Κυριακή 14 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΗΠΕΙΡΟΣ
Αγωνιούν για το μέλλον τους

Κτηνοτρόφοι της περιοχής μιλούν στο «Ρ» για τα προβλήματά τους

Οι κτηνοτρόφοι ζουν μέσα στην ανασφάλεια και την αβεβαιότητα, ενώ πολλοί απ' αυτούς είναι ήδη χρεωμένοι
Οι κτηνοτρόφοι ζουν μέσα στην ανασφάλεια και την αβεβαιότητα, ενώ πολλοί απ' αυτούς είναι ήδη χρεωμένοι
Εκδηλη είναι η αγωνία των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων της Ηπείρου για την επιβίωση τους, καθώς οι μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των ζωοτροφών τούς έχουν φέρει σε πολύ δύσκολη θέση. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, πολλοί θα εξαναγκαστούν να πουλήσουν τα κοπάδια τους, σε μια περιοχή όπου η κτηνοτροφία αποτελεί βασική πηγή εισοδήματος. Ο «Ρ» βρέθηκε σε πρατήριο παράδοσης γάλακτος της «Δωδώνης» στο Ροδοτόπι Ιωαννίνων και μίλησε με κτηνοτρόφους της περιοχής.

«Είμαστε υπό κρίση και έχουμε σχεδόν τα διπλάσια έξοδα από την περσινή χρονιά. Οι ζωοτροφές αποτελούν το κυριότερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή καθώς ανεξέλεγκτα ανέβηκαν οι τιμές πάνω από 60% μετά τις εκλογές, σε καλαμπόκι - κριθάρι, της τάξεως των 15 ευρώ τα 40 κιλά με μικρές διακυμάνσεις από τα 5 εργοστάσια της περιοχής (ΕΛΒΙΖ, ΠΑΠΑΣ, ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ, ΓΚΑΤΣΑΣ, ΚΥΡΚΟΣ), ενώ σε εμάς δεν έχει δοθεί καμία ουσιαστική αύξηση στο γάλα εδώ και 10 χρόνια. Βέβαια και την προηγούμενη σεζόν δεν ήταν καλύτερη η κατάσταση, απλά τώρα επιδεινώνεται. Πάμε για σβήσιμο και αυτή η αγωνία είναι έκδηλη στην περιοχή μας», σημείωσε ο κτηνοτρόφος Νίκος Βράτος, αναδεικνύοντας τη διάχυτη ανασφάλεια και αβεβαιότητα των κτηνοτρόφων, που πολλοί από αυτούς είναι ήδη χρεωμένοι στην Αγροτική Τράπεζα. «Στόχος της κυβέρνησης στο πλαίσιο της ΕΕ είναι να διαλύσει τους κτηνοτρόφους», υπογράμμισε, ενώ επισήμανε επίσης τις αθρόες και ανεξέλεγκτες εισαγωγές με χαμηλό κοστολόγιο, καθώς και το πλαίσιο του «ανταγωνισμού» στο οποίο καλείται να λειτουργήσει η «ΔΩΔΩΝΗ».

Στη στασιμότητα των τιμών που πωλούν οι παραγωγοί το γάλα στη «ΔΩΔΩΝΗ» εδώ και τρία χρόνια, ενώ την ίδια στιγμή αυξήθηκαν οι τιμές σε είδη βασικής λαϊκής κατανάλωσης, αναφέρθηκε ο Λάμπρος Λωρίδας. «Αφού αυτά ανέβηκαν περίπου στο 30%, αυτό σημαίνει ότι εγώ δεν μπορώ να αντεπεξέλθω. Είμαι 75 χρονών και δε μου επιτρέπουν οι συνθήκες ζωής να ξεκουραστώ. Με 300 ευρώ σύνταξη, αν δεν έχω τα πρόβατα για κρέας και λίγο γάλα, είμαι τελειωμένος», είπε, επισημαίνοντας ότι τα οικονομικά αδιέξοδα έχουν ενταθεί με την άνοδο των δημητριακών: «Ενα τσουβάλι ρύζι είχε εδώ και δυο χρόνια 9 ευρώ και τώρα πήγε στα 14 ευρώ. Θέλω το λιγότερο 30 κιλά δημητριακά για να φάνε 30 πρόβατα. Αρα με αυτά που πιάνω, τα φουντάρω».

Στην κατακόρυφη αύξηση των τιμών στα δημητριακών, που έρχεται να προστεθεί στην αύξηση τους κόστους, καθώς και στα τρέχοντα καθημερινά έξοδα, όπως για παράδειγμα αυτό της μεταφοράς του γάλακτος, αναφέρθηκε ο Μιχάλης Ντάνας. Ο ίδιος, όπως και πολλοί άλλοι συνάδελφοί του, διανύει χιλιόμετρα προκειμένου να παραδώσει το γάλα σε πρατήριο της «ΔΩΔΩΝΗΣ». Με τη σειρά του ο Μιχάλης Κατσιάμπας αναφέρθηκε στην επιδείνωση χρόνο με το χρόνο της όλης κατάστασης, που αποτυπώνεται στη μείωση αυτών που απασχολούνται με την κτηνοτροφία. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «στο Ροδοτόπι πριν μερικά χρόνια υπήρχαν 15.000 πρόβατα και σήμερα είναι περίπου 2.500», σκιαγραφώντας έτσι τα αποτελέσματα και τις συνέπειες της ακολουθούμενης αντιαγροτικής πολιτικής που ξεκληρίζει τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ