ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 14 Οχτώβρη 2007
Σελ. /32
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Τους «σφάζουν» οι τιμές των ζωοτροφών

Οι κανονισμοί της νέας ΚΑΠ, οι αντίξοες καιρικές συνθήκες και τα κερδοσκοπικά παιχνίδια των εμποροβιομηχάνων οδηγούν την κτηνοτροφία σε κατάρρευση

Σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι της χώρας, λόγω της μεγάλης αύξησης των τιμών των ζωοτροφών, που σε κάποιες περιοχές της χώρας φτάνουν και το 100% σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Το πρόβλημα επιτείνει η παρατεταμένη ξηρασία στη χώρα, ενώ ακόμα πιο δύσκολα είναι τα πράγματα στις πυρόπληκτες περιοχές. Αν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί για μερικούς μήνες ακόμα, πολλοί κτηνοτρόφοι θα οδηγηθούν στη χρεοκοπία και θα εξαναγκαστούν να πουλήσουν κακήν κακώς τα ζώα τους. Χρειάζεται λοιπόν άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος, πριν είναι πολύ αργά.

Το ΚΚΕ έχει ήδη παρέμβει στη Βουλή ζητώντας συγκεκριμένα μέτρα από την κυβέρνηση για να αποτρέψει τη χρεοκοπία των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων και την κατάρρευση της κτηνοτροφίας. Παράλληλα ζητήθηκε να επιδοτηθούν οι ζωοτροφές μέχρι να επανέλθουν οι τιμές σε κανονικά επίπεδα. Στη σχετική Ερώτηση που κατέθεσαν έξι βουλευτές του Κόμματος καλείται επίσης ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης να απαντήσει τι ενέργειες θα κάνει για να αποτρέψει στο μέλλον παρόμοια φαινόμενα.

Από την πλευρά της η ΠΑΣΥ τονίζει, σε ανακοίνωσή της, πως οι πραγματικές αιτίες του προβλήματος εντοπίζονται στην ΚΑΠ που όλα τα χρόνια συρρίκνωσε την κτηνοτροφία, ενώ η χειροτέρευση της κατάστασης που παρατηρείται αυτήν την περίοδο οφείλεται βασικά στους κανονισμούς της νέας ΚΑΠ για τα δημητριακά, καθώς και στα κερδοσκοπικά παιχνίδια των καρτέλ και των εμποροβιομηχάνων. Η ΠΑΣΥ καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους να μην παρασυρθούν από τις διασπαστικές μεθοδεύσεις της κυβέρνησης που προσπαθεί να φορτώσει τις ευθύνες της για τα αδιέξοδα των κτηνοτρόφων στους μικρομεσαίους παραγωγούς δημητριακών. Ενωμένοι, αγρότες και κτηνοτρόφοι, να αντισταθούν στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, της κυβέρνησης της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν. Αγωνιστικά να διεκδικήσουν ουσιαστική επιδότηση των ζωοτροφών, ικανοποιητικές κατώτερες εγγυημένες τιμές και, ταυτόχρονα, να παλέψουν για την ανατροπή της ΚΑΠ, που αποτελεί βασική προϋπόθεση για να αναπτυχθεί η γεωργία και η κτηνοτροφία, για να επιβιώσουν οι μικρομεσαίοι γεωργοί και κτηνοτρόφοι.

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Σε πλήρη απόγνωση

Ο κτηνοτρόφος και όλη η οικογένειά του, δουλεύουν σαν το σκυλί, όλο το χρόνο, κι απολαβή καμιά, καταγγέλλουν οι κτηνοτρόφοι

Ενώ ο κτηνοτροφικός κόσμος υποφέρει και «πνέει τα λοίσθια», η κυβέρνηση αδιαφορεί προκλητικά και αρκείται σε λόγια συμπόνιας και παρηγοριάς

Eurokinissi

Ενώ ο κτηνοτροφικός κόσμος υποφέρει και «πνέει τα λοίσθια», η κυβέρνηση αδιαφορεί προκλητικά και αρκείται σε λόγια συμπόνιας και παρηγοριάς
Σε πλήρη απόγνωση και κοντά στα όρια της απελπισίας βρίσκονται χιλιάδες μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας - στην περιοχή δραστηριοποιείται το 60% και πλέον των 113.000 οικογενειών που ασχολούνται με την κτηνοτροφία σ' όλη τη χώρα - καθώς βλέπουν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται και να μην μπορούν, πλέον, να εξασφαλίζουν τα προς το ζην. Η κατακόρυφη αύξηση της τιμής των ζωοτροφών, σε συνδυασμό με τις εξευτελιστικές τιμές στο γάλα και στο κρέας, τους οδηγούν, με μαθηματική ακρίβεια, στη χρεοκοπία και στο ξεκλήρισμα. Η αύξηση της τιμής στις ζωοτροφές ξεπερνάει το 60%, ενώ η μείωση της τιμής στα κτηνοτροφικά προϊόντα φτάνει στο 20%.

Συγκεκριμένα, οι κτηνοτρόφοι αγοράζουν το σκληρό σιτάρι μέχρι και 35 λεπτά το κιλό - πέρσι η τιμή του ήταν 20 έως 25 λεπτά - το καλαμπόκι κοστίζει 30 λεπτά, από 20 πέρσι, το κριθάρι 30 λεπτά, τη σόγια 40 λεπτά, το τριφύλλι 25 λεπτά, από 17 πέρσι κ.ο.κ. Και όσο περνάει ο καιρός και μπαίνουμε στο χειμώνα οι τιμές θ' αυξάνονται κι άλλο, για να αυγαταίνουν τα κέρδη των μεγαλεμπόρων και των βιομηχανιών ζωοτροφών, που θησαυρίζουν «αρμέγοντας» από την τσέπη των κτηνοτρόφων.

Ταυτόχρονα, το πρόβειο γάλα πουλιέται 80 - 85 λεπτά το κιλό, από 1 ευρώ πέρσι, ενώ η τιμή στο κρέας παραμένει χαμηλή και υπάρχουν προβλήματα στη διάθεση των αρνιών, πολλά από τα οποία μένουν απούλητα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι μόνο το 15% - 20% των αρνιών που καταναλώνονται στη χώρα μας είναι ντόπια και τα υπόλοιπα είναι εισαγωγής.

Και δε φτάνουν τα δεινά που δημιουργεί στους κτηνοτρόφους η ασύδοτη, κερδοσκοπική λειτουργία της «ελεύθερης» αγοράς. Ερχονται και οι μεγάλες καθυστερήσεις στην πληρωμή των επιδοτήσεων και των αποζημιώσεων για να εντείνουν τα προβλήματά τους. Είναι χαρακτηριστικό, ότι παρά τις υποσχέσεις και τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης, ότι φέτος οι επιδοτήσεις θα δοθούν έγκαιρα, οι κτηνοτρόφοι ακόμα τις περιμένουν, όπως περιμένουν και αποζημιώσεις για διάφορες ζημιές που υπέστησαν στο βιος τους, λόγω αντίξοων καιρικών συνθηκών και άλλων αιτιών.

Υπάρχουν ευθύνες

Κι ενώ ο κτηνοτροφικός κόσμος υποφέρει και «πνέει τα λοίσθια», η κυβέρνηση αδιαφορεί, προκλητικά και αρκείται σε «λόγια συμπόνιας και παρηγοριάς».

Οι ευθύνες της είναι τεράστιες, καθώς:

  • Εφαρμόζει, με ιδιαίτερο ζήλο, τους νέους κανονισμούς της ΕΕ για τα Δημητριακά, που υποσχόταν ότι θ' αλλάξει.
  • Δεν παίρνει κανένα μέτρο κατά της ασυδοσίας των μεγαλεμπόρων και των βιομηχανιών ζωοτροφών, που κερδοσκοπούν σε βάρος και των κτηνοτρόφων, αλλά και των παραγωγών ζωοτροφικών προϊόντων.
  • Δεν επιδοτεί τις ζωοτροφές, επικαλούμενη τη «σχετική απαγόρευση» της ΕΕ.
  • Δε θεσμοθετεί ικανοποιητικές κατώτερες, εγγυημένες τιμές στο γάλα και στο κρέας, συγκαλύπτοντας τη δράση των καρτέλ που λειτουργούν και στη συγκεκριμένη αγορά.
  • Δεν παίρνει υπόψη τους την αγωνία που εκφράζουν ακόμα και κτηνοτροφικοί σύλλογοι, που οι διοικήσεις τους πρόσκεινται στο κυβερνών κόμμα και υπόσχεται, αποπροσανατολιστικά, τη δημιουργία κτηνοτροφικών συνεταιρισμών, που θα είναι υποταγμένοι στα μεγάλα συμφέροντα των βιομηχανιών γάλακτος και κρέατος.
Πρόβλημα «ζωής ή θανάτου»

Στο πρόβλημα «ζωής, ή θανάτου» που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας, αναφέρεται, μιλώντας στον «Ρ», ο Χρήστος Λίτσας, μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Λάρισας.

«Φτάσαμε, πλέον, στο αμήν» - λέει - και πάμε στο χαμό. Ο κτηνοτρόφος και όλη η οικογένειά του, δουλεύει σαν το σκυλί, όλο το χρόνο, κι απολαβή καμιά. Παρακαλάμε τους εμπόρους να μας δώσουν κάποια προκαταβολή για το γάλα που τους παραδίνουμε, ώστε να πληρώσουμε για την αγορά ζωοτροφών κι αυτοί μας εκβιάζουν για ακόμα πιο φτηνές τιμές στο προϊόν μας. Κι όταν έρχεται η ώρα του χρονιάτικου απολογισμού, βλέπουμε πως, όχι μόνο δε μας μένει ένα ευρώ στην τσέπη, αλλά όλο και αυγαταίνουν τα χρέη μας.

Είμαστε απελπισμένοι και πολλοί το έχουν μετανιώσει, πικρά, που έβαλαν τα παιδιά τους ν' ασχοληθούν με την κτηνοτροφία. Είμαστε και πολύ οργισμένοι. Οι τωρινοί κυβερνώντες της ΝΔ, όπως και παλιότερα του ΠΑΣΟΚ, μας κοροϊδεύουν συνεχώς και παίζουν με τον πόνο μας.

Πριν τις πρόσφατες εκλογές, η κυβέρνηση μας υποσχέθηκε πως, φέτος, θα πάρουμε γρηγορότερα τις επιδοτήσεις. Μας γέλασε για μια ακόμα φορά. Οι εκλογές πέρασαν, η ΝΔ «έκανε τη δουλιά της» κι εμείς μείναμε, πάλι, με τις υποσχέσεις.

Οι κυβερνήσεις δε θέλουν να υπάρχουν μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι, όπως δεν το θέλει η ΕΕ και η ΚΑΠ. Θέλουν να μαζευτούν τα κοπάδια με μεγαλοτσελιγκάδες - βιομήχανους, να παραδώσουν τα πάντα στις βιομηχανίες γάλακτος και κρέατος. Και θα χαθούμε όλοι, αν δεν αντιδράσουμε αμέσως.

Η αδιαφορία των κυβερνώντων για τα προβλήματα του κτηνοτροφικού κόσμου δεν αντιμετωπίζεται ούτε με "παρακάλια", ούτε με "διαλόγους". Χρειάζεται αγώνας σκληρός και επίμονος για να προστατέψουμε τα συμφέροντά μας και για ν' ανατρέψουμε την αντιαγροτική πολιτική».

Να οργανωθεί η πάλη

«Δυστυχώς, συνεχίζει ο Χρ. Λίτσας, η πλειοψηφία της διοίκησης της Ομοσπονδίας μας, που πρόσκειται στη ΝΔ, δε θέλει να οργανώσει την πάλη των κτηνοτρόφων προς αυτή την κατεύθυνση και αρκείται σε "ήπιες διαμαρτυρίες", σε "εκκλήσεις για διάλογο" με την κυβέρνηση και τους μεγαλοεμπόρους και σε "προειδοποιήσεις για κινητοποιήσεις", που, όμως, δε γίνονται, ή, όταν γίνονται, αποτελούν "μια τουφεκιά στον αέρα". Εχει, λοιπόν κι αυτή βαριές ευθύνες, που πρέπει να της καταλογιστούν από τους κτηνοτρόφους της περιοχής μας.

Αυτό που χρειάζεται, σήμερα, είναι ο κοινός αγώνας κτηνοτρόφων και γεωργών, με συγκεκριμένο διεκδικητικό πλαίσιο και με διακηρυγμένο στόχο την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής, που πλήττει το ίδιο άγρια συνολικά τον φτωχό γεωργοκτηνοτροφικό κόσμο.

Και δεν πρέπει, με κανένα τρόπο, να περάσει η διασπαστική μεθόδευση της κυβέρνησης, με την καλλιέργεια αντιπαραθέσεων ανάμεσα σε κτηνοτρόφους και γεωργούς.

Δε μας χωρίζει τίποτα από τους παραγωγούς δημητριακών. Αλλωστε οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, οι κτηνοτρόφοι, είμαστε, ταυτόχρονα και γεωργοί. Δεν ευθύνονται οι παραγωγοί δημητριακών για την υπέρογκη αύξηση της τιμής των ζωοτροφών, αλλά η "ελεύθερη" αγορά και οι κανονισμοί της νέας ΚΑΠ για τα σιτηρά. Δεν κλέβουν τους κτηνοτρόφους οι γεωργοί, αλλά και τους δυο μάς κλέβουν οι εμποροβιομήχανοι. Εχουμε, λοιπόν, κοινά προβλήματα, κοινά συμφέροντα κι επομένως κοινός πρέπει να είναι ο αγώνας μας.

Σ' αυτόν τον κοινό αγώνα καλεί η ΠΑΣΥ και εγώ, ως μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας, θα κάνω ό,τι μπορώ για ν' ανταποκριθούν μαζικά οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι της Λάρισας».


Ρεπορτάζ
Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ, Λάκης ΝΙΚΟΛΑΟΥ, Σωτήρης ΖΩΤΟΣ

ΗΠΕΙΡΟΣ
Αγωνιούν για το μέλλον τους

Κτηνοτρόφοι της περιοχής μιλούν στο «Ρ» για τα προβλήματά τους

Οι κτηνοτρόφοι ζουν μέσα στην ανασφάλεια και την αβεβαιότητα, ενώ πολλοί απ' αυτούς είναι ήδη χρεωμένοι
Οι κτηνοτρόφοι ζουν μέσα στην ανασφάλεια και την αβεβαιότητα, ενώ πολλοί απ' αυτούς είναι ήδη χρεωμένοι
Εκδηλη είναι η αγωνία των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων της Ηπείρου για την επιβίωση τους, καθώς οι μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των ζωοτροφών τούς έχουν φέρει σε πολύ δύσκολη θέση. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, πολλοί θα εξαναγκαστούν να πουλήσουν τα κοπάδια τους, σε μια περιοχή όπου η κτηνοτροφία αποτελεί βασική πηγή εισοδήματος. Ο «Ρ» βρέθηκε σε πρατήριο παράδοσης γάλακτος της «Δωδώνης» στο Ροδοτόπι Ιωαννίνων και μίλησε με κτηνοτρόφους της περιοχής.

«Είμαστε υπό κρίση και έχουμε σχεδόν τα διπλάσια έξοδα από την περσινή χρονιά. Οι ζωοτροφές αποτελούν το κυριότερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή καθώς ανεξέλεγκτα ανέβηκαν οι τιμές πάνω από 60% μετά τις εκλογές, σε καλαμπόκι - κριθάρι, της τάξεως των 15 ευρώ τα 40 κιλά με μικρές διακυμάνσεις από τα 5 εργοστάσια της περιοχής (ΕΛΒΙΖ, ΠΑΠΑΣ, ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ, ΓΚΑΤΣΑΣ, ΚΥΡΚΟΣ), ενώ σε εμάς δεν έχει δοθεί καμία ουσιαστική αύξηση στο γάλα εδώ και 10 χρόνια. Βέβαια και την προηγούμενη σεζόν δεν ήταν καλύτερη η κατάσταση, απλά τώρα επιδεινώνεται. Πάμε για σβήσιμο και αυτή η αγωνία είναι έκδηλη στην περιοχή μας», σημείωσε ο κτηνοτρόφος Νίκος Βράτος, αναδεικνύοντας τη διάχυτη ανασφάλεια και αβεβαιότητα των κτηνοτρόφων, που πολλοί από αυτούς είναι ήδη χρεωμένοι στην Αγροτική Τράπεζα. «Στόχος της κυβέρνησης στο πλαίσιο της ΕΕ είναι να διαλύσει τους κτηνοτρόφους», υπογράμμισε, ενώ επισήμανε επίσης τις αθρόες και ανεξέλεγκτες εισαγωγές με χαμηλό κοστολόγιο, καθώς και το πλαίσιο του «ανταγωνισμού» στο οποίο καλείται να λειτουργήσει η «ΔΩΔΩΝΗ».

Στη στασιμότητα των τιμών που πωλούν οι παραγωγοί το γάλα στη «ΔΩΔΩΝΗ» εδώ και τρία χρόνια, ενώ την ίδια στιγμή αυξήθηκαν οι τιμές σε είδη βασικής λαϊκής κατανάλωσης, αναφέρθηκε ο Λάμπρος Λωρίδας. «Αφού αυτά ανέβηκαν περίπου στο 30%, αυτό σημαίνει ότι εγώ δεν μπορώ να αντεπεξέλθω. Είμαι 75 χρονών και δε μου επιτρέπουν οι συνθήκες ζωής να ξεκουραστώ. Με 300 ευρώ σύνταξη, αν δεν έχω τα πρόβατα για κρέας και λίγο γάλα, είμαι τελειωμένος», είπε, επισημαίνοντας ότι τα οικονομικά αδιέξοδα έχουν ενταθεί με την άνοδο των δημητριακών: «Ενα τσουβάλι ρύζι είχε εδώ και δυο χρόνια 9 ευρώ και τώρα πήγε στα 14 ευρώ. Θέλω το λιγότερο 30 κιλά δημητριακά για να φάνε 30 πρόβατα. Αρα με αυτά που πιάνω, τα φουντάρω».

Στην κατακόρυφη αύξηση των τιμών στα δημητριακών, που έρχεται να προστεθεί στην αύξηση τους κόστους, καθώς και στα τρέχοντα καθημερινά έξοδα, όπως για παράδειγμα αυτό της μεταφοράς του γάλακτος, αναφέρθηκε ο Μιχάλης Ντάνας. Ο ίδιος, όπως και πολλοί άλλοι συνάδελφοί του, διανύει χιλιόμετρα προκειμένου να παραδώσει το γάλα σε πρατήριο της «ΔΩΔΩΝΗΣ». Με τη σειρά του ο Μιχάλης Κατσιάμπας αναφέρθηκε στην επιδείνωση χρόνο με το χρόνο της όλης κατάστασης, που αποτυπώνεται στη μείωση αυτών που απασχολούνται με την κτηνοτροφία. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «στο Ροδοτόπι πριν μερικά χρόνια υπήρχαν 15.000 πρόβατα και σήμερα είναι περίπου 2.500», σκιαγραφώντας έτσι τα αποτελέσματα και τις συνέπειες της ακολουθούμενης αντιαγροτικής πολιτικής που ξεκληρίζει τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Οι επιπτώσεις θα είναι δραματικές

Κάτω οι τιμές στο γάλα, στα ύψη οι ζωοτροφές

Σε δεινή θέση βρίσκονται και οι κτηνοτρόφοι της Μακεδονίας και Θράκης. Οπως δηλώνουν κτηνοτρόφοι των περιοχών αυτών, θα υπάρξουν δραματικές επιπτώσεις στον κτηνοτροφικό κλάδο, αλλά και στην αγορά, καθώς η περαιτέρω μείωση των αποθεμάτων σιτηρών τη νέα καλλιεργητική περίοδο θα αυξήσει και άλλο τις τιμές των ζωοτροφών και των αλεύρων, που ήδη φέτος παρουσιάζουν άνοδο της τάξης του 100% και του 75% αντίστοιχα. Οι τιμές στα δημητριακά έχουν φτάσει σε απλησίαστα ύψη και μέρα με τη μέρα αυξάνονται συνεχώς.

«Οι βιομηχανίες συνεχίζουν να αγοράζουν με πολύ χαμηλές τιμές το γάλα, ενώ το κόστος των ζωοτροφών έχει φτάσει στα ύψη και μέρα με τη μέρα αυτές αυξάνονται», δηλώνει ο Γιάννης Σκούφας, πρόεδρος του συλλόγου κτηνοτρόφων της Πιερίας. Την προηγούμενη βδομάδα, αγοράζαμε το καλαμπόκι 30 λεπτά από 14 λεπτά που κόστιζε πέρσι. Το σιτάρι φθάσαμε να το παίρνουμε 31 λεπτά, διπλάσια τιμή σε σχέση με την περσινή χρονιά, ενώ το ίδιο συμβαίνει με το τριφύλλι. Κι ενώ το κόστος παραγωγής εκτοξεύεται στα ύψη, οι γαλακτοβιομηχανίες συνεχίζουν να αγοράζουν σε εξευτελιστικές τιμές το γάλα: το κατσικίσιο 37 λεπτά και 77 λεπτά το πρόβειο».

«Το μέλλον φαίνεται ζοφερό, συνεχίζει ο Γ. Σκούφας. Τέσσερις κινητοποιήσεις κάναμε μέσα σ' αυτό το χρόνο οι κτηνοτρόφοι της Μακεδονίας για να αντιδράσουμε στην πολιτική αφανισμού μας που ακολουθούν κυβερνήσεις και ΕΕ. Αν δεν υπάρξει συνέχεια στον αγώνα, αν δεν ξεσηκωθούν οι παραγωγοί καμία κτηνοτροφική μονάδα δε θα μείνει».

Σημειώνεται ότι την προηγούμενη βδομάδα σε συνάντηση που είχε στη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης με βορειοελλαδίτες κτηνοτρόφους, αφού άκουσε τις ανησυχίες τους για το μέλλον του κλάδου, δεν έδωσε καμία συγκεκριμένη απάντηση για λύση των αιτημάτων τους, όπως στήριξη για το απολεσθέν εισόδημά τους. Οι κτηνοτρόφοι από την πλευρά τους προειδοποίησαν ότι αν δεν υπάρξει ανάκαμψη των τιμών γάλακτος για τον παραγωγό, ο Νοέμβρης θα τους βρει και πάλι στους δρόμους.

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ
Κινητοποίηση την ερχόμενη Τετάρτη

Κινητοποίηση κτηνοτρόφων θα πραγματοποιηθεί, την ερχόμενη Τετάρτη, 17 του Οχτώβρη, στις 11.30 π.μ., στην κεντρική πλατεία της Ελασσόνας. Η Επιτροπή Πρωτοβουλίας Κτηνοτρόφων, που έχει συσταθεί καλεί όλους τους κτηνοτρόφους της περιοχής να συμμετάσχουν στην αγωνιστική κινητοποίηση, για ν' αποκρούσουν τις νέες αντικτηνοτροφικές πολιτικές της νέας ΚΑΠ στην κατεύθυνση σύγκρουσης και ανατροπής της και να διεκδικήσουν την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής και στον κτηνοτροφικό τομέα, κόντρα στις πολιτικές της ΕΕ και των πολυεθνικών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ