Κυριακή 14 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Οι επιπτώσεις θα είναι δραματικές

Κάτω οι τιμές στο γάλα, στα ύψη οι ζωοτροφές

Σε δεινή θέση βρίσκονται και οι κτηνοτρόφοι της Μακεδονίας και Θράκης. Οπως δηλώνουν κτηνοτρόφοι των περιοχών αυτών, θα υπάρξουν δραματικές επιπτώσεις στον κτηνοτροφικό κλάδο, αλλά και στην αγορά, καθώς η περαιτέρω μείωση των αποθεμάτων σιτηρών τη νέα καλλιεργητική περίοδο θα αυξήσει και άλλο τις τιμές των ζωοτροφών και των αλεύρων, που ήδη φέτος παρουσιάζουν άνοδο της τάξης του 100% και του 75% αντίστοιχα. Οι τιμές στα δημητριακά έχουν φτάσει σε απλησίαστα ύψη και μέρα με τη μέρα αυξάνονται συνεχώς.

«Οι βιομηχανίες συνεχίζουν να αγοράζουν με πολύ χαμηλές τιμές το γάλα, ενώ το κόστος των ζωοτροφών έχει φτάσει στα ύψη και μέρα με τη μέρα αυτές αυξάνονται», δηλώνει ο Γιάννης Σκούφας, πρόεδρος του συλλόγου κτηνοτρόφων της Πιερίας. Την προηγούμενη βδομάδα, αγοράζαμε το καλαμπόκι 30 λεπτά από 14 λεπτά που κόστιζε πέρσι. Το σιτάρι φθάσαμε να το παίρνουμε 31 λεπτά, διπλάσια τιμή σε σχέση με την περσινή χρονιά, ενώ το ίδιο συμβαίνει με το τριφύλλι. Κι ενώ το κόστος παραγωγής εκτοξεύεται στα ύψη, οι γαλακτοβιομηχανίες συνεχίζουν να αγοράζουν σε εξευτελιστικές τιμές το γάλα: το κατσικίσιο 37 λεπτά και 77 λεπτά το πρόβειο».

«Το μέλλον φαίνεται ζοφερό, συνεχίζει ο Γ. Σκούφας. Τέσσερις κινητοποιήσεις κάναμε μέσα σ' αυτό το χρόνο οι κτηνοτρόφοι της Μακεδονίας για να αντιδράσουμε στην πολιτική αφανισμού μας που ακολουθούν κυβερνήσεις και ΕΕ. Αν δεν υπάρξει συνέχεια στον αγώνα, αν δεν ξεσηκωθούν οι παραγωγοί καμία κτηνοτροφική μονάδα δε θα μείνει».

Σημειώνεται ότι την προηγούμενη βδομάδα σε συνάντηση που είχε στη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης με βορειοελλαδίτες κτηνοτρόφους, αφού άκουσε τις ανησυχίες τους για το μέλλον του κλάδου, δεν έδωσε καμία συγκεκριμένη απάντηση για λύση των αιτημάτων τους, όπως στήριξη για το απολεσθέν εισόδημά τους. Οι κτηνοτρόφοι από την πλευρά τους προειδοποίησαν ότι αν δεν υπάρξει ανάκαμψη των τιμών γάλακτος για τον παραγωγό, ο Νοέμβρης θα τους βρει και πάλι στους δρόμους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ