως ανύπαρκτα, είτε ως κυριολεκτικά θύματα των ενόπλων συγκρούσεων, τα παιδιά που βρίσκονται εγκλωβισμένα στις φλόγες των πολέμων και πυρπολούνται, μετριούνται σε εκατομμύρια. Ενας αριθμός τρομακτικός που κάθε χρόνο γνωρίζει δραματική και συνάμα τραγική αύξηση.

Οι διασκέψεις που γίνονται κάθε χρόνο σε πολλά σημεία της υφηλίου για τα αποτελέσματα που έχουν οι πόλεμοι στη ζωή των παιδιών είναι πολλές. Ηδη, μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν πραγματοποιηθεί στη Λατινική Αμερική, την Αφρική, ενώ η επόμενη θα γίνει την επόμενη βδομάδα στο Κατμαντού, του Νεπάλ, την επόμενη βδομάδα και θα πάρουν μέρος αντιπρόσωποι από 15 κυβερνήσεις και περισσότερες από 100 μη-κυβερνητικές οργανώσεις, καθώς και ειδικοί από τα Ηνωμένα Εθνη.

Οπως κατήγγειλαν χτες από την Μπανγκόκ πολλές ανθρωπιστικές οργανώσεις, οι οποίες θα λάβουν μέρος στις εργασίες της προσεχούς τετραήμερης Διάσκεψης, οι ανήλικοι χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο στους στρατούς και στις ένοπλες ομάδες, των χωρών της Ασίας. Τα παιδιά, αγόρια και κορίτσια, πέφτουν όλο και περισσότερο θύματα εκμετάλλευσης και χρησιμοποιούνται ως βορά όπλων από τους στρατούς, αλλά και τις ένοπλες ομάδες ανταρτών.

Ο Συνασπισμός κατά της χρήσης των παιδιών - στρατιωτών που συγκεντρώνει ανθρωπιστικές και φιλανθρωπικές οργανώσεις, για πρώτη φορά και κατέγραψε όλους τους ανήλικους στρατιώτες στις χώρες της Ασίας καταδικάζει το γεγονός «της τρομακτικής αύξησης του αριθμού των παιδιών -δεκάδες χιλιάδες- που χρησιμοποιούνται ως βορά των όπλων στην περιοχή». Αριθμός που κάνει την Ασία να έρχεται σε απόσταση αναπνοής από την Αφρική και να καταλαμβάνει μεγάλη μερίδα των 300.000 παιδιών στρατιωτών σε περισσότερες από 30 χώρες του πλανήτη.

«Από το Μιντανάο στο Μανιπούρ και από το Ασέφ στην Τζάφνα, τα παιδιά στρατολογούνται και αναλαμβάνουν καθήκοντα κατά τη διάρκεια συγκρούσεων και πολέμων. Γίνονται μεταφορείς, τρομοκράτες, αγγελιοφόροι, κατάσκοποι και πολεμιστές», υπογραμμίζει η οργάνωση στην έκθεσή της, στην οποία υπογραμμίζεται πως όχι μόνο επαναστατικές ομάδες, όπως οι Τίγρεις του Ταμίλ, αλλά και κυβερνητικοί στρατοί της Ασίας στρατολογούν παιδιά. Ο διευθυντής της οργάνωσης, Ρόρι Μανγκόβεν επισήμανε ότι στη Βιρμανία καταγράφηκαν τα περισσότερα παιδιά - στρατιώτες, όχι μόνο στο στρατό της χούντας που κυβερνά τη χώρα, αλλά και στους αντάρτες. Παράλληλα, χιλιάδες παιδιά χρησιμοποιούνται ως πολεμιστές, αγγελιοφόροι, αλλά και «σεξουαλικοί σκλάβοι».

Τραγική είναι η κατάσταση και στη Σρι Λάνκα, την Καμπότζη και το Αφγανιστάν, όπως αναφέρει η οργάνωση που, αντίθετα, εκφράζει την ικανοποίησή της για τη μείωση του αριθμού των παιδιών - στρατιωτών στην Ταϊλάνδη, το Νεπάλ και την Κίνα.

Εκατομμύρια παιδιά ξεριζωμένα

Εκτός, όμως, από αυτή την τραγική διάσταση της άμεσης ανάμειξης παιδιών στις εμπόλεμες καταστάσεις, 13 εκατομμύρια παιδιά έχουν ξεριζωθεί από τις εστίες τους σ' όλον τον κόσμο λόγω πολέμου. Αυτή την καταγγελία έκανε η οργάνωση «Σώστε τα Παιδιά» και απηύθυνε τη Δευτέρα επείγουσα έκκληση για τη σωτηρία των περίπου 13 εκατομμυρίων παιδιών σ` όλον τον κόσμο που έχουν ξεριζωθεί από τις εστίες τους, λόγω του πολέμου και συχνά δεν απολαμβάνουν ουδεμιάς διεθνούς προστασίας.

Η διεθνής οργάνωση που εδρεύει στο Λονδίνο ανακοίνωσε ότι τα «παιδιά του πολέμου» είναι πρόσφυγες μέσα στις ίδιες τις χώρες τους και για το λόγο αυτό δεν υπάρχει κάποιο ειδικό νομικό καθεστώς ή κάποια διεθνής οργάνωση για την προστασία τους. «Αγνοημένα από τον έξω κόσμο, τα παιδιά αυτά συχνά εγκαταλείπονται στο έλεος των ανθρώπων που προκάλεσαν τα δεινά και τον ξεριζωμό τους», αναφέρει η ανθρωπιστική οργάνωση σε ανακοίνωσή της.

Το χειρότερο μέρος, για να ζει ένα παιδί είναι η Αγκόλα, όπου το ένα έκτο του συνολικού πληθυσμού έχει ξεριζωθεί από τις εστίες του λόγω του πολέμου. Στη Σιέρα Λεόνε, επίσης, υπολογίζεται ότι 1,8 εκατομμύρια παιδιά έχουν εξαναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Στη Σρι Λάνκα τα ξεριζωμένα παιδιά ξεπερνούν τις 270.000. Στην Κολομβία, δύο στα τρία ξεριζωμένα παιδιά έχουν γίνει τουλάχιστον μία φορά μάρτυρες ενός φόνου ή μιας απόπειρας ανθρωποκτονίας κάποιου μέλους της οικογενείας τους, αναφέρει τέλος η έκθεση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ