Πέμπτη 11 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΟΥΑΝΤΑ - ΟΥΓΚΑΝΤΑ
Συνάντηση Προέδρων, ενώ συγκεντρώνουν στρατό στα μεταξύ τους σύνορα...

ΚΙΓΚΑΛΙ.-

Οι Πρόεδροι της Ρουάντα και της Ουγκάντα συμφώνησαν να συναντηθούν αυτό το Σαββατοκύριακο, σε μία προσπάθεια να εμποδίσουν την κλιμάκωση των μεταξύ τους συγκρούσεων που έχουν ξεσπάσει από τις αρχές της βδομάδας, με επίκεντρο βόρειες περιοχές της ΛΔ Κονγκό.

Ο Πολ Κιγκάμε (Πρόεδρος της Ρουάντα) και ο Γιοβέρι Μουσεβένι (Πρόεδρος της Ουγκάντας), οι οποίοι υποστηρίζουν στρατιωτικά τους αντάρτες που πολεμούν εδώ και ενάμιση χρόνο, με στόχο την ανατροπή του Προέδρου της ΛΔ Κονγκό Λοράντ Καμπιλά, θα συναντηθούν την Κυριακή με τους Προέδρους της Ν. Αφρικής και της Τανζανίας. Οι τελευταίοι θα επιχειρήσουν το δύσκολο ρόλο του μεσολαβητή, καθώς υπάρχουν ενδείξεις πως οι δύο χώρες δε θα περιορίσουν τις συγκρούσεις τους μόνον σε ξένον «αχυρώνα» (δηλαδή στις βόρειες περιοχές της ΛΔ Κονγκό...). Χτες ανακοινώθηκε πως άρχισαν να μετακινούν στρατεύματα στις μεταξύ τους μεθοριακές περιοχές! Με αφορμή αυτή την εξέλιξη, στρατιωτικοί αξιωματούχοι και των δύο χωρών αντάλλαξαν κατηγορίες και απειλές πως τέτοιες κινήσεις θα ερμηνευτούν ως «εχθρικές πράξεις» με ό,τι αυτό συνεπάγεται...

Από την περασμένη Παρασκευή στρατιώτες της Ουγκάντα και της Ρουάντα συγκρούστηκαν στη βόρεια πόλη της ΛΔ Κονγκό Κισαγκάνι, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πάνω από 15 πολίτες και να τραυματιστούν πάνω από 100 άλλοι πολίτες που βρέθηκαν εν μέσω πυρών. Επιπλέον, έγινε γνωστό πως στη διάρκεια των σφοδρών συγκρούσεων έχασαν τη ζωή τους το λιγότερο 15 στρατιώτες της Ουγκάντα και της Ρουάντα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ